Problematické vzťahy s rodičmi jedného z manželov sa často stávajú príčinou, ak nie rozvodu, tak konfliktov v mladej rodine. Konfrontácia “manželka – svokra” je najčastejšia. Ako kompetentne budovať vzťahy medzi manželmi a manželovou matkou, radí psychologička.

PROBLÉMOM JE KONKURENCIA

Ak sa pozriete hlbšie do vzťahov manželov a svokry, môžete identifikovať hlavnú príčinu vzniku a rozvoja konfliktov: je ňou konkurencia medzi manželkou a matkou. Je veľmi dôležité, aby všetci účastníci trojuholníka pochopili, že tieto dve ženy nie sú konkurentky, ale v konštrukcii zvanej rodina zaujímajú úplne odlišné postavenie.

Často sa problémy začínajú vtedy, keď si niekto nárokuje úlohu niekoho iného. Manželka sa začne starať o svojho manžela ako matka. Alebo možno muž sám očakáva, že jeho druhá polovička prevezme povinnosti matky.

Alebo svokra tvrdí, že je hlavnou ženou v synovom živote a nie je pripravená nechať ho ísť samého. Často sa to stáva, keď žena vychováva syna sama: začne ho vnímať ako oporu, ochrancu, partnera, nahradí dieťaťu manžela.

Spravidla, ak dôjde ku konfliktu medzi ženou a svokrou, stačí, aby sa len jedna zo strán stiahla z tejto súťaže, a situácia sa začne riešiť. Áno, možno nenastane pokoj a láska, ale aspoň pre jednu zo žien prestane byť problém taký akútny a bolestivý.

Mimochodom, vyriešiť túto situáciu konkurencie je možné aj pre manžela, ak si správne určí priority a nebude od ženy vyžadovať, aby plnila úlohu niekoho iného. Preto, ktokoľvek číta tento text, manželka, svokra alebo manžel, pamätajte, že úsilie aj jednej zo strán môže zásadne zmeniť dynamiku vzťahu.

ČO EŠTE MÔŽE UROBIŤ MANŽEL?

Vo vzťahu medzi manželkou a svokrou veľa závisí od muža. Aby sa manželstvo úspešne rozvíjalo, je potrebné, aby predovšetkým prevzal zodpovednosť za svoj život a konanie. Bez ohľadu na to, ako bol muž vychovaný, bez ohľadu na to, aké chyby urobili jeho rodičia v detstve, od 18 rokov je muž – dospelý. Všetky jeho činy a rozhodnutia sú len jeho oblasťou zodpovednosti. A to je dôležité si uvedomiť pri vstupe do manželstva.

Ak z nejakého dôvodu nedošlo k odlúčeniu a závislosť od matky zostáva vysoká, muži často kladú matku na prvé miesto a úlohu a záujmy manželky odsúvajú do úzadia. To je zásadne nesprávny postoj. Prinajmenšom preto, že ak je mama vždy na prvom mieste, prečo sa potom ženiť? Muž, ktorý sa vo všetkom stále sústreďuje na matku a jej potreby, by sa mal sám seba spýtať: “Čo očakávam od svojej rodiny, akú ju chcem mať? Načo mi je manželka, keď už mám mamu?”

Áno, sú chvíle, keď ľudia jednoducho nie sú pripravení na manželstvo.

A nedostatočné odlúčenie od rodičov je jedným z dôvodov. Ak človek uviazol v infantilnej polohe, je príliš skoro na budovanie rodiny. Ale potom sa uskutoční svadba a mladá žena sa ocitne v manželstve s mužom, ktorý nie je pripravený odlúčiť sa od svojej matky. A svokra zasa tak pevne zaujala úlohu manželky, že žiadne rozhovory a prístupy nepomáhajú.

Žiaľ, žena, ktorá sa dostáva do takýchto nezdravých vzťahov, je načase zamyslieť sa nad tým, či vôbec potrebuje túto rodinu, na čo ju zachraňovať? Áno, žiaľ, nie každé manželstvo sa dá zachrániť.

To všetko neznamená, že muž, ktorý sa oženil, by mal zabudnúť na svoju matku. Jej záujmy sú stále dôležité a stále potrebuje lásku a pozornosť svojho syna. Zároveň by však potreby svokry nemali narúšať manželov. Okrem toho, ak sa vrátime k prvému bodu, vzťah matky a syna a vzťah manžela a manželky – v zásade odlišný. Nemali by sa navzájom nahrádzať. A pri správnom usporiadaní rodiny si matka a manželka jednoducho nemajú čo konkurovať, nemali by sa navzájom nijako porušovať.

VZŤAHY V RODINE

Pred niekoľkými desaťročiami bola mladá žena z mnohých spoločenských dôvodov súčasťou rodiny svojho manžela a v dome vždy úradovali starší. Dnes už nežijeme vo veľkej dedinskej komunite, mladá generácia získava kvalitné vzdelanie a ženy zarábajú rovnako ako muži. Pod vplyvom týchto a ďalších faktorov vyzerá manželstvo inak. Mladá rodina ide dopredu a rodičia sú za ňou. Podporujú a slúžia ako opora, ale nerozkazujú, nedisponujú, nerozhodujú za mladých.

Preto je v každej situácii dôležité, aby manželia tvorili tím. Navzájom sa rešpektujú a primerane vnímajú rodinné úlohy. Ak sú vzťahy v rodine správne vybudované, žiadne vonkajšie faktory ich nebudú môcť globálne ovplyvniť.

Je veľmi dôležité si uvedomiť, že práve vzťahy manžela a manželky sú vedúce a od nich závisí sila celej rodinnej štruktúry.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že vzťah manželky a svokry priamo ovplyvňuje deti mladej rodiny. Približne v piatich alebo šiestich rokoch každé dieťa prechádza takzvaným Oidipovým komplexom: snaží sa postaviť na miesto rodiča svojho pohlavia. A úlohou mamy a otca v tomto veku je naznačiť, že môj partner je môj manžel a ty budeš mať v budúcnosti vlastného manžela alebo manželku.

A ak dôjde ku konfliktu svokry a manželky, môže sa to zrkadliť na deťoch a zabrániť správnemu formovaniu ich predstáv o rodinných rolách. Preto stojí za to, aby si to uvedomila aj mladšia generácia.

No ak je konflikt zdĺhavý, ale jedna zo strán sa ho snaží vyriešiť, je potrebné urobiť tri dôležité kroky:

  • Určiť, kto zaujíma akú pozíciu v rodinnej štruktúre.
  • Predstavte si sami, ako si predstavujete zdravý vzťah a aká cesta k nemu môže viesť.
  • Nakoniec prispôsobte svoje správanie a formu komunikácie. Väčšinu problémov možno vyriešiť úctivým rozhovorom. Zmenou spôsobu komunikácie môže byť úspešný ten, kto má najväčší záujem na vyriešení konfliktu.