Zdroj

Generalizovaná úzkostná porucha (GAD) je jednou z psychiatrických porúch. Postihuje rastúcu skupinu ľudí všetkých vekových skupín. Prečítajte si o tom viac.

Strach sa objaví v každom človeku. Vďaka nemu sa dokážeme vyhnúť mnohým nebezpečenstvám. Od úsvitu ľudstva bol človek vystavený mnohým hrozbám, a preto si vyvinul určité obranné mechanizmy. Pocity strachu a úzkosti sú medzi nimi, ale niekedy nesúvisia so skutočným nebezpečenstvom. Potom sa stretávame s rôznymi duševnými poruchami a jednou z nich je generalizovaná úzkosť.

Generalizovaná úzkostná porucha – Čo o nej potrebujete vedieť?

Generalizovaná úzkostná porucha je spojená nielen s pocitmi ľudí trpiacich touto poruchou, ale aj s charakteristickými somatickými príznakmi. V lekárskej terminológii sa relatívne objavuje ako samostatná duševná choroba.

Príčiny generalizovanej úzkosti

Rozvoj úzkostných porúch nie je podporovaný iba ťažkými životnými skúsenosťami a traumami, ale aj rýchlym životným tempom a určitými psychologickými stavmi. Každý z nás je vystavený množstvu podnetov s potenciálne škodlivými účinkami na psychiku, ale nie každý sa s nimi dokáže vysporiadať. Nadmerné preťaženie nervového systému v kombinácii s určitými charakterovými vlastnosťami a chýbajúca podpora okolia môže byť jedným z dôvodov vzniku rôznych úzkostných porúch.

Generalizovaná úzkostná porucha je chronické ochorenie, ktoré si vyžaduje vhodnú liečbu a podporu terapeuta. Psychoterapia, behaviorálna a kognitívna terapia a vhodne zvolené lieky pomáhajú znižovať obťažujúce symptómy a uľahčujú normálne fungovanie v spoločnosti.

Generalizovaná úzkostná porucha – príznaky

Je ťažké opísať, čo cíti človek zažívajúci neustály strach v situáciách, ktoré iným nespôsobujú nepríjemné pocity. Predpokladá sa, že môžeme hovoriť o generalizovanej úzkosti, ak symptómy pretrvávajú minimálne 6 mesiacov, čo spôsobuje silný, neopodstatnený strach a neustále obavy.

Ľudia s diagnostikovaným generalizovaným drogovým syndrómom často trpia aj inými duševnými poruchami ako napríklad depresia, sociálna fóbia a posttraumatická stresová porucha. Chorí ľudia nedokážu ovládať svoje symptómy, čo spôsobuje postupné stiahnutie sa z normálneho života a podľahnutie úzkosti doma i vonku. Medzi typické príznaky generalizovanej úzkosti patria:

  • nespavosť,
  • únava,
  • častý pocit úzkosti
  • závraty,
  • nervozita,
  • podráždenosť a premenlivé nálady,
  • nadmerné svalové napätie,
  • búšenie srdca,
  • poruchy tráviaceho systému,
  • celkový pocit choroby.

Ľudia trpiaci generalizovanou úzkostnou poruchou prestávajú v spoločnosti normálne fungovať, čo má vplyv na ich duševné zdravie a vedie k zhoršeniu symptómov.

Dôležité! Príznaky typické pre generalizovanú úzkosť môžu byť aj iné, takže kľúčom v tomto prípade je dôkladná a rýchla diagnostika.

Stručne povedané, generalizovaná úzkostná porucha je vážny psychiatrický stav, ktorý narúša normálne fungovanie. Príznaky nervového systému a somatické symptómy spojené s generalizovanou úzkosťou môžu mať rôznu závažnosť a pacient sa s nimi nedokáže vyrovnať sám. Nepriamym dôsledkom choroby je strata radosti zo života a vznik ďalších duševných chorôb vrátane depresie.