Zdroj

Poruchy príjmu potravy sú veľmi vážnym problémom. Ide o duševné poruchy, ktoré ovplyvňujú celý život človeka. Ovplyvňujú jeho fyzickú, ale aj duševnú a sociálnu sféru. Neliečené poruchy príjmu potravy môžu v mnohých prípadoch viesť až k extrémnej deštrukcii organizmu.

PORUCHA PRÍJMU POTRAVY – ČO TO JE

Hoci sú poruchy príjmu potravy v dnešnom svete čoraz bežnejšie, veľa ľudí o nich stále nemá dostatočné vedomosti. Tieto poruchy sú často považované za problém žien, najmä tínedžerov. Nikto si nevyberá, že chce trpieť poruchou príjmu potravy. Tieto veci sa jednoducho môžu stať a vtedy postihnutá osoba potrebuje pomoc.

PORUCHY PRÍJMU POTRAVY – PRÍČINY

Bohužiaľ, neexistuje žiadny konkrétny dôvod, prečo títo jedinci trpia poruchou príjmu potravy. Všetko je veľmi individuálne. Vedci hľadajú podstatu problému v biologických a genetických faktoroch, ako aj sociálnych a emocionálnych faktoroch.

Nerovnováha chemických látok v mozgu môže viesť k poruchám príjmu potravy a na vine môžu byť biologické faktory. Žiaľ, veľmi často je to práve životná situácia a neschopnosť vysporiadať sa s vlastnými problémami, kvôli ktorým sa u daného človeka rozvinú poruchy príjmu potravy. Môžu súvisieť s nízkou sebaúctou, neustálym stresom a tlakom zo strany spoločnosti a môžu byť výsledkom neschopnosti narábať so svojimi emóciami zdravým a konštruktívnym spôsobom. Ťažké vzťahy s inými ľuďmi a neistota sa môžu prejaviť aj v poruchách príjmu potravy.

Vždy je veľmi dôležité snažiť sa nájsť príčinu duševných porúch. Môže ísť o extrémny perfekcionizmus, neustály stres alebo odmietanie zo strany rovesníkov a nízke sebavedomie – riešenie týchto problémov vám umožní vysporiadať sa s poruchami príjmu potravy.

PORUCHY PRÍJMU POTRAVY – PRÍZNAKY

Poruchy príjmu potravy sú veľmi rôznorodou skupinou porúch, preto neexistujú jednotné príznaky. Môžu to byť návaly hladu alebo trápenie tela náročným cvičením a konzumáciou najmenšieho množstva kalórií denne.

Chorých ľudí často sprevádza pocit hanby a nepochopenia zo strany spoločnosti. Môžu teda skrývať svoj stav a snažiť sa predstierať, že je všetko v poriadku – preto je pozorovanie také dôležité.

PORUCHY PRÍJMU POTRAVY – TYPY

Poruchy príjmu potravy predstavujú veľmi širokú skupinu porúch. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, môže postihnúť každého – nielen tínedžerov a ženy. S akými typmi porúch príjmu potravy sa môžete stretnúť?

Anorexia je prvá vec, na ktorú treba myslieť v súvislosti s poruchami príjmu potravy. Nazýva sa aj mentálna anorexia a postihuje desaťkrát viac ženy ako mužov. Najviac sú ohrození tínedžeri vo veku štrnásť až osemnásť rokov. Rozsah problému v prípade mužov však netreba podceňovať – odhaduje sa, že ich toto ochorenie postihuje čoraz viac.

Anorexia je ochorenie, pri ktorom chorý človek drasticky obmedzuje prijímané kalórie a snaží sa udržať svoju telesnú hmotnosť na čo najnižšej úrovni. Zároveň nevenuje pozornosť zdravotným otázkam – pre chorého je najdôležitejšie jednoducho za každú cenu schudnúť.

Bulímiou najčastejšie trpia ženy, hoci ochorenie sa vyskytuje aj u mužov. Štatisticky najvyšší výskyt nastáva o niečo neskôr ako v prípade anorexie, a to je medzi osemnástym a dvadsiatym štvrtým rokom života.

Život chorého človeka sa točí okolo jedenia. S kilami sa však snaží bojovať a priberaniu predchádzať. V tomto prípade existujú dva typy bulímie. Prvý je laxatívny typ a druhý je neprečisťujúci typ. V prvom prípade pacient po záchvate prejedania vyvoláva zvracanie, užíva diuretiká a laxatíva, aby sa z tela zbavil skonzumovanej potravy. V druhom prípade si však záchvaty prejedania sa pacient „kompenzuje“ hladovaním a drastickým znížením počtu skonzumovaných kalórií.

PORUCHY PRÍJMU POTRAVY – KOMPLIKÁCIE

Poruchy príjmu potravy postihujú celé telo a môžu byť dokonca smrteľné. Jedenie vecí, ktoré nie sú na tento účel určené, môže viesť aj k otravám, mechanickému poškodeniu tráviaceho systému až k smrti.

Ďalšie komplikácie zahŕňajú:

  • Anémia
  • Strata vlasov
  • Tenké, lámavé a poškodené vlasy
  • Diabetes 2. typu
  • Pokles telesnej teploty
  • Pálenie záhy
  • Dehydratácia
  • Zlyhanie obličiek
  • Vysoký cholesterol
  • Vysoký tlak
  • Bolesť hrdla
  • Problémy s trávením
  • Zubný kaz

Toto je len malá časť zo širokého spektra problémov a komplikácií. To všetko je veľmi nebezpečné a výrazne znižuje kvalitu života. Akúkoľvek poruchu príjmu potravy preto netreba brať na ľahkú váhu.

PORUCHY PRÍJMU POTRAVY – LIEČBA

Stáva sa, že chorí ľudia sa nechcú liečiť. Môžu skrývať svoj problém z hanby a strachu alebo, ako v prípade anorexie, mať pocit, že všetko majú pod kontrolou – na dosiahnutie svojho cieľa potrebujú len trochu schudnúť. Nevidia negatívne dopady chudnutia alebo jeho účinky podceňujú, pretože v ich mysli vládne len jedna myšlienka – chcú schudnúť za každú cenu.

V prípade porúch príjmu potravy je potrebné konať dvoma spôsobmi. Potreba terapie pochopiť podstatu problému a vyriešiť ho. Potrebná je však aj medikamentózna liečba – často sú ľudia s poruchami príjmu potravy už vo veľmi zlom fyzickom stave – ich telo je vyčerpané a treba sa zamerať na jeho uvedenie do rovnováhy a posilnenie, aby ste si zachránili život.

Stáva sa tiež, že ľudia s poruchami príjmu potravy sú hospitalizovaní, často na uzavretých oddeleniach. Je to pre ich dobro – ľudia s anorexiou a inými problémami si nemusia byť vedomí svojich mier a napriek tomu sa aktívne snažia schudnúť preto by ste ich mali držať na uzde.

Pozornosť by sa však nemala sústrediť len na ozdravenie tela. Uvedomenie si svojej choroby je prvým a veľmi dôležitým krokom k uzdraveniu.

Počas terapie pacient rieši svoje stravovacie problémy a osvojuje si zdravé spôsoby kontroly hmotnosti. Terapia mení aj obraz človeka v jeho vlastnej hlave – musí sa opäť prijať a zbaviť sa strachu. Terapia tiež pomáha bojovať proti nízkej sebaúcte. To všetko sú kľúčové problémy, ktoré pomôžu predchádzať relapsom.