Introvert je často vnímaný ako divný, mimoriadne plachý alebo ustráchaný človek. Je však introverzia niečo, za čo sa treba hanbiť? V článku vysvetľujeme, kto je introvert, aké majú povahové vlastnosti a ako žiť vo vzťahu s takýmto človekom.

Introvert: vlastnosti

Introvertný človek sa cíti najlepšie vo svojej vlastnej spoločnosti. Nerád sa zúčastňuje na veľkých zhromaždeniach ľudí a tak isto nerád komunikuje na verejnosti. Vyhýba sa hlasným večierkom, uprednostňuje také formy trávenia voľného času ako čítanie kníh, záhradníctvo alebo prechádzky lesom. Takéto aktivity umožňujú introvertovi oddýchnuť si a znovu nabrať silu konať.

Introvert je veľmi citlivý na rôzne druhy intenzívnych podnetov, najmä na zvuk a svetlo. Spravidla je v medziľudských vzťahoch zdržanlivý – hovorí málo, zriedka sa usmieva a zdráha sa podeliť o svoje emócie alebo skúsenosti. Introverti zvyčajne nemajú veľa priateľov. Majú však dlhodobé vzťahy, ktoré sú založené na silnom emocionálnom zväzku a dôvere.

Introvert má aj napriek týmto vlastnostiam veľa pozitívnych výhod. V prvom rade je to empatická osoba, ktorá dokáže pozorne počúvať ostatných. Málokedy hovorí, no zvyčajne komunikuje opatrne a vyhýba sa unáhleným záverom.

Introvertná osoba má zvyčajne vlastnosti ako: presnosť, pedantnosť, empatia, zdržanlivosť, dobrá organizácia, vytrvalosť, citlivosť, dobromyseľnosť, lojalita, pravdivosť, schopnosť pozorne počúvať, schopnosti logického myslenia, perfekcionizmus a zodpovednosť.

Introvert vo vzťahu

Introvertná povaha nie je prekážkou vstupu do vzťahov. Introvert môže byť dobrým, oddaným, milujúcim, verným a dôveryhodným partnerom. Je schopný nadviazať uspokojivé vzťahy nielen s ostatnými introvertmi, ale aj s ľuďmi s extrovertnou osobnosťou, to znamená, že sa medzi ľuďmi cítia dobre, sú spoločenskí a aktívni.

Extrovert by sa mal pokúsiť prijať introverta takého, aký je. V prvom rade by sa nemalo očakávať, že bude ochotný zúčastňovať sa na udalostiach či dlhých rozhovorov. Stojí za to nechať ho tráviť veľa voľného času osamote, napríklad čítaním kníh, prechádzkou alebo počúvaním hudby.

Introvert je tiež menej náchylný na privlastňovanie si inej osoby vo vzťahu a obmedzovanie jej slobody. Môže si naplánovať svoj vlastný čas a nemusí ho tráviť neustále so svojím partnerom.

Práca s introvertom

Introvertný človek nie je odsúdený na nezamestnanosť. Zamestnávatelia dnes oceňujú pozitívne vlastnosti introverta, ako je presnosť, pedantnosť, zodpovednosť a empatia. Funguje to skvele pri práci, ktorá si nevyžaduje časté zmluvy s inými ľuďmi. Nebude sa cítiť pohodlne na pozíciách, ktoré zahŕňajú vystupovanie na verejnosti.

Príklady pracovísk pre introverta sú: knihovník, copywriter, spisovateľ, publicista, vedec, lekársky analytik, zamestnanec zákazníckeho servisu, lekárnik, manažér, IT špecialista, grafický dizajnér, editor, lesník alebo elektrikár. Ako vidíte SVET POTREBUJE INTROVERTOV.

 

Zdroj