Pracovný deň, rozplánovaný do poslednej bodky, umožňuje efektívne využiť čas. Ako to dosiahnuť, si môžete prečítať v tomto článku. No niekedy veci nejdú tak, ako sme si naplánovali. Všetko padá z rúk, nič sa nedarí, príde nečakaná návšteva, nejde internet, alebo vznikne nejaká iná situácia, ktorú treba hasiť. Čo s tým? Ako to zvládnuť? V prvom rade stačí nádych a výdych. Zabudnúť na očakávania. Žiadna kaša sa neje taká horúca, ako keď sa navarí. Po vychladnutí sa z nej môže stať vynikajúci pokrm.

Dovoľte si plynúť

Viem, o čom píšem. Ešte včera som mala dnešné ráno naplánované do bodky. So psom som však musela utekať k veterinárovi, dom sme zrazu mali plný detí, ktoré majú ešte prázdniny. A do toho varenie, upratovanie. Keď som samu seba dostávala pod tlak, rozhodla som sa spomaliť. Urobiť absolútne opačnú vec, na ktorú ma tlačili myšlienky. Miesto toho, aby som sa premenila na multifunkčný spotrebič, začala som sa uvoľňovať. Spravila som si autogénny tréning a dopriala som si polhodinovú meditáciu.

Tieto dve maličkosti, ktoré som kedysi hodnotila ako stratu času, mi pomohli vytvoriť si tak prepotrebný nadhľad uprostred chaosu.

Pes mal len pokazený žalúdok, nič strašné, z čoho by sa nevystrábil. Miesto trojchodového obedu som sa rozhodla spraviť špagety. Upratovanie detskej izby som rozdelila medzi deti. Pokiaľ vedia hrať hru na tablete, vedia jedným tlačidlom zapnúť aj vysávač. Pochopila som, že najviac si nakladám sama sebe. Keď sa stotožním so všetkými očakávaniami. A práve očakávania nám najviac ničia život.

Očakávania, že…

  • budem najlepšia matka
  • budem variť len zdravé jedlá a v živote si nedám do úst cukor
  • na svojom pracovnom mieste budem nenahraditeľná
  • budem dokonalá partnerka, ktorá splní manželovi každé želanie
  • budem cvičiť každý deň a cvičenie nevynechám ani v horúčkach

Keď som si do denníka vypísala všetky očakávania, zhrozila som sa. „Kde som v tom ja?“ nechápala som. V snahe splniť nereálne požiadavky, s ktorými som sa stotožnila, som zabudla sama na seba. A tak som pochopila, že občas je fajn naučiť sa plynúť. Nečakané situácie ma môžu veľa naučiť. Napríklad vlastnej trpezlivosti, vyjdenia zo zóny komfortu, nastavenia vlastných hraníc. Všetko je príležitosť pre rast. Dôležité je, či sa nebudem brániť tomuto procesu.

„Očakávania ti pomáhajú posúvať latku čoraz vyššie,“ stretla som sa kedysi s týmto názorom. Je to len názor, mýtus, s ktorým nemusím súhlasiť. Očakávania sú bič, ušitý na mieru, ktorým sa budete bičovať pri každom kroku. Aké sú teda negatívne dôsledky očakávaní?

Príliš veľa negatív

  1.  sklamanie: očakávanie prináša sklamanie. Spomeňte si na detstvo, keď ste očakávali, že pod stromčekom nájdete vytúžený darček. Miesto neho ste natrafili na sveter a nové papuče.
  2. stres: neraz sa práve kvôli očakávaniam dostávame pod obrovský tlak
  3. strata radosti:  ak máme neustále očakávania, nevieme sa tešiť z prítomnosti
  4. zbytočná súťaživosť: hádajte, kto je najlepšia partnerka, manželka, zamestnankyňa, matka, gazdinka….

Buďte sami sebou! (Zdroj: rawpixel.com)

Nastavte si svoje ciele, no nedržte sa očakávaní. Dovoľte si robiť chyby. Sú prirodzenou súčasťou nášho rozvoja.