Kedysi mi knihy, v ktorých bol návod na šťastný a úspešný život po štyridsiatke, pripadali ako úplná hlúposť. Ako sa blížim k tejto vekovej hranici, už mi z nich nie je tak do smiechu. Verím, že môžu priniesť nový impulz pre ženy, ktoré strácajú pevnú pôdu pod nohami. Neraz sa (ne)čakane objavia nové výzvy, ktoré môžu vyvolať zmätok:

  • starostlivosť nielen o deti, ale aj o rodičov
  • rozvod, nevera, pocit vzájomného odcudzenia s partnerom
  • podceňovanie v pracovnej oblasti
  • nástup zdravotných problémov, predzvesť menopauzy, strata energie

Odkaz do minulosti

Napriek rôznym výzvam, ktoré so sebou prináša táto veková hranica, nechcela by som mať opäť dvadsať. Mnohé veci vnímam inak. Keby som mala príležitosť, toto by som odkázala svojej dvadsaťročnej verzii:

Čo by ste odkázali mladšej verzii? (Zdroj: freepik.com)

  1. Dopraj si dostatok spánku. Tie preflámované noci nestoja za to
  2. Pred spaním sa vždy odlíč a ošetri si pleť. Inak ti to všetko spočíta
  3. Buď si vedomá svojej vlastnej hodnoty. Neostávaj s partnerom len preto, že sa bojíš samoty. Zlé vzťahy nestoja za to, aby si s nimi strácala čas.
  4. Nezdravá strava nedá telu nič. Vyberaj si, čo dáš do úst. Dá sa jesť chutne, lacno aj zdravo. Mysli na to, aj keď nakupuješ potraviny na internát.
  5. Neporovnávaj sa. Každý má svoj život, svoje podmienky. Aj ty si originál
  6. Študuj to, čo ťa baví. A neboj sa cestovať. Pri výbere povolania nasleduj srdce, rozum nie vždy poradí správne. Prácu budeš predsa len vykonávať celý život. Študovať päť rokov to, čo ťa nebaví, nie je riešenie.
  7. Počúvaj viac mamu. Príde obdobie, kedy si spomenieš, že jej rady mali voľačo do seba.
  8. Netráp sa kvôli maličkostiam. V budúcnosti nebude na nich záležať.
  9. Užívaj si mladosť. Povedz áno novým príležitostiam, neboj sa zmeny.
  10.  Nepi alkohol. Zabaviť sa dá aj bez neho. Keď budeš piť, dopustíš sa vecí, za ktoré ťa nikto nepochváli. Ani ty.
  11.  Uč sa narábať s peniazmi. Nemusíš všetky odkladať pod vankúš. Nájdi si prácu. Viac investuj do zážitkov, než do vecí, ktoré ťa aj tak neuspokoja.

Keby som mala svojej mladšej verzii odkázať len jednu vec, bol by to odkaz, ktorý nie je v zozname. Znel by takto:

Maj rada sama seba. V tvojej hlave sa nachádza ten najväčší kritik. Nepočúvaj ho.

Zmeňte uhol pohľadu

Na druhej strane štyridsiatka môže v živote ženy predstavovať začiatok nádherného obdobia, kedy, ak si to dovolíte, sa môžete venovať viac sama sebe. Pravdepodobne deti už nie sú také malé, aby vyžadovali neustálu starostlivosť, partner má svoje záujmy, v práci tiež máte svoje zázemie. Skúste viac času venovať vlastným záľubám a dovoľte si tráviť viac času tak, ako naozaj chcete. Ste už dosť “veľká”, aby ste mali vlastné záujmy. Investujte do seba, doprajte si kvalitnú kozmetiku, aj stravu. Bez výčitiek.

A čo muži?

Niektorí muži riešia výzvy štyridsiatky svojsky. Nájdu si mladšiu partnerku. Mnohokrát má v tom prsty práve strach, pocit, že idú dole z kopca. Miesto čelenia novým výzvam, ktoré sú príležitosť pre osobný rast, hľadajú skratku, kratšiu cestu. Ženy, ktoré si nájdu mladších partnerov, sú často onálepkované. Ak chcete vedieť, aké výhody a nevýhody má vzťah s mladším mužom, prečítajte si článok. A nezabudnite si užiť nové obdobie života. Štyridsiatka je len číslo, nie je to prekliatie, je to nádherný vek.