Zdroj

Gynofóbia je pojem, ktorý popisuje jednu zo špecifických fóbií, ktorej podstatou je silný strach zo žien. S touto poruchou môžu bojovať muži aj ženy a u zástupcov oboch pohlaví môže problém výrazne brániť ich každodennému fungovaniu. Prečítajte si o príčinách gynofóbie, pozrite sa, aké príznaky môže tento typ poruchy naznačovať, a zistite, aké metódy sa používajú na liečbu strachu zo žien.

Gynofóbia: príčiny

Príčinou môžu byť nami zdedené gény – ukazuje sa, že ak v ľudskej rodine jeden z členov bojoval s konkrétnou fóbiou, riziko, že sa u neho objaví podobný typ úzkostnej poruchy, je do istej miery zvýšené.

Situácie súvisiace s kontaktmi s predstaviteľkami žien v priebehu života majú veľký vplyv na výskyt strachu zo žien u ľudí. Môže ísť o detský styk s arogantnou, emočne chladnou matkou a skúsenosť so sexuálnym zneužívaním zo strany ženy.

Nepríjemné udalosti, ku ktorým dôjde až v dospelosti, však môžu viesť k výskytu gynofóbie – stáva sa, že sa gynofóbia vyvíja u mužov, ktorí sú pri prvom pohlavnom styku partnerkou nejako ponížení alebo sa im jednoducho vysmievajú.

Gynofóbia: príznaky

Podstatou gynofóbie je výskyt pocitu strachu pri kontakte so ženami, ale nielen to – nepríjemné pocity sa môžu vyskytnúť už pri samotnej myšlienke na kontakt so ženou. Pacienti môžu byť navyše znepokojení pri pohľade na predmety, ktoré ženy zvyčajne používajú, ako sú rúže alebo vysoké podpätky.

Obavy však nie sú jediným príznakom gynofóbie – stáva sa, že u pacientov, ktorí bojujú s týmto problémom, sa objavia somatické prejavy úzkosti, ktoré môžu zahŕňať:

  • tachykardia ,
  • zvýšené potenie tela,
  • pocit dýchavičnosti ,
  • závrat ,
  • nevoľnosť.

Aj keď je to dosť zriedkavá situácia, stáva sa tiež, že ľudia s gynofóbiou, keď stretnú ženu, dokonca zažijú panický záchvat. Pacient s gynofóbiou si je vedomý, že jeho obavy sú neopodstatnené a že kontakt so ženami by nemal viesť k žiadnym problémom, ale pocit úzkosti, ktorý prežíva, je taký silný, že môže výrazne brániť jeho každodennému fungovaniu.

Gynofóbia: Liečba

Tento typ fóbie, podobne ako iné špecifické fóbie, sa dajú šťastne liečiť. V tomto hrá zásadnú úlohu psychoterapia. Používajú sa rôzne techniky a osobitne sa odporúča kognitívno-behaviorálna psychoterapia.

Psychoterapia môže pomôcť pacientom s gynofóbiou čo najviac, ale trvá určitý čas kým liečba zaberie.  V skutočnosti však neexistujú žiadne lieky, ktoré by mohli viesť k vyriešeniu gynofóbie – takýto výsledok je možné dosiahnuť vďaka psychoterapii. Áno, farmakologická liečba sa niekedy ponúka pacientom trpiacim strachom zo žien, ale takýto postup sa používa v striktne definovaných prípadoch.

Užívanie liekov sa môže odporúčať aj ľuďom s psychiatrickými poruchami okrem gynofóbie (napr. depresívne poruchy) a pacientom, ktorých strach zo žien je spojený so záchvatom paniky.