Niekedy sú jednoducho zlé dni, cítime sa zlomené, bezcenné a neschopné čohokoľvek. V takej chvíli môžu pomôcť výstižné životné výroky.

1. “Nedokonalosti nás robia krásnymi.”

Japonské umenie Kintsugi spočíva v tom, že pri lepení rozbitého riadu praskliny nezakrýva, ale zvýrazňuje ich zlatom. Každá prasklina je súčasťou histórie predmetu. Nedokonalosti nás robia krásnymi a jedinečnými.

2. “Nemôžeš to urobiť dokonale, jednoducho to urob.”

Keď už nemáte energiu ani motiváciu, nenadávajte si za to. Nenadávajte si, ak sa vám niečo nepodarí dotiahnuť do dokonalosti. Pokračujte v tom, čo robíte, a posúvajte sa ďalej. Podstata úspechu nie je v dosiahnutí dokonalosti, ale v samotnej činnosti.

3. “Sme stále nažive, nech sa deje čokoľvek.”

Bez ohľadu na to, koľko sme museli vydržať, sme vydržali a prežili. Nekomplikované okolnosti nám pomáhajú vyvíjať sa. Buďme vďační za flexibilitu, vďaka ktorej môžeme pokračovať, aj keď sa to zdá nemožné.

4. “Tvoja nemilujúca láska ku mne začala lásku k sebe samému.”

Rozchody môžu byť ťažké a bolestivé. Najlepšie, čo môžeme urobiť, je stráviť čas tým, že sa nebudeme trápiť nad tým druhým, ale budeme sa starať a milovať sami seba.

5. “Všetci máme svoje vlastné dôvody, prečo prestať dýchať.”

Dýchanie je naše záchranné lano. Keď zastavíme svoje starosti, uvoľníme ramená, rozopneme čeľuste a začneme pokojne a rovnomerne dýchať, dokážeme všetko.

6. “Nie každý môže byť mäkký aj tvrdý zároveň”

Mnoho ľudí sa domnieva, že môžete byť buď silný, alebo slabý – tretia cesta neexistuje. Schopnosť striedať mäkkosť a tvrdosť, ako aj schopnosť zostať milým, chápavým človekom v ťažkej situácii, je našou superschopnosťou.

7. “Môj život sa dá zhrnúť do jednej vety: “Veci nešli podľa plánu, a to je v poriadku.””

Nevedieť dopredu každý krok je prirodzené. Nepotrebujeme ani všetky odpovede. Musíme len zostať otvorení novým možnostiam.

8. “Koniec starého je začiatkom nového.”

Toto tvrdenie je vždy pravdivé. Vážne.

9. “Neboj sa, práve si sa na chvíľu stratil. Vitaj späť.”

Buďme k sebe trochu láskavejší. Všetci sa občas stratíme a blúdime v hmle. Dôležité je, že sa skôr či neskôr vrátime k sebe a pokračujeme v ceste.

10. “Mali by sme byť pripravení na dlhú cestu, vzostupy a pády, ale tie by nemali definovať našu podstatu”

Budú dobré aj zlé, víťazstvá aj prehry. Ale žiadna z týchto vecí z vás nerobí iného človeka. Za každých okolností zostaňte sami sebou.

11. “Povedal som, že to dokážem. Povedal som, že to dokážem. A urobil som to.”

Ako dlho už uplynulo od chvíle, keď ste si urobili zoznam úspechov? Zapíšte sa doň hneď teraz – prekvapíte sami seba (samozrejme, ak na polovicu z nich z falošnej skromnosti nezabudnete). Aspoň na jeden deň nahraďte sebakritiku prijatím a sebaláskou. Ste presne tam, kde máte byť, ste človek, ktorým ste mali byť. A ste krásni.