Zdroj

Patologická žiarlivosť, ktorá nemá žiadny racionálny základ, sa označuje ako Othellov syndróm. Častou príčinou je požívanie alkoholu.

Othellov syndróm, Othellov komplex či alkoholické šialenstvo – to sú rôzne názvy pre rovnakú psychotickú poruchu, ktorá spôsobuje zo strany partnera patologickú žiarlivosť. Nemá žiadny faktický základ a je bludným účinkom chorého človeka. Othellov syndróm je vážna porucha, ktorá môže viesť k tragickým udalostiam.

Patologická žiarlivosť – pocit, ktorý ničí život

Žiarlivosť je emócia, ktorá vám môže zničiť život. Napriek tomu, že sa vyskytuje u malých detí vo vzťahu k súrodencom, rovesníkom a rodinným príslušníkom, postihuje každého z nás v rôznych fázach života a v rôznych situáciách, vo väčšine prípadov nespôsobuje vážne problémy. Niekedy však v našich životoch začne vládnuť žiarlivosť, čo vyvolá iracionálne správanie.

V kontexte partnerstiev a manželstiev sa môžeme vyrovnať so „zdravou“ žiarlivosťou, ktorá nás motivuje konať a zmeniť svoje správanie k lepšiemu. Existuje aj toxická, „chorá“ žiarlivosť, ktorá zabíja vzťah a ničí psychiku nielen partnera, ale aj prežívajúceho človeka.

Othellov syndróm – čo to je?

Othellov syndróm je psychotická porucha, ktorej spúšťacím faktorom môže byť okrem iného dlhodobé požívanie alkoholu, ktoré vedie k závislosti. Porucha postihuje predovšetkým mužov vo vzťahu, ale sú známe prípady symptómov aj u žien.

Osoba, u ktorej sa vyvinie Othellov syndróm, začne pociťovať patologickú žiarlivosť na partnera na základe bludov o manželskej alebo partnerskej vernosti. Chorý človek si predstavuje rôzne situácie súvisiace so zradou, stratou kontroly nad realitou a miešaním skutočných faktov s bludmi.

Othellov syndróm – príznaky

Othellov syndróm je spojený s rôznymi príznakmi. Jedným z prvých a najcharakteristickejších symptómov Othellovho syndrómu je viera v to, že vám je váš partner neverný. Chorý muž je navyše presvedčený, že žena nemá len jedného, ​​ale dokonca viacero milencov, a k zrade dôjde vždy, keď žena nie je pod mužovou kontrolou.

Komplex Othello je porucha, ktorá bráni racionálnemu hodnoteniu situácie. Dôkazom zrady môže byť napríklad telefonát či pozdravenie priateľa na ulici. Spektrum správania sa osoby, ktorá prežíva alkoholické šialenstvo, je veľmi široké a spočiatku ťažko rozpoznateľné.

Na liečbe poruchy by sa mali podieľať obe strany

Othellov syndróm vedie k iracionálnemu správaniu, ktoré sa vyskytuje nielen vo fáze vzťahu, ale aj po jeho skončení. To zahŕňa sledovanie, obťažovanie, obsedantná kontrola alebo nezákonné uväznenie. Ak máte vzťah s niekým, kto začne patologicky žiarliť, je nevyhnutné, aby ste vyhľadali pomoc špecialistov.

Obe strany vzťahu by sa mali podieľať na liečbe Othellovho syndrómu, teda muža, ktorý sa cíti byť žiarlivý a presvedčený o zrade svojej partnerky. V prípade alkoholizmu, ktorý je najčastejšou príčinou tejto psychotickej poruchy, je potrebné vyhľadať terapeuta a podniknúť špecializovanú psychiatrickú liečbu a liečbu závislosti.