Rozvod sa často javí ako zrútenie – predovšetkým bežného pohľadu na svet. Mnohí ľudia si myslia, že je nemožné prekonať toto temné obdobie a začať opäť žiť šťastne, ale nie je to tak. Psychológ nám hovorí o krokoch, ktoré je potrebné urobiť na ceste k plnohodnotnejšiemu životu.

Keď sa zrúti dlhoročný vzťah založený nielen na spoločných spomienkach, ale aj na deťoch, živote a financiách, je to ako koniec sveta. Je však možné prejsť týmto obdobím dôstojne, ak si uvedomíte, ako sa správať v jednotlivých fázach rozvodového procesu. Olesya Lupak, psychologička, sexuologička, systemická a rodinná terapeutka, nám prezradila, ako skončiť šťastne.

Podľa nej rozvod zvyčajne iniciujú ženy, pretože pre mužov je oveľa ťažšie urobiť tento krok. Je to čiastočne preto, že si manželstvo spájajú s prázdnou posteľou, bez raňajok, bez komunikácie – inými slovami, staromládenecký život je desivý. “Pre ženy je preto psychologicky oveľa jednoduchšie vnímať rozvod práve v “predrozvodovom období”. Po rozvode je to naopak,” hovorí psychologička.
Muži sa teda po rozpade manželstva pomerne rýchlo usadia vo svojom staromládeneckom dome, užívajú si slobodu a veľmi dlho nechcú požiadať o ruku niekoho iného. Zvyčajne je to tak v prípade, ak počas manželstva nemali paralelný vzťah. Ale ženy, ktoré sa pri rozhodovaní o rozvode tak ľahko zviezli, sa potom cítia oveľa horšie. Uvažujú napríklad o neschopnosti stretnúť ideálneho partnera a o vyhliadke, že ukončia svoj život obklopené tuctom mačiek.
“Navyše, ak má žena deti, zhoršuje to jej starosti, pretože chcem nájsť muža, ktorý na ňu bude dobrý a ktorý sa bude dobre správať k nej aj k jej deťom,” – povedal psychológ.

KROK 1. REFLEXIA

Vyšli ste z matriky, ste rozvedení – čo ďalej? Olesya Lupak odporúča spomenúť si na chyby, ktoré ste v tomto vzťahu urobili. Netreba sa však na ne pozerať z pozície “som hrozný človek” alebo “za všetko môže on” – netreba sa potápať v sebakritike a odsudzovaní druhej osoby.
  • Najlepšie je sformulovať dve otázky:
  • Čo som v tomto vzťahu urobil dobre?
  • Čo musím nabudúce urobiť inak?

KROK 2. STAROSTLIVOSŤ O SEBA

To, čo sa vám deje, nie je ľahké. Starajte sa preto o svoje fyzické a duševné zdravie. Najlepšie je navštíviť psychológa a prihlásiť sa na individuálnu alebo skupinovú terapiu, aby ste spracovali bolesť, ktorá vám zostala z minulých vzťahov. To zabezpečí, že si ju neprenesiete do nových.
“Existuje mnoho kurzov, ktoré pomáhajú obnoviť duševnú rovnováhu prostredníctvom intuitívnej kresby, neurografie, arteterapie, terapie pohybom tela a ďalších,” radí odborník.

KROK 3. NÁJDITE REFERENČNÝ RÁMEC

Aby ste sa konečne dostali do úžasu, stojí za to zamyslieť sa nad tým, čo od svojho života naozaj chcete. Aký by mal byť, aby vám prinášal potešenie? Na čo by ste boli hrdí? Aké sú vaše osobné hranice a na čo naozaj potrebujete partnera?
Psychologička upozorňuje, že do nového vzťahu by ste mali vstúpiť až potom, keď sa vyrovnáte sami so sebou – vtedy nebudete na úkor novej osoby riešiť svoje osobné problémy.