Zdroj

Každý má svoje emócie a prejavuje ich rôznymi spôsobmi. Deti nevedia posúdiť, čo je a čo nie je prijateľné. Veľmi často tiež nedokážu svoje emócie ani pomenovať alebo ich ovládať. Nikto sa nenarodil so schopnosťou vybiť svoje emócie zdravým spôsobom. To však neznamená, že by ste mali akceptovať, že vaše dieťa je hysterické. Detská hystéria môže byť nielen zaťažujúca pre okolie, ale aj nebezpečná pre dieťa. Ako sa s tým vysporiadať? Pokračujte v čítaní!

HYSTÉRIA – ÚTOKY DETÍ

Každé dieťa sa občas hnevá, to je úplne normálne. Všetky emócie sú prirodzené, nevyhnutné a potrebné rovnako aj hnev. Hnev ukazuje, že niekto prekračuje hranice, berie človeku niečo dôležité a porušuje jeho blaho. Hnev vám dáva silu a motivuje vás konať.

Hnev je úplne prirodzený. Najčastejšie ide aj o veľmi krátky stav u dieťaťa. Dieťa môže byť nahnevané, pretože sa musí prispôsobiť pravidlám, ktorým nerozumie a ktoré mu bránia dobre sa baviť alebo spôsobujú určité nepohodlie. Takýto odpor a prejav rebélie je úplne normálny. Ak zostanete pokojní a zároveň sa budete s dieťaťom rozprávať a vysvetľovať mu pravidlá a nariadenia, ktoré požadujete, dieťa tak nebude robiť väčšie problémy.

Niekedy sa však hnev veľmi rýchlo vystupňuje. Nastáva záchvat hystérie, dieťa stráca nervy a nedokáže sa upokojiť. Môže byť aj agresívny – udierať, kopať, hrýzť a útočiť. Agresivita môže smerovať k vám alebo k iným ľuďom vo vašom okolí, ale aj k samotnému dieťaťu. Dieťa si môže búchať hlavu o stenu alebo sa búchať päsťami, hrýzť alebo si vytrhávať vlasy.

Tento stav sa môže veľmi rýchlo a ľahko preniesť na rodičov. V extrémnych situáciách je veľmi ľahké stratiť kontrolu a ak vaše dieťa začne byť hysterické, môže byť pre vás mimoriadne ťažké zachovať pokoj. V takýchto chvíľach cítite viac ako len hnev. Hanba môže byť aj to, keď sa dieťa stane hysterickým na verejnom mieste, frustrácia zo správania dieťaťa, či dokonca ľútosť a sklamanie pretože vaše výchovné metódy viedli k situácii, v ktorej dieťa začne byť hysterické.

DIEŤA JE HYSTERICKÉ! ČO ROBIŤ?

Už viete, že to nebude obyčajný, dočasný hnev. Vaše dieťa je hysterické – začne sa hádzať o zem, udierať päsťami do seba či okolia, odstrkuje vás a neprestajne kričí. Možno to urobil na verejnom mieste – v obchode, na ulici, v parku alebo na ihrisku. Môžete sa cítiť odsúdený pohľadom iných ľudí a počúvať nechcené rady a iné nepríjemné komentáre. Čo je potrebné robiť v takom prípade?

Pochopte emócie svojho dieťaťa

Je veľmi dôležité porozumieť emóciám vášho dieťaťa. To vám pomôže dostať sa k podstate problému a pochopiť, prečo vaše dieťa reagovalo určitým spôsobom. To, samozrejme, neznamená, že keď ste presne určili zdroj problému, mali by ste okamžite súhlasiť s čímkoľvek, čo vaše dieťa chce – z dlhodobého hľadiska to všetko len zhorší.

Dieťa má právo prejavovať emócie, má právo mať vlastné túžby a prejavovať svoju autonómiu. Je to predsa samostatná cítiaca bytosť. Vašou úlohou je však nasmerovať ich tak, aby ich prejavovanie neprešlo do výbuchov hystérie, pokusov o manipuláciu, vydierania či aktov agresie.

Zostaňte v kľude

Zachovajte si vnútorný pokoj aj keď to bude veľmi ťažké. Nekričte na dieťa, neťahajte ho a nevyhrážajte sa mu. Ak si to môžete dovoliť, choďte na chvíľu preč. Uistite sa, že si vopred neublíži a nechajte ho na pokoji. To je oveľa lepšie ako výbuch hnevu, ktorý môže problém len zhoršiť. Pokojne dýchajte, pite vodu, počítajte do desať – snažte sa udržať nervy na uzde.

Sústreďte sa na to, aby ste svojmu dieťaťu pomohli upokojiť emócie

Dieťa pri záchvate hystérie nedokáže ovládať svoje emócie, ktoré ho ovládajú a nedá sa s tým nič robiť. Sústreďte sa na to, aby ste sa ho pokúsili umlčať. Potom sa môžete so svojím dieťaťom rozprávať – pokojným, jemným a tichým tónom.

Ak má vaše dieťa problém s prejavovaním hnevu, môžete mu ponúknuť rôzne metódy, ako sa zbaviť nepríjemných emócií. Môže to byť hranie športu alebo dokonca boxovanie s vankúšom alebo kričanie do vankúša. To všetko mu umožní vybiť sa a vyhnúť sa v budúcnosti hystérii.

Prijmite jeho hnev

Je tiež veľmi dôležité, aby vaše dieťa vedelo, že akceptujete a chápete jeho hnev. Dieťa musí vedieť, že má právo prejavovať aj negatívne emócie. Dajte mu však jasne najavo, že určité správanie neakceptujete a že nie všetky prejavy hnevu sú vhodné.