Je normálne, že sa bojíte predstaviť svoje deti svojmu novému partnerovi. Pre každého nie je ľahké prijať nového človeka a dokonca sa s ním naučiť žiť, ako sa to v takýchto prípadoch často stáva… Pre každého, kto čelí takémuto procesu, existuje niekoľko užitočných rád od psychológov a psychoanalytikov.

Dokážete dieťaťu stanoviť hranice? (yuliayl: Freepik.com)

Psychoanalytik Sylvian Giampino je presvedčený, že je dôležité neprenášať zodpovednosť za plnenie rodinných rolí na deti. Napriek tomu je tento jav charakteristický pre našu dobu a priamo vyplýva z medzigeneračných problémov.

Prenesením zodpovednosti na deti ich rodičia stavajú do pozície moci. Pre dieťa je to veľmi nepríjemný obrat: po prvé, nemôže vedieť, čo je dobré pre jeho otca alebo mamu, a po druhé, ak sa jeho rada ukáže ako užitočná, len to posilní ilúziu jeho všemohúcnosti, čím podnieti úzkosť. a vina v budúcnosti.

Skutočnosť, že rodičia často považujú stretnutie s novým manželom za test, v ktorom deti vystupujú ako porota, podľa psychiatra a psychoanalytika Alaina Braconniera vysvetľuje paradox generácií. Dnešní dospelí myslia na svoj osobný rozvoj viac ako napríklad ich rodičia. No zároveň sa viac obávajú toho, ako ich voľba ovplyvní životy ich detí.

Preto mimoriadna pozornosť všetkému, čo môže dieťa rozrušiť. Ako teda prekonáš utrpenie prvého stretnutia?

ČAS SA O TOM ROZHOVORIŤ

Príchod nového človeka je pre deti vždy zdrojom úzkosti. A hoci by sme si radi našli nejaký špeciálny čas na takú významnú udalosť, je to sotva reálne. Vzťahy medzi rodičmi a deťmi nefungujú podľa nejakých návodov a predpovedať ideálny moment sa nedá. O zmenách je potrebné diskutovať, ale kedy presne sa to má urobiť, nie je až také dôležité.

NAJLEPŠIE MIESTA NA OBJAVOVANIE

Ďalšia strategická otázka: kde predstaviť deťom nového partnera? Tu ide hlavne o to dať dieťaťu priestor na prežívanie emócií a zachrániť ho pred príliš blízkymi pohľadmi. Najedzte sa v reštaurácii, prenajmite si rodinnú izbu, prejdite sa po lese… Akákoľvek možnosť je dobrá, ak ponúka možnosť prepnúť pozornosť dieťaťa na niečo príjemné.

AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNE SLOVÁ

S dieťaťom musíte zostať láskaví a úprimní, ale je tiež dôležité nezachádzať príliš ďaleko. Napríklad 38-ročný Alexey priznáva, že to „prehnal“, keď svojej osemročnej dcére vymenoval všetky vlastnosti jej nového milenca. “Počúvala ma bez toho, aby čokoľvek povedala, a potom zrazu takmer plakala:” Mama nie je zlá, je veselá a dobrá. Varí aj chutné rožky.“

„Aby sa dieťa mohlo rozvíjať, potrebuje pozitívny obraz o oboch rodičoch. Preto je lepšie hovoriť o novom partnerovi skromne a jemne. Vždy je lepšie podceňovať, ako povedať príliš veľa,“ hovorí psychologička Maris Vaian.

PREČO DETI BRÁNI

Psychológovia sú jednotní: negatívne reakcie detí na nového človeka sú bežné a dieťa často nevie vyjadriť svoju príčinu slovami a niekedy si to vôbec neuvedomuje. Treba si vydiskutovať jeho pocity, no kvôli nim sa určite neoplatí prerušiť vzťahy s novou vyvolenou. Odloženie úvodu, upokojenie dieťaťa a zodpovedanie všetkých jeho otázok sú dobré spôsoby, ako problém vyriešiť.

POTREBUJETE PREDSTAVIŤ STARÉHO PARTNERA SVOJHO NOVÉHO PARTNERA?

Druhý rodič má niekedy pocit, že má zákonné právo spoznať osobu, ktorá teraz bude žiť alebo tráviť veľa času s ich dieťaťom. A táto túžba sa môže splniť bez rizika pre dieťa, ak sú splnené tri kritériá:

  • Vzťahy medzi bývalými manželmi musia byť pokojné, inak sa nový partner stane ďalším zdrojom konfliktov;
  • Stretnutie je najlepšie uskutočniť v situáciách s prítomnosťou dieťaťa (napríklad návrat z víkendov, prázdnin);
  • Druhý rodič by nikdy nemal dieťaťu povedať o svojich dojmoch z nového partnera bývalého manžela. Je to potrebné, aby si dieťa mohlo samostatne vybudovať zdravý vzťah s adoptívnym rodičom.