Zdroj

As*xualita nie je choroba ani porucha. As*xuálni ľudia nepociťujú s*xuálnu príťažlivosť, a preto necítia potrebu mať s*x. Takýto ľudia aj napriek tomu môžu stále nadväzovať vzťahy a viesť šťastný život.

Čo je teda v podstate as*xualita a ako sa s ňou vyrovnať? Pokračujte v čítaní!

ČO JE AS*XUALITA?

As*xualita je stav, v ktorom človek nepociťuje túžbu ani s*xuálnu príťažlivosť. Nedostatok s*xu v nich nespôsobuje negatívne emócie, stále sú schopní budovať pevné, trvalé vzťahy s inými ľuďmi a byť šťastní vo vzťahoch, do ktorých vstupujú.

PRÍZNAKY ASEXUALITY

As*xualita nie je choroba, ani porucha. Nemala by sa zamieňať s poklesom libida, ktorý môže byť spôsobený širokou škálou problémov a porúch. As*xuálni ľudia jednoducho necítia potrebu sa fyzicky milovať.

Tiež na to často nemyslia – s*x v ich živote nie je dôležitý a nezáleží na ňom. Berú to skôr ako vlastnosť, označujú to za inú s*xuálnu orientáciu, no v bežnom živote tomu nevenujú príliš veľa času.

Za zmienku tiež stojí, že as*xuálni ľudia – ženy aj muži, môžu mať s*x. As*xuálna osoba môže byť vo vzťahu s inou as*xuálnou osobou alebo s niekým, kto má s*xuálne potreby. Takémuto človeku sa môžu snažiť vyjsť v ústrety a súhlasiť, vedome a dobrovoľne, so stykom.

Neznamená to tiež, že as*xuálni ľudia nemajú vo vzťahoch svoje vlastné potreby. As*xuálne vzťahy sú založené na pocite blízkosti – aj keď typ blízkosti závisí od preferencií jednotlivca. Dá sa však predpokladať, že chcú mať v partnerovi oporu bez ohľadu na to, či v ich vzťahu dochádza k s*xu alebo nie.

ASEXUALITA – AKO SA S TÝM VYROVNAŤ?

Nedostatok s*xu nie je pre človeka škodlivý. Toto je jediná fyziologická potreba, ktorá v prípade neuspokojenia nebude mať za následok vážne zdravotné problémy alebo dokonca smrť. Frustrácia z toho, že niekto nemá s*x, môže byť vážna, keď ide o osobu, ktorá nie je schopná uspokojiť svoje potreby, či už z dôvodu neschopnosti nájsť si partnera alebo pre úmyselné rozhodnutie abstinovať.

Asexuálni ľudia nemusia bojovať s frustráciou z toho, že nemajú s*xuálny kontakt, pretože necítia potrebu. Nájsť partnera, ktorý chápe a akceptuje as*xualitu, môže byť naozaj ťažké. V dnešnej dobe je to jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. As*xuáli sú viditeľní, združujú sa v rôznych skupinách a diskusných fórach na internete, sú prítomní na sociálnych sieťach a propagujú fakt svojej existencie. Existujú organizácie, ktoré pomáhajú iným as*xuálom nájsť sa navzájom.

Veľa as*xuálnych ľudí sa tiež rozhodne žiť ako single, pretože necítia potrebu sa s nikým spájať. To je tiež v poriadku – svoju emocionálnu potrebu blízkosti si napĺňajú inak, napríklad tým, že sa obklopujú skupinou oddaných priateľov alebo vedú intenzívny spoločenský život.