Ak bolo predtým bežné desiť sa toho, ako rozvod zhorší život človeka, teraz mnohí ľudia jeho dôsledky naopak príliš podceňujú. Povieme vám, čo musíte zvážiť, aby ste sa mohli rozhodnúť.

Uvažujete o rozvode? Alebo sa váš partner rozhodol, že manželstvo skončilo? Rozvod je z psychologického hľadiska veľmi náročný proces, ktorý má pozitívne aj negatívne dôsledky. A tie isté dôsledky môžu byť pre jedného človeka pozitívne a pre niekoho negatívne. Psychologička Ann Gold Bouchaudová, ktorá sa špecializuje na rozvody, zostavila zoznam dôsledkov rozchodu a pozrela sa na ne z rôznych uhlov pohľadu.

1. SLOBODA A NEZÁVISLOSŤ

Klady

Po rozvode sa pri rozhodovaní a voľbe už nebudete musieť obzerať na druhú osobu. Teraz budete môcť žiť život podľa vlastných podmienok.

Zápory

Niekomu, najmä po dlhom manželstve, sa môže zdať táto novonadobudnutá nezávislosť prílišná, desivá, dokonca neznesiteľná. Človek sa môže cítiť osamelý – staré sociálne väzby sa pretrhli a nové sa ešte neobjavili.

2. ZOTAVENIE Z TOXICKÉHO VZŤAHU

Klady

Ak ste v manželstve v násilnom vzťahu, rozvod je pre vás záchranou. Určite prospeje vášmu fyzickému a duševnému zdraviu.

Zápory

Samotný proces rozvodu s toxickou osobou je mimoriadne bolestivý, bude vás trápiť vina, úzkosť, hnev a smútok. Všetky tieto emócie však postupne vyprchajú, keď začnete nový život.

3. PRÍLEŽITOSŤ NA OSOBNÝ RAST

Za

Rozvod možno vnímať ako štartovaciu rampu na znovuobjavenie seba samého, zvýšenie sebadôvery a sebaúcty.

Zápory

Rozvod môže byť tak emocionálne zaťažujúci, že spočiatku nebude o osobnom raste ani reči, jednoducho na to nebudete mať zdroje. Bude pre vás ťažké si vôbec predstaviť, ako by mohla vyzerať vaša budúcnosť. Buďte trpezliví – zotavenie z rozvodu môže trvať rok alebo dva.

4. FINANČNÉ ZMENY

Klady

V závislosti od konkrétnych okolností môže rozvod zlepšiť vašu finančnú situáciu, pretože teraz budete mať možnosť spravovať svoje vlastné peniaze.

Nevýhody

Z finančného hľadiska môžete tiež zlyhať, najmä ak sa vám nepodarí dosiahnuť priateľskú dohodu o výživnom, rozdelení majetku a príspevkoch. S najväčšou pravdepodobnosťou budete musieť žiť z oveľa skromnejšieho príjmu, aspoň zo začiatku.

5. ZMENY V ŽIVOTE DETÍ

Klady

Ak vaše manželstvo sprevádzali nekonečné hádky alebo dokonca epizódy násilia, život detí bude po rozvode oveľa stabilnejší, pokojnejší, šťastnejší a bezpečnejší.

Zápory

Rozchod rodičov je vážnou skúškou pre psychiku detí, budú sa musieť tejto situácii prispôsobiť. Po roku alebo dvoch sa však pravdepodobne prispôsobia novej rodinnej štruktúre, a to tým rýchlejšie, čím pozitívnejšie dôsledky bude mať rozvod pre rodičov.