Nestačí len myslieť na úspech, musíte si ho aj naplánovať. Kouč sa delí o nástroje na dosiahnutie cieľov.

PREČO JE POTREBNÉ PLÁNOVAŤ

Na internete nájdete množstvo publikácií o dôležitosti plánovania rodinného rozpočtu, narodenia dieťaťa a kariéry. Články čítame a niekedy z nich čerpáme zaujímavé myšlienky, ale vo všeobecnosti sa život nemení. Niektorí z nás majú nesplatené pôžičky, niektorí nedokážu zohnať peniaze na iPhone a niektorí z nás sa v práci už päť rokov nevedia pohnúť z miesta: plat nerastie a naše povinnosti sa už dávno stali nudnými.

Problémom nie je nedostatok pevnej vôle; najčastejšie nie sme schopní naplánovať si úspech

Tí, ktorí si plánujú svoj deň, kariéru a rozpočet, sú úspešnejší ako tí, ktorí sa nechajú unášať prúdom. Vidia jasný konečný cieľ, želaný výsledok a plán na jeho dosiahnutie, sú pripravení systematicky konať, sledovať pokrok a vedia sa radovať aj z malých úspechov.

Výskum

V roku 1953 uskutočnil časopis Success štúdiu na študentoch Yaleovej univerzity. Ukázalo sa, že len 13 % z nich si stanovilo ciele a len 3 % z celkového počtu ich formulovali písomne. O 25 rokov neskôr sa výskumníci rozprávali s účastníkmi prieskumu. Tí, ktorí mali jasné ciele už v prvom roku štúdia, zarobili v priemere dvakrát viac ako ostatní respondenti. A tí, ktorí si svoje ciele napísali a strategicky si stanovili, ako ich dosiahnuť, zarábali 10-krát viac. Inšpirujúce štatistiky, však?

AKO SA NAUČIŤ DOSAHOVAŤ CIELE

1. Premýšľajte o tom, aký by ste chceli mať život o niekoľko rokov.

Čo je pre vás dôležité? V akej oblasti by ste sa chceli realizovať alebo niečo dosiahnuť?

2. Jasne formulujte cieľ

Mal by byť konkrétny, merateľný, dosiahnuteľný, realistický a časovo ohraničený.

3. Rozdeľte ho na čiastkové ciele

Pozrite sa, aké by mohli byť medzistupne jeho dosiahnutia. V ideálnom prípade by každý z nich mal trvať 1 až 3 mesiace.

4. Vypracujte akčný plán

Postupujte podľa neho počas nasledujúcich 72 hodín a pravidelne ho kontrolujte.

5. Vykonajte inventúru

Urobili ste všetko, čo ste mali urobiť, aby ste splnili prvý čiastkový cieľ? Obzrite sa späť a pochváľte sa za svoj úspech.

Nepodarilo sa vám niečo urobiť? Prečo? Je cieľ stále relevantný? Ak vás stále inšpiruje rovnakým spôsobom, môžete pokračovať ďalej. Ak nie, zamyslite sa nad tým, čo môžete zmeniť, čo vám pomôže zvýšiť motiváciu.

PRÍKLAD

Moja zručnosť plánovania sa začala rozvíjať už v škole: najprv diár, potom denný plánovač, potom aplikácie pre smartfóny, koučovacie nástroje. Dnes som:

  • si píšem 10-ročné ciele a zostavujem štvrťročný plán na ich dosiahnutie;
  • V decembri alebo januári si naplánujem svoj rok, do ktorého zahrniem čas na koníčky, cestovanie, tréning a podobne – veľmi mi to pomáha pri plánovaní rozpočtu na jednotlivé aktivity;
  • Štvrťročne prehodnocujem vzdelávacie a kultúrne podujatia, zapisujem si ich do kalendára, kupujem lístky alebo si ich rezervujem;
  • naplánujem si rozvrh na nasledujúci týždeň, do ktorého okrem hlavnej práce zahrniem aj starostlivosť o seba, tanec, spev, podujatia, stretnutia a stretnutia s priateľmi, relaxáciu: snažím sa venovať aspoň 2 – 3 hodiny cez víkend a jeden večer v pracovné dni ničnerobeniu alebo spontánnym, ale pokojným aktivitám;
  • večer predtým si pripravím plán a zoznam na nasledujúci deň a odškrtávam si úlohy, ktoré som splnil.

ČO EŠTE MÔŽE POMÔCŤ

1. Kontrolné zoznamy, zoznamy a kalendáre, ktoré vám pomôžu vytvoriť nové návyky

Môžete si ich pripnúť na chladničku alebo na stenu v blízkosti pracovného stola a robiť si do nich poznámky pri plnení plánov alebo zavádzaní nových návykov.

2. Mobilné aplikácie a programy

S príchodom smartfónov sa tento typ plánovania stal jedným z najrozšírenejších.

ČO JE V CELKOVOM SÚHRNE.

Samozrejme, plány sa môžu upravovať v závislosti od vonkajších okolností, ale je dôležité mať na pamäti, že zodpovednosť za výsledok je vždy na vás. Začnite v malom: naplánujte si, čo budete schopní zrealizovať do konca roka.