Ponorenie sa do stavu dojčaťa pomáha nadviazať vzťah so sebou samým a s rodičmi. Klinický psychológ hovorí o tom, ako a prečo prežívať detstvo.

Detstvo je dôležitým obdobím života. Malé dieťa sa cíti v bezpečí, má podporu a lásku svojich najbližších. Citový chlad, odstup, škandály v rodine môžu narušiť základnú dôveru vo svet. Ako to ovplyvňuje neskorší život a dá sa nedostatok lásky vyplniť v dospelosti?

TEÓRIA PRIPÚTANOSTI

Podľa teórie, ktorú vypracoval psychoanalytik John Bowlby, je pripútanosť potrebou dieťaťa komunikovať s významným dospelým. Tou sa zvyčajne stáva mama, ktorá musí byť k dispozícii a spoľahlivá. Taktiež uzatvára potrebu dieťaťa po citovom kontakte.

Ak je matka vzdialená a vystresovaná, môže dôjsť k narušeniu väzby. V dôsledku toho môže oslabené puto medzi matkou a dieťaťom v budúcnosti spôsobiť sociálne a emocionálne problémy.

Pripútanie sa najaktívnejšie vyvíja v prvých troch rokoch života. Následne sa dieťa snaží vynahradiť si nedostatok lásky, ktorá mu chýbala v ranom detstve. V priebehu dospievania sa vytráca absolútne presvedčenie, že existuje sila, ktorá je vždy na jeho strane, a svet prestáva byť bezpečný a zrozumiteľný.

AKO SA PREJAVUJE NEMILOVANOSŤ

Väzba “ja-mama” je zodpovedná za vnútorný priestor a vytvára stabilnú vnútornú oporu. Ak sa naruší, zvyšuje sa úroveň úzkosti, nálada začne silne závisieť od vonkajších faktorov a stavu iných ľudí.

V dospelosti takíto nemilovaní ľudia hľadajú uznanie. Môžu vstupovať do spoluzávislých vzťahov s partnermi, často nehovoria otvorene o svojich potrebách a túžbach.

Naopak, spojenie “ja-táta” – o vonkajšom svete, úspechu, naplnení v práci, cestovaní. Pre dieťa je dôležité vidieť a počuť jeho účasť, byť v kontakte s otcom. V opačnom prípade môžu v dospelosti nastať problémy v interakcii s obchodnými partnermi, pri budovaní kariéry. Prerušené spojenie s otcom môže negatívne ovplyvniť aj vzťah k peniazom. Chlad otca často nedáva možnosť vybudovať v budúcnosti silnú rodinu.

ZDRAVIE DOSPELÝCH

Lásku otca a mamy je možné prijať aj v dospelosti. Aby ste to dokázali, mali by ste sa prostredníctvom telesnej praxe sčítania vrátiť do najranejšieho obdobia svojho života, aby ste opäť pocítili bezpodmienečnú podporu a uznanie.

Cieľom tejto praxe nie je zmeniť vzťah so skutočnými rodičmi. Maznanie vám umožňuje oživiť obraz vášho vnútorného rodiča. Namiesto kritizujúcej, odlúčenej matky sa objaví obraz milujúceho a srdečného dospelého človeka.

V dôsledku toho sa znižuje úroveň napätia, mizne nevraživosť a nároky voči rodičom. Dospelý im prestáva dokazovať, že si zaslúži to najlepšie. Vzťahy sa často prirodzene zlepšujú.

Prečo k tomu dochádza? Všetci sme vnútri rodinného systému a zmena jedného prvku nevyhnutne vedie k preladeniu všetkých ostatných.

PREŽIŤ DETSTVO

Nácvik sčítania zahŕňa niekoľko fáz: “vnútromaternicové”, “narodenie”, “prežívanie prvého roku života”.

Účastníci si pred tréningom vyberú rolu rodiča alebo dieťaťa. Ženy môžu byť matkami aj dcérami, muži len synmi.

“Deti” si zakryjú oči šatkou, ľahnú si do mäkkých hojdacích sietí, “mamy” s nimi komunikujú bez priameho vizuálneho kontaktu. Moment narodenia si vyberá “dieťa” samo – musí cítiť, že prichádza do bezpečného sveta, kde je milované a vítané.

Žena v úlohe mamy prežíva svoje materstvo slobodne, bez negatívneho hodnotenia spoločnosti a vlastných obáv. Jednoducho miluje, prejavuje svoje city prostredníctvom komunikácie so svojím “dieťaťom”, kŕmením, spevom.

V bežnom živote často blokujeme svoju vnútornú energiu potláčaným hnevom, pocitom viny a hanbou. Prax nám umožňuje získať skúsenosť bezpodmienečnej lásky, ktorá nám pomáha obnoviť vzťahy s našimi skutočnými deťmi, manželom a rodičmi.

Ženy, ktoré ešte nemajú skúsenosť s materstvom, ju môžu získať na prídavných látkach, a tak sa pokúsiť pracovať na svojej neplodnosti z psychologického hľadiska.

V úlohe dieťaťa si človek môže vynahradiť nedostatok maminej lásky, vyliečiť sa z traumy odmietnutia.

Od infantilného stavu k stavu zrelosti a sebestačnosti, nájsť prijatie seba samého, nie na základe úsudkov iných.

Po niekoľkohodinovej praxi sa účastníci podelia o svoje dojmy v spoločnom kruhu. Vo dvojiciach si navzájom povedia všetko dôležité, čo sa im počas procesu prihodilo, a poďakujú si za novú skúsenosť.

Hĺbka vplyvu priamo závisí od pripravenosti človeka prijať a prežiť novú skúsenosť.

Po skončení závislosti sa život človeka zmení, pretože teraz má zručnosť komunikovať so spoľahlivou milujúcou mamou. Tá sa stáva vnútornou oporou, na ktorej rastie sebadôvera a sila robiť nové životné rozhodnutia.

Objavuje sa stratená základná dôvera vo svet, vytvára sa zdravšia náklonnosť, ktorá umožňuje budovať vzťahy s ľuďmi ako so seberovnými a vybrať si vlastnú cestu.