Zdroj

Kedy sa mladí ľudia najčastejšie stretávajú s verbálnym, fyzickým alebo vzťahovým násilím v skupine rovesníkov? Vzťahová šikana najčastejšie postihuje mladých ľudí vo veku 13-15 rokov. Je to najbolestivejšie obdobie a má najväčšie následky v dospelosti.

Podľa údajov UNICEF sa na svete takmer polovica deti vo veku 13-15 rokov stretla s násilím rovesníkov a tretina so šikanovaním.

Aký je problém partnerského násilia medzi mladými ľuďmi?

Poľský odborník posledných 11 rokov pracoval na výskume, počas ktorého skúmal procesy prebiehajúce v mládežníckych skupinách. Svoje údaje konzultoval so švédskymi a fínskymi odborníkmi, ktorí v školách realizovali programy proti násiliu .

Na základnej škole sa zaoberal fyzickým a verbálnym násilím. Vzťahové násilie, ktoré je väčšinou vylúčené, je bežnejšie na strednej škole. Samotnej obeti často dlho trvá, kým si uvedomí, že agresívne správanie voči nemu je systematické.

Odborník upozorňuje, že deti nepoznajú definíciu násilia. “Samozrejme, je prijateľné, ak sa dve priateľky pohádajú a potom sa uzmieria.” Ak sa naopak proces ohovárania v priebehu času tiahne a je prekrytý inými prvkami, ktoré sú zo skupiny vylúčené, môže to byť nebezpečné.

Expert uvádza tri hlavné myšlienky, ktoré sa objavujú v mysli obete rovesníckeho násilia:

  • “je to moja vina”,
  • „Nemám nad tým kontrolu“,
  • „Nikdy to neskončí.“

Čo je to sekundárna izolácia?

Ak prenasledovanie trvá niekoľko rokov, obeť vyvinie postoj „sekundárnej izolácie“ – stiahne sa a aj keď sa rozhodne zmeniť školu, s najväčšou pravdepodobnosťou si nevybuduje nové vzťahy, pretože jeho úroveň úzkosti bude príliš vysoká.

“Títo ľudia sa v živote učia pomenej, pretože na prežitie používajú kognitívne zdroje.” Niektorí ľudia nepokračujú vo vzdelávaní, pretože sú unavení zo skupiny rovesníkov. Sú ľudia, ktorí kvôli svojim skúsenostiam nechcú mať deti – jednoducho si nevedia predstaviť, že by si museli prejsť podobnou nočnou morou.

Kto môže byť agresorom v skupine rovesníkov?

Agresorom môže byť ktokoľvek. Každý sa chce z času na čas ukázať, že dominuje. Stáva sa, že ľudia, ktorí sa stali obeťami šikany na základnej školy, sa plánujú brániť na strednej škole tým, že sa stanú agresormi.

Podľa odborníka je základom prevencie rovesníckeho násilia zavedenie školy do postupov pre anonymné nahlasovanie rušivého správania. Deti tiež musia vedieť, za kým môžu priamo ísť, ak potrebujú pomoc. Ukazuje sa, že dievčatá, na rozdiel od chlapcov, očakávajú emocionálnu podporu.