Ak uvažujete o kúpe alebo adopcii zvieraťa z útulku, neunáhlite sa. Najprv sa oplatí zistiť, či ste na tento krok naozaj pripravení. Úprimnosť pri odpovediach na tieto otázky vás priblíži k správnemu rozhodnutiu.

ROZHODNUTIE

Na internete už roky koluje veta: “Každý, kto si myslí, že šťastie sa nedá kúpiť, si nikdy nekúpil šteňa.” Je to pravda: zvieratá môžu byť nevyčerpateľným zdrojom radosti, spoločníkmi a priateľmi.

Ale len vtedy, ak sme sami pripravení prevziať za ne zodpovednosť

“Predtým, ako si do domácnosti zadovážite domáce zviera, musíte posúdiť, či ho zvládnete po psychickej a finančnej stránke, či máte čas a energiu sa oň starať a či vám bude vyhovovať,” vysvetľuje poradkyňa pre správanie zvierat Erin Askelandová. Ako to však môžete vedieť vopred, najmä ak ste nikdy predtým nemali v rodine domáce zviera?

OTÁZKY

1. Môžem si dovoliť domáce zviera?

Aj keď nemáte v úmysle zaplatiť chovateľovi vysokú sumu za šteniatko alebo mačiatko s rodokmeňom, je dôležité si uvedomiť, že s chovom každého živého tvora sú spojené určité náklady.

Kúpa domáceho maznáčika, postele, misiek a hračiek je len začiatok: musíte počítať s pravidelnými návštevami veterinára, očkovaním, prípadným ošetrovaním, podstielkou alebo plienkami a, samozrejme, krmivom,” hovorí Erin Askelandová. – Je tiež dobré začať si odkladať peniaze pre prípad, že váš domáci miláčik ochorie – veterinárne kliniky zvyčajne stoja majetok.

2. Budem mať čas starať sa o svojho nového priateľa?

Domáci miláčikovia si zvyčajne vyžadujú veľa pozornosti, takže musíte zvážiť, či na to máte vo svojom rozvrhu naozaj čas.

“Samozrejme, niektoré zvieratá potrebujú viac starostlivosti a pozornosti ako iné. Ale aj tak ich budete musieť zamestnať: kŕmiť, ošetrovať, trénovať, hrať sa. Ak prídete domov neskoro a od únavy padnete z nôh, zamyslite sa: možno by ste si nemali pridávať ďalšie povinnosti,” radí odborník. – Domáci miláčikovia nám poskytujú veľa pozitívnych emócií, ale vyžadujú si od nás aj veľa investícií – predovšetkým času. Vopred si premyslite, s kým necháte svojho domáceho miláčika na dovolenke a či sa nebude dlho nudiť sám.

3. Je moje ubytovanie vhodné?

Ak bývate v garsónke, nemusí byť najlepší nápad zaobstarať si psa, najmä veľkého: potrebuje priestor a možnosť pohybu. Musíte na nich tiež dohliadať, najmä kým sú ešte malí. Nie sú vo vašom byte miesta, kde by sa šteniatko alebo mačiatko mohlo zaseknúť alebo zraniť?

“Možno by bolo dobré zaobstarať si špeciálne zábrany a zablokovať potenciálne nebezpečné miesta v byte alebo dome,” odporúča Erin Askelandová. – A samozrejme, ak ste v prenájme, oplatí sa o tejto otázke ihneď diskutovať s majiteľom bytu. Mali by ste byť pripravení uhradiť náklady na opravu, ak váš domáci miláčik urobí neporiadok.

4. Som naozaj pripravený?

Kúpa domáceho maznáčika je veľký krok: musíte si uvedomiť, že spolu strávite napríklad nasledujúcich desať rokov,” vysvetľuje veterinárny lekár Roland Tripp. – A ak mu nedokážete venovať potrebný čas a pozornosť, môže sa stať úzkostlivým a neposlušným, takže namiesto radosti vám bude spôsobovať bolesť hlavy.

Zapadne nové zvieratko do vášho rozvrhu a životného štýlu? Nebudete ho skôr či neskôr “opúšťať”, keď sa s ním budete hrať? Položte si tieto otázky skôr, ako si zviera zoberiete impulzívne, len preto, že to bola “láska na prvý pohľad”.

5. Je toto plemeno vhodné pre mňa?

Skôr ako si zaobstaráte zviera, najmä psa, naštudujte si čo najviac informácií o danom plemene: o jeho správaní a povahe. Nie je takéto zviera príliš aktívne? Nebude vyžadovať množstvo pozornosti, ktorú mu nebudete môcť venovať? Budete ho môcť venčiť toľko, koľko bude potrebné?

Nevyrastie príliš veľké? Budete ho môcť prepravovať v aute, najmä ak budete musieť použiť prepravku? Budete mať v dome miesto pre jeho posteľ, domček, toaletu? Nebude mu vypadávať príliš veľa srsti? Nebudete naňho alergickí? Nie je príliš hlučný? Vychádza s inými zvieratami alebo malými deťmi?

6. Na koho sa budem môcť obrátiť o pomoc a podporu?

“Ak nežijete sami, je dôležité, aby zvyšok domácnosti bol ochotný mať domáce zviera v domácnosti a súhlasil so zapojením sa do starostlivosti oň,” píše autorka. – Mnohé domáce zvieratá sú pomerne spoločenské, a ak je niekto z vašich blízkych rozhodne proti zvieratám v domácnosti, môže to viesť ku konfliktom”.

Ak s tým súhlasí celá rodina, stojí za to zvážiť, ako si rozdeliť povinnosti a možno aj vytvoriť harmonogram starostlivosti oň.

7. Mám dobrú predstavu o tom, čo znamená byť majiteľom zvieraťa?

“Byť dobrým majiteľom zvieraťa znamená mať veľkú predstavu o potrebách zvieraťa a byť ochotný ich naplniť. Znamená to tiež uvedomiť si, že je to na dlhú dobu,” vysvetľuje Erin Askelandová. Pred zaobstaraním zvieraťa odporúča prečítať si knihy a články o konkrétnom plemene, porozprávať sa s ľuďmi, ktorí takéto zviera majú alebo mali, odhadnúť náklady a svoje možnosti a starostlivo zvážiť všetky pre a proti.

8. Som ochotný/á obetovať sa pre svoje zviera, ak to bude potrebné?

Ak váš súčasný životný štýl znamená, že nemáte veľa času na starostlivosť o domáce zviera a na spoločenské kontakty s ním, zvážte, či ste naozaj pripravení na zmenu. Ste pripravení prísť domov skôr, odmietnuť pozvania od priateľov, aby ste mohli vziať svojho psa na prechádzku? Budete schopní odmietnuť dovolenku v exotických krajinách?

“Zvlášť starostlivo by mali premýšľať tí, ktorých práca zahŕňa časté cestovanie,” hovorí odborník. – Okrem toho, na samom začiatku, keď sa zviera prvýkrát objaví vo vašej domácnosti, je vhodné tráviť s ním čo najviac času, aby sa medzi vami vytvorilo puto, aby ste mohli zviera cvičiť, zvyknúť si na režim kŕmenia a venčenia.”