„Keď začnem kričať, začnú upratovať nielen moje deti, ale aj susedove,“ tvrdí sa v jednom vtipe. Avšak naozaj je krik jediné riešenie, ako donútiť deti upratovať? Je jasné, že deti majú upratovanie na poslednom rebríčku záujmov. Veď svet je také skvelé miesto, kde môžu stále niečo objavovať, o niečo sa snažiť. Ruku na srdce. Ani my, dospelí, nemáme upratovanie na vrchole rebríčka obľúbených činností. Avšak poriadok musí byť. Ako teda motivovať deti, aby aspoň trošku pomáhali?

„Mami, a musím?!“

Denisa sa rozhodla, že svojmu jedinému synovi Dávidovi nechá absolútne voľnú ruku. Nebude nič od neho vyžadovať. „Verila som, že keď budem príkladom, budem automaticky robiť nejaké činnosti, syn sa jednoducho pridá. Uvidí, že je to správne, potrebné,“ zdôveruje sa na sociálnej sieti. Synček sa však k ničomu nemal. Denisa si najprv myslela, že na domáce povinnosti potrebuje trošku dozrieť. No keď sa Dávid dostal do puberty, priznala si, že času na dozretie mal viac než dosť.

„Robím z domu. Ráno som synovi spravila raňajky, zaviezla ho do školy, pretože odmietal chodiť MHD. Po príchode domov som sa pustila medzi prácou do domácich prác. Upratala som mu izbu, pozbierala špinavé oblečenie zo zeme, poutierala stôl, pustila vysávač, popostielala, vyvetrala, vysypala kôš. Dúfajúc, že už zajtra nastane ten čas, kedy to bude robiť sám od seba. A viete čo? Zajtrajšok nenastal,“ priznáva unavená mamina. Preto sa rozhodla zmeniť taktiku. Akonáhle synovi niečo prikázala, odpoveďou jej bol znechutený výraz a prevrátené oči, zaklincované slávnou vetou: „A to naozaj musím?!“

Upratovanie zvládne každý

Poznáte to. Bez práce nie sú koláče. Toto pravidlo by si mali osvojiť deti už od skorého veku. Aj škôlkar zvládne nahádzať hračky do koša alebo väčšej krabice. Základom je stanoviť si pravidlá a nepoľavovať v nich. Denisa synovi oznámila, že mu nebude prať, pokiaľ špinavé oblečenie neodnesie do koša na bielizeň. „Tá činnosť mu zaberie približne dve minúty. Najprv sa smial, pretože si myslel, že to je len nejaký môj vrtoch. Neskôr, keď som nepoľavila, mu už tak nebolo do smiechu,” tvrdí Denisa, ktorej syn po troch týždňoch išiel v marci do školy v šortkách. Všetko ostatné mal špinavé. Mamina lekcia mu stačila na to, aby si začal dávať špinavé oblečenie tam, kde treba. To bol však len začiatok.

Deti a upratovanie (Zdroj: freepik.com)

Každodenná rutina

Denisa na chladničku vyvesila zoznam každodenných povinností, ktoré by mal zvládnuť 15-ročný pubertiak. Patrilo medzi ne napríklad:

  • vynesenie odpadkov
  • vyloženie umývačky riadu
  • venčenie psa aspoň 1-krát za deň
  • odpratanie vecí z pracovného stola

Keď tieto povinnosti jej syn nesplnil, skrátila mu povolený čas na hranie videohier. „Uvedomila som si, že keď má čas na hranie hier, má čas na upratovanie. A pes? Chcel ho on. Nakoniec venčenie prischlo mne. To, aby som sa pri ťahaní nákupných tašiek až tak nenudila,” smeje sa sama na sebe sympatická mamina.

Vydržte aspoň 21 dní. To je obdobie, kedy sa vytvorí z novej činnosti rutina.

Dohodnite sa

Denise sa jeden večer syn priznal, že vykladanie umývačky fakt neznáša. Navrhol jej však protislužbu. Rád spraví suchú večeru, nakrája zeleninu alebo uvarí cestoviny. Dávid zistil, že varenie ho začína baviť. Denisa súhlasila, i keď neporiadok z kuchyne upratovala ona. „Nevadí mi to. Pretože vidím, že sa snaží a uvedomuje si, že aj on je súčasťou celku,“ pochvaľuje si mamina.

Vyhnite sa chybám

„Ak ma nebudeš počúvať, budeš umývať riad!“ Pozor na trestanie vo forme upratovania. Upratovanie je prirodzená súčasť každodenných povinností, nemala by však byť formou trestania. Pokiaľ ho budete využívať práve na to, môžete ho dieťaťu úplne znechutiť. Taktiež sa vyhnite nejasným formuláciám. „Uprac si celú izbu,“ môže byť pre vášho potomka abstraktný pojem. Skúste mu presne definovať, čo od neho očakávate.

Tip na záver:

Vysvetlite dieťaťu, že ste jeden tím. Že domácnosť patrí vám všetkým. Z toho vyplývajú nielen benefity ale aj povinnosti.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho so známymi a priateľmi.