Zdroj

Na prelome posledných asi desiatok rokov došlo k liberalizácii spoločenského života, objavili sa nové morálne javy a s nimi aj hrozby pre jednotlivca aj pre medziľudské vzťahy.

V dnešnej uponáhľanej dobe určite viac dbáme na svoje potreby – všetci chceme žiť pohodový život. Menej často prijímame priemernosť (pokiaľ nás k tomu neprinúti naša životná situácia) a pri hľadaní optimálnych riešení často robíme odvážne rozhodnutia. Kríza neobchádza ani manželstvá. Aké sú tajomstvá šťastného manželstva?

Pestujte lásku

Mohlo by sa to zdať triviálne, ale ako ubezpečujú vedci, prejavovanie náklonnosti pomocou malých gest a činov má obrovský vplyv na pocit šťastia. Je veľmi dôležité si každý deň všímať jeden druhého. Starostlivosť a pozornosť je dôležitá, ale pamätajme na bozk alebo objatie. Tieto jednoduché, srdečné gestá vytvárajú atmosféru tepla a blízkosti. Menej dôležité sú malé pôžitky alebo láskavosti, ako je príprava kávy, prikrytie dekou alebo kúpa obľúbeného jedla.

Postarajte sa o dialóg

Rozprávajte sa často a otvorene o veciach, ktoré sú veľké i malé, dôležité či zdanlivo nepodstatné. Nechajte sa unášať plánmi, snami a spomienkami. Rozprávajte sa, keď sa cítite dobre, ale aj keď sa niečo stalo – keď má niekto z vás problém alebo vás niečo trápi. Pamätajte, že väčšina mužov nie je dobrá vo vyjadrovaní svojich emócií a pocitov.

Majte svoje rituály a tradície

Každý úspešný vzťah má svoje tajomstvá, gestá alebo slovník. Aj zmysel pre humor má svoju špecifickosť. Užite si to a bavte sa na ňom! Určite stojí zato aby ste si vážili spoločné tradície a rituály – palacinky na nedeľné raňajky, bozk na dobrú noc, spoločné premietanie filmov alebo pravidlo nezaspať, ak sa vyskytnú nejaké nevyriešené problémy.

Rešpektovať sa navzájom

Dobrý vzťah nie je taký, kde neexistujú žiadne hádky ale kde sa vždy nájde aspoň jeden dôvod. Ak sa pár miluje a má sa rád, prežije každú krízu a hádky nebude riešiť ako príležitosť na vybitie negatívnych emócií na partnera, ale ako výmenu názorov. Neubližujte si. Uznajte svoje chyby a nebojte sa ospravedlniť.

Vy a on – predovšetkým, ale … dajte si od seba pauzu

Manželia by sa mali k sebe vždy správať s láskou a úctou. Nestojí za to nechať sa unášať workoholizmom. V hierarchii hodnôt a životných priorít by malo byť na prvom mieste manželstvo, nie profesionálny úspech, priatelia alebo záľuby. Dôležité je, že hoci máte pocit, že ste dve polovice jedného jablka, nebuďte ním. Každý z vás by mal mať svoj vlastný životný priestor – vášne, záujmy a problémy. Obohacuje to človeka aj vzťah.