Tok informácií, ktorý sa na nás každý deň v 21. storočí valí, už nikoho neimponuje. Učíme sa filtrovať správy, odmietnuť všetko zbytočné – nie je prekvapujúce, že aj naša pamäť funguje podobným spôsobom. Ale čo robiť, ak začíname zabúdať aj to, čo potrebujeme?

Samozrejme, nie je možné si zapamätať všetko na svete – a áno, ak si nepamätáte, čo ste jedli na raňajky včera, nie je v tom nič strašné. Je to normálne aj zabudnúť priezvisko starého známeho, adresu vzdialeného príbuzného, telefónne číslo – náš mozog chápe, že táto informácia nemá osobitú hodnotu a preto sa od nej môžeme zbaviť. Ale ak zlá pamäť začína brániť vám pri plnení každodenných úloh, môžete ju skúsiť “vylepšiť”.

Doktorka Kateryna Demjanovska, neurologička, hovorila o ôsmich spôsoboch, ako si veci rýchlo zapamätať.

8 ŽIVOTNÝCH TRIKOV NA TRÉNOVANIE PAMÄTI

1.Vhodná atmosféra

Ak sa potrebujete pripraviť na vystúpenie alebo skúšky, vytvorte si podmienky. Neponáhľajte sa, nájdite tiché miesto, kde sa môžete venovať cvičeniu, vylúčte hluk, jasný svet. Uspokojte sa a prijmite pohodlnú polohu. Všetko to pomáha aktivovať pamäť.

2.Denník

Áno, nepočuli ste zle, aby ste si niečo zapamätali, musíte to zapísať. Tento trik vám je určite známy už zo študentských skúšok: ak rukou píšete poznámky, pravdepodobne si ich ľahko zapamätáte (ak vytiahnete ten istý lístok).

Vedenie záznamov naozaj trénuje našu myseľ. Môžete skúsiť cvičenie: večer napísať zoznam úloh a ráno si ho spomenúť bez toho, aby ste si prehliadli denník. Spomeňte si, kde ste dali výkričníky a čo ste podčiarkli.

3.Asociácie

Často si nepamätáme rôzne vzorce a čísla. Na zapamätávanie zložitých kombinácií, technických termínov alebo cudzích slov môžete použiť asociácie.

4.Básne

V škole nikto nemal rád učenie básní a prózových úryvkov – aj keď to skvele trénuje pamäť. Skúste si na voľnej chvíli spomenúť, ako to bolo. V mysli “fotografujte” text, prečítajte ho niekoľkokrát a potom zatvorte knihu. A snažte sa opakovať. Keď sa do vašej pamäti vtlačia umiestnenie riadkov, farba papiera, obrázky a písmo, úryvok sa začne odraziť od zubov.

5.Trénujte všade

Nezabúdajte trénovať pamäť aj pri vykonávaní bežných činností. Skúste sa dostať do divadla bez použitia mapových aplikácií na smartfóne – orientujte sa podľa známych vývesiek, názvov ulíc a obchodov. Choďte do obchodu bez zoznamu potrebných vecí – existuje samozrejme riziko nakúpiť viac, ako potrebujete, ale čoskoro začnete kupovať len to, čo naozaj potrebujete.

6.Každá vec má svoje miesto

Rozložte ráno na svojom stole niekoľko vecí – šálku, zrkadielko, hrebeň, čokoládu, pero, listy papiera. Dobre si zapamätajte, v akom poradí ležia, a urobte snímku. Počas dňa sa veci určite posunú zo svojich miest – ale ku koncu dňa sa pokúste obnoviť status quo. A porovnajte to s fotografiami, ktoré ste urobili ráno.

7.Tabuľky a schémy

Ak musíte zapamätať naraz veľa vecí, ako napríklad časy v angličtine, Mendeleevovu tabuľku alebo Kanta apriórne formy, štruktúrujte a klasifikujte informácie metódou myšlienkových máp („intelektuálne mapy“). Môžete zostaviť tabuľku alebo schému, urobiť náčrt alebo krátku poznámku, rozdeliť informácie do skupín.

8.Online tréningy

Na tréning pamäti je vynikajúci Stroopov test – online tréning nájdete jednoducho na internete. Ide o to, aby ste veľmi rýchlo povedali farbu písma, ktorým je napísané slovo. Bude to náročné: slovo „modrá“ môže byť napísané zelenou farbou a naopak.

Okrem toho radí Katarína Demjanovská, aby sa pamäť zlepšila, je potrebné udržiavať zdravie nervovej sústavy. To znamená – dbať na spánkový režim, dostatočne sa oddychovať, chodiť na čerstvom vzduchu a vyhýbať sa traumám hlavy.