Spoločnosť má na moderné ženy celkom špecifické požiadavky – do tridsiatky musíme stihnúť získať vzdelanie, naučiť sa variť, vydať sa, porodiť aspoň dvoch anjelikov, kúpiť si dobré auto, vziať si hypotéku, založiť si firmu alebo vybudovať kariéru. Milióny dievčat žijú pod tlakom týchto “mali by” a necítia sa plne realizované a šťastné. Ako sa od toho môžeme oslobodiť a je niečo, čo si naozaj dlhujeme – samy sebe?

V ČOM JE PROBLÉM

“Hodiny tikajú!”, “Kam ideš bez diplomu?”, “Chceš zostať starou pannou?”. – takéto varovania a otázky prenasledujú tých, ktorí sa odchyľujú od prijatých noriem a žijú podľa vlastného scenára. Prenasledujú ich, vyvolávajú v nich pocit viny a vlastnej nedostatočnosti. Možno žena, naopak, nikomu nič nedlhuje? V skutočnosti nie.

ČO MUSÍME UROBIŤ

1. Uvedomiť si, že nedlhujeme nikomu nič okrem seba

Dlhy sú tým, čo mnohým ľuďom bráni žiť skutočne hodnotný život. Súbor známok a postojov obmedzuje možnosti voľby, uväzňuje vás v rámci, tlačí na pocit nezvládnuteľnosti vnucovaných rolí a napokon vedie k neuróze.

Ženy, ktoré žijú pod útlakom by mali, často do tridsiatky (a niekedy aj skôr) zahŕňa silná vlna frustrácie z neschopnosti byť dokonalé a splniť všetky očakávania. Takže čím skôr si uvedomíte, že nikto okrem vás nemá právo písať návod na váš život, tým viac šťastných rokov si doprajete.

2. Oddeľte sa od svojich rodičov tým, že s nimi budete udržiavať dobré vzťahy

Keď žijeme v domácnosti svojich rodičov, nemôžeme plne prevziať úlohy dospelého človeka. Psychologicky uviazneme v detskej, závislej pozícii, aj keď si sami varíme a zarábame na živobytie. Ak sa nikdy neocitnete sami s dospelými problémami, výzvami, zodpovednosťou a rozhodnutiami pred tridsiatkou, riskujete, že sa navždy stanete “maminým dievčatkom”.

3. Uzdravte sa z traumy z detstva

Bohužiaľ, len málo ľudí v postsovietskom priestore malo ideálne detstvo. Mnohí si do dospelosti odniesli batožinu neodpustených priestupkov, negatívnych postojov a psychických problémov. Žiť s tým však nie je najlepším riešením. Skryté traumy z detstva môžu brániť v dosahovaní cieľov, budovaní zdravých vzťahov, adekvátnom hodnotení reality. Preto je dôležité pracovať na ich prekonaní samostatne alebo v ťažších prípadoch spoločne so psychoterapeutom.

4. Objavte a prijmite svoju individualitu

Byť sám sebou je nesmierne dôležitá schopnosť, ktorú mnohí ľudia s pribúdajúcim vekom strácajú. Začneme sa obzerať okolo seba, snažíme sa vyhovieť ostatným, správame sa neprirodzene, strácame svoju jedinečnosť, zabúdame na svoje talenty a silné stránky.

Prebúdza sa v nás vnútorný kritik, ktorý odmieta nápady, zosmiešňuje túžby a bráni v ceste za cieľmi.

Je dôležité včas si uvedomiť, že ste jedineční, s jedinečným súborom vlastností. Nesnažte sa vyzerať ako niekto iný. Namiesto toho skúmajte svoje vlastnosti a neváhajte ukázať svoje skutočné ja. ⠀

5. Nájdite si svoj štýl

Štýl nám pomáha vyjadriť sa a do tridsiatky je dobré vedieť, aké posolstvo chcete odovzdať navonok, aký imidž chcete vytvoriť a aké pocity chcete vyvolať v ostatných. Štýl je neoddeliteľne spojený so schopnosťami sebaprezentácie. Je dôležité, aby ho dospelá žena dokonale ovládala, aby sa jasne a čitateľne vyjadrila aj bez slov.

6. Definujte svoje hodnoty

Hodnoty sú základom nášho života. Bez ich pochopenia nevieme, na čo sa máme spoliehať, na základe čoho sa rozhodovať, ako si stanoviť priority; nevieme, čo nás živí a vďaka čomu sa cítime plní života. Na čom vám skutočne záleží? Sloboda? O rodinu? Rozvoj? Tvorivosť? Pred tridsiatkou je vhodné preštudovať si súbor základných hodnôt a začať si na nich budovať život.

7. Nájdite svoj cieľ a nasledujte svoju cestu

Cieľ by ste nemali chápať ako jedinú vec, ktorú budete robiť do konca života, ale ako svoju kľúčovú funkciu. Niečo, čo robíte lepšie ako ostatní, k čomu vás to neustále ťahá. Niečo, bez čoho nie ste sami sebou. Napríklad elegantne prestierate stôl, krásne balíte darčeky pre priateľov, hľadáte prvky výzdoby do svojho bytu. Čo majú tieto veci spoločné? Estetizácia, túžba vytvárať krásu. To je kľúčová funkcia, váš účel, ktorý môžete realizovať veľmi rôznymi spôsobmi.

8. Nájdite si “svoj balík”.

Časom sa mnohé väzby, ktoré sa držali len na základe spoločenských konvencií, rozpadnú a môže sa zdať, že ste zostali sami, bez priateľov a dobrých známych. Aby ste tomu zabránili, musíte sa obklopiť tými, s ktorými zdieľate spoločné hodnoty a záujmy. Nech je ich málo, ale nech sú to ľudia, s ktorými je naozaj príjemne a teplo, komunikácia s ktorými napĺňa a inšpiruje.

9. Začnite sa starať o svoje telo

Je žiaduce, aby sme si čo najskôr uvedomili, že telo je naším celoživotným domovom. Nie je to prenajatý byt, z ktorého sa nemôžete vysťahovať, ak vám praskne potrubie. Správajte sa k nemu starostlivo, dbajte o svoje zdravie, sledujte svoju hmotnosť, chodievajte na preventívne prehliadky, cvičte, správne sa stravujte, starajte sa o svoju pokožku.

10. Naučte sa rozumne hospodáriť so svojimi zdrojmi

Čas, peniaze a energia sú hlavné zdroje, s ktorými treba hospodáriť, inak všetky vaše sny zostanú len hradmi z piesku. Pred tridsiatkou je nesmierne dôležité prejsť od spotrebiteľského postoja k investičnému – naučiť sa rozumne investovať peniaze, neplytvať nimi, nasmerovať svoju energiu na zmysluplné projekty, neplytvať ňou na zbytočné hádzanie, racionálne rozdeliť čas, netráviť ho na hodiny sledovania televíznych seriálov alebo vysedávania na sociálnych sieťach.

ČO JE V CELKOVEJ SUME

Samozrejme, dá sa to robiť aj po tridsiatke. Ale ak tieto otázky uzavriete čo najskôr, môžete si zabezpečiť život plný radosti a úspechov, potešenia a zmyslu.