Budovanie vzťahov nie je jednoduché: každý z nás sa pozerá na život z pozícií, ktoré určuje životná skúsenosť. Kouč hovorí o siedmich stereotypoch, ktoré vám bránia dosiahnuť harmóniu vo vzťahoch.

Bez dôvery nie je zdravý vzťah. Ale mnohé stereotypy, ktoré nám vnucuje spoločnosť, nás nútia spochybňovať úprimnosť nášho partnera a nesprávne interpretovať jeho správanie.

1. DLHODOBÉ NEODPOVEDANIE – ZNAMENÁ NIEČO VO VZŤAHU NIE JE V PORIADKU

Ak správy nie sú zodpovedané do niekoľkých minút, začneme hľadať pesimistické vysvetlenia. Pamätáme si, čo sme včera alebo pred týždňom urobili zle, a vyčítame partnerovi, že je bezcitný. A potom sa pravda vyjasní: partner bol na stretnutí, šoféroval alebo si zabudol telefón doma. Snažte sa nerobiť predčasné závery. Povedzte si, že existujú dôvody na mlčanie a dozviete sa o nich, ale neskôr.

2. NEPOKÚŠAŤ SA BOZBAŤ NA PRVOM RANDE, TAK SA ŤA NEMÁŠ RÁD

Vysvetlenia môžu byť rôzne: ste na preplnenom mieste, on čaká na správny okamih alebo sa bojí vašej negatívnej reakcie, pretože si nie je istý reciprocitou pocitov alebo verí, že bozkávanie na prvom rande je zlé správanie.

3. NEDÁVA NA VEREJNOSTI PREDVIEROVANIE POCITOV – PRETO JE PLACHÝ

Niektorí ľudia sú tak vychovávaní. Moji rodičia sú ázijského pôvodu, to sa v ich rodinách neakceptuje. Napriek rodinným tradíciám som vyrastal inak. Som rada stredobodom pozornosti, milujem dotyky, objímanie a bozkávanie. Chvíľu trvalo, kým som si uvedomil, že nie všetci ľudia sú ako ja, a prestal byť urážaný ich nedostatkom náklonnosti.

4. NECHCE TERAZ O NIEČOM DISKUTOVAŤ – ZNAMENÁ, ŽE JE NEVŠÍMAVÝ

Kedysi som si to myslel aj ja a bol to dôvod na hádky. Rád sa rozprávam a ak chcem niečo prediskutovať, neviem sa dočkať. Postupne som prijal fakt, že nie každý je taký spoločenský, niektorí sa snažia nediskutovať o citlivých témach. Sú ľudia, ktorí si veci radi premyslia, kým o nich budú diskutovať.

5. ODMIETA SEX – ZNAMENÁ, ŽE UŽ NIE SOM ATRAKTÍVNY

Tento názor som zdieľal vo veku 20 rokov. Ale teraz, keď mám 43 rokov, viem, že niekedy je v poriadku vyhnúť sa sexu s osobou, ktorú milujete. Je nemožné chcieť partnera stále. Sú dni, keď sme fyzicky aj psychicky unavení, máme zlú náladu, pociťujeme úzkosť a nemusíme sa cítiť dobre. Zrelý, chápavý človek si odmietnutie intimity neberie osobne.

6. NEPOVEDAŤ „MILUJEM ŤA“ ZNAMENÁ NEZAUJÍMAŤ O VZŤAH

Mnoho ľudí vyznáva svoju lásku nie preto, že naozaj milujú, ale preto, že „je čas“. A ak nepočujú odpoveď: „A ja ťa milujem,“ veria, že ich partner je im ľahostajný. Možno partner jednoducho nie je zvyknutý hovoriť takéto slová. Netlačte na neho, všetko má svoj čas.

7. BUĎ K OSTATNÝM HRUBÝ, ALE KU MŇU SLADKÝ A NEMNÝ – POTREBUJEŠ BEHAŤ BEZ POHĽADU SPÄŤ

Žiaľ, je to pravda. Túto trpkú pravdu preverili mnohí a tu ani niet čo dodať.