Každý deň obsahuje niekoľko desiatok opakujúcich sa činností. Niekedy nás doslova ťahajú dozadu a bránia nám dosiahnuť úspech. Podnikateľ a obchodný kouč vybral päť takýchto návykov. Sme si istí, že aspoň jeden z nich nájdete, a čo je dôležitejšie, dozviete sa, ako sa s nimi rozlúčiť.

Zdroj: pexels.com

Tréner osobného rastu Tony Robbins verí, že na otázku, prečo robíme to, čo robíme, existujú dve odpovede:

  • Aby sme sa vyhli bolesti/trpeniu;
  • aby sme získali potešenie.

Už len tieto dva dôvody ovplyvňujú naše rozhodovanie. Odpovedzte si na túto otázku: Prečo ste si dnes nešli zabehať? Prečo ste zjedli čokoládový koláč? Prečo ste zostali v práci hore do polnoci?

Z jedného z týchto dvoch dôvodov. Ovplyvňujú váš život a menia ho

Pod ich vplyvom si vytvoríte návyky, ktoré sa postupne vkrádajú do vášho každodenného režimu a menia ho spôsobom, ktorý pre vás nie je dobrý. Ak si nedáte pozor, tieto zlozvyky z vás vysajú životnú šťavu.

1. ZVYK NEDODRŽIAVAŤ SĽUBY

Mnohí ľudia urobia to, čo sľúbili iným, ale z nejakého dôvodu nedodržia slovo dané sebe. Sľubujeme si, že budeme cvičiť, správne sa stravovať, pôjdeme k lekárovi, zmeníme prácu a zapíšeme sa na kurz cudzieho jazyka. V okamihu, keď sa rozhodneme, pociťujeme emocionálnu úľavu, ale potom sa postupne vzdávame tohto cieľa.

Zvykneme si na to a strácame kontrolu nad vlastnými rozhodnutiami

Dobrým spôsobom, ako sa zbaviť tohto zvyku, je sľúbiť si za dosiahnutie cieľa odmenu. Napríklad si chcete kúpiť novú tašku a môžete to urobiť hneď teraz. Ale radšej si tento darček dajte, keď ráno začnete behať.

2. ZVYK RESETOVAŤ SI BUDÍK

Tým, že sa dopustíte tejto činnosti a vynútite si 10 minút spánku, ktoré vám neprinesú nič dobré, prehrávate prvú bitku dňa. Tým sa do večera odsúdite na porážku.

Ráno je najproduktívnejšia časť dňa. Dlhý spánok vás nenabije energiou, ale naopak vás o ňu pripraví.

Premýšľajte o tom, koľko užitočných vecí môžete urobiť, ak vstanete o hodinu alebo dve skôr. Budete mať čas meditovať, pripraviť si zdravý obed, ísť na kurz cudzieho jazyka alebo na vodičský kurz. Nakoniec sa budete môcť dostať do práce načas bez stresu a úzkosti.

3. ZVYK VISIEŤ NA INTERNETE PRED SPANÍM

Kto z nás, keď sa rozhodol skontrolovať sociálne siete v noci, neskôr nezistil, že sú už dve hodiny po polnoci? Vysedávanie na internete v noci nie je emocionálne ani psychicky prospešné. Ba čo viac, škodí to vášmu zdraviu. Žiara obrazovky narúša tvorbu melatonínu, spánkového hormónu, čo môže viesť k nespavosti a problémom so zrakom.

A chronický nedostatok spánku vedie k prejedaniu sa a následne k nadváhe.

Ak máte v noci chuť čítať, vezmite si knihu alebo časopis. Snažte sa však nestráviť touto činnosťou viac ako hodinu: dobrý spánok je dôležitejší ako čokoľvek iné.

4. ZVYK ĽUTOVAŤ MINULOSŤ

Každý z nás niekedy ľutuje, čo sme kedysi urobili alebo neurobili. Niekedy dokonca fantazírujeme o tom, aká by bola súčasnosť, keby sme urobili veci inak. Nesmieme sa však nechať uniesť.

Spôsob, akým vnímame a analyzujeme svoje vlastné činy, ovplyvňuje budúcnosť

Nemôžete sa pozastavovať nad kľúčovým momentom svojho života alebo sa donekonečna obviňovať za jednu chybu.

  • Myslieť si: „Mal som to urobiť inak…“ znamená obviňovať sa za niečo, čo nešlo podľa plánu.
  • Premýšľaním „Mohol som urobiť toto…“ sa obviňujete za premárnené príležitosti.
  • Myšlienkou „Mal som vedieť…“ sa obviňujete z nedostatku vedomostí a skúseností, ktoré mohli situáciu napraviť.

Namiesto prázdnych výčitiek, ktoré nič nezmenia, sa sústreďte na prítomnosť. A ak vás spomienky stále trápia, povedzte si: „Nabudúce to určite urobím inak!“

5. ZVYK HOVORIŤ „ÁNO“

Moderná spoločnosť trpí epidémiou strachu z nevyužitých príležitostí. Všetko chceme stihnúť načas: zaregistrovať sa na módnych miestach, zaregistrovať sa v novej reštaurácii, ísť na obľúbené predstavenie – a zároveň byť najlepšími rodičmi a nepostrádateľnými zamestnancami. Pozeráme sa na svojich priateľov na sociálnych sieťach a túžime byť rovnako úspešní ako oni.

Bojíme sa, že nám niečo dôležité unikne, a tak často súhlasíme s tým, že niečo urobíme, bez toho, aby sme si boli istí rozhodnutím. Zúčastniť sa nového projektu? Áno! Bežať maratón pre firmu? Áno! Ísť cez víkend na nákupy? Áno! Ako to všetko zvládnete bez toho, aby ste sa zbláznili?

Pri všetkej tejto honbe za fantómovými cieľmi si musíte pamätať na to, aby ste si našli čas pre seba.

Robte to, čo chcete robiť – aj keď to nie je moderné alebo populárne. Samozrejme, neznamená to, že musíte zostať doma. Musíte si len správne stanoviť priority a nezabúdať na to, čo je dôležité pre vás, pre vaše šťastie. Vždy si položte otázku, či chcete ísť do tej reštaurácie, zabehnúť maratón, alebo či chcete zostať doma a upiecť jablkový koláč.