Ospalosť a nedostatok energie sa môžu vyskytnúť z rôznych dôvodov. Aby ste sa s týmito pocitmi vyrovnali, nemusíte piť kávu – stačia iné jednoduché a dokonca bezplatné metódy overené psychológmi.

Podľa štatistík 32 % Slovákov nedokáže začať svoj pracovný deň bez kávy. Horúci nápoj im pomáha sústrediť sa na prácu a zrejme nájsť silu na dokončenie úloh. Je však vždy taká potrebná? Podľa odborníkov existujú účinnejšie spôsoby, ktoré budú fungovať pre každého.

PREČO CÍTIME POTREBU POVZBUDIŤ SA?

Podľa psychologičky Jekateriny Dobronravovej môže dôvod, prečo pociťujeme nedostatok energie, spočívať v nedostatku motivácie alebo v porušenej dennej rutine.

Často sa túžba urobiť si prestávku na kávu alebo čaj objaví v čase, keď človek čelí úlohe, ktorú nechce robiť alebo ktorá sa zdá byť veľmi náročná a rozsiahla. Z tohto dôvodu vzniká túžba vec odložiť a doplniť energiu, pretože dostupná podľa pocitu nestačí na jej splnenie.

V tejto situácii káva pomôže len na chvíľu – najprv je potrebné zaoberať sa motiváciou, ktorá je príčinou straty energie.

Ak sa človeku podarí zaujať tým, čo robí, potom sa elán a sila spravidla objavia automaticky, bez kŕmenia zvonka. Ak je motivácia normálna, ale objem úlohy je desivý, je potrebné rozdeliť ju na malé čiastkové úlohy: to vytvorí istotu, čo presne treba urobiť, a zníži pocit strachu a úzkosti.

Ďalšou systémovou príčinou straty energie môže byť spôsob a rytmus života. Ak človek neustále chodí spať v rôznom čase a pravidelne nedospáva, pocit ospalosti počas dňa je ľahko vysvetliteľný: cirkadiánne rytmy organizmu sú narušené a hromadí sa neurotransmiter adenozín, ktorého nadbytok vedie k stavu únavy.

Napriek tomu sa niekedy únava môže objaviť nie kvôli systémovým problémom, ale “náhodne”: človek sa napríklad kedysi nemusel dobre vyspať, preťažil sa inými aktivitami, nakoniec sa prejedol alebo bol závislý od počasia. V takýchto prípadoch nie je vždy potrebné behať na kávu – vhodné môžu byť aj iné spôsoby.

3 DUŠEVNÉ SPÔSOBY, AKO SA ROZVESELIŤ

Perinatálna psychologička Elena Novopashina odporúča obrátiť sa na vlastné emocionálne zdroje – venovať im pozornosť je rovnako dôležité ako dodržiavať zásady zdravého stravovania a spánku. Ponúka tri jednoduché spôsoby, ktoré pomôžu nielen nájsť silu na potrebné úlohy, ale aj lepšie pochopiť vlastné pocity.

Uveďte svoje úlohy podľa dôležitosti a naliehavosti

To vám umožní predstaviť si, čo musíte urobiť. Môže existovať niekoľko kategórií: dôležité a naliehavé, dôležité nie súrne, nedôležité súrne, nedôležité nie súrne. Takto môžete pochopiť, čo je vašou prioritou, a viditeľnosť realizovaného plánu môže dodať novú silu.

Rozdeľte veľké úlohy na malé

Napríklad: musíte napísať veľkú správu – rozdeliť ju na body; musíte vyriešiť skriňu s oblečením – rozdeliť ju na sektory s policami. Aj to pomôže zviditeľniť výsledok práce a môžete začať s tým, čo momentálne dokážete.

Trávte čas robením vecí, pri ktorých sa cítite nabití energiou

Pre rôznych ľudí to môžu byť rôzne aktivity: šoférovanie, meditácia, cvičenie, rozhovor s priateľom. Takéto rozptýlenie pomôže obnoviť zdroje, ktoré budú potrebné na dokončenie úloh.

ČERSTVÝ VZDUCH A VIAC: ČO EŠTE MÔŽE POMÔCŤ

Niekedy vzniká túžba rozveseliť kvôli nevhodným podmienkam prostredia. Podľa neuropsychologičky Anastasie Chernitsa je „najhorším nepriateľom“ akejkoľvek činnosti nedostatok svetla a kyslíka. Stojí za to zabezpečiť, aby miestnosť, v ktorej pracujete, bola mierne chladná, dobre osvetlená a vetraná. Navyše vám pomôžu získať nával energie…

Krátka prechádzka

Aspoň na chodbe vlastnej kancelárie, ale je lepšie, ak sa môžete prejsť po ulici a dýchať čerstvý vzduch aspoň na pár minút.

Trochu cvičenia

Pri fyzickej aktivite sa vylučujú endorfíny, ktoré spôsobujú pocit slasti a zvyšuje sa syntéza neurotransmiterov ako dopamín a serotonín. Táto prax zlepší krvný obeh vo všeobecnosti, čo ovplyvňuje fungovanie vnútorných orgánov aj fungovanie mozgu, čo dáva pocit živosti a energie.

Príjem tekutín

Pitie vody pomáha chrániť sa pred dehydratáciou, ktorá sa prejavuje stratou energie. Ďalším spôsobom je jednoducho si umyť tvár studenou vodou, ktorá rýchlo uvoľní ospalosť.

Podľa psychológov vám takéto jednoduché metódy, dostupné v kancelárii aj doma, môžu pomôcť rozveseliť sa a tiež sa vyhnúť závislosti od kofeínu a zbytočnému míňaniu.