Psychológovia vám povedia, že je to úplne normálne, pretože taká je skutočná dynamika ľudských vzťahov – počiatočná láska, zamilovanosť, vášeň nemôžu trvať večne, nech by si to človek akokoľvek želal, a časom ich nahradí niečo iné.

Každý, kto je alebo bol v dlhodobom manželstve alebo dlhodobom vzťahu, vie, že je to náročná cesta plná výmoľov a hrboľov. Niekedy ide všetko hladko a niekedy máte pocit, že nič nefunguje a je čas na rozchod. Sú roky, keď sa s partnerom uberáte rovnakým smerom, a potom príde obdobie, keď sa zdá, že nemáte nič spoločné.

Všetky manželstvá nevyhnutne prechádzajú vývojom, ktorý má šesť hlavných fáz.

1. LÁSKA

Je to počiatočné štádium, keď je každý z vás ochotný urobiť pre toho druhého čokoľvek, keď medzi vami vládne úplná harmónia. Máte pocit, že manželstvo vaše city len posilní.

2. MEDOVÉ TÝŽDNE SA SKONČILI

V tejto fáze sa ružové okuliare dajú dole a ukáže sa, že jeden z vás vôbec nie je taký, ako ste si mysleli, že nespĺňa vaše očakávania, a toto zistenie prináša sklamanie a bolesť. Stále sa snažíte obnoviť bývalú idylu, ale je to čoraz ťažšie – dokonale vidíte chyby toho druhého, a to vyvoláva podráždenie.

3. VYROVNÁVANIE ÚČTOV

Sklamanie a ľútosť sa postupne menia na hnev a začína sa obdobie hádok. Konflikty sú obranným mechanizmom, takže sa snažíte vyrovnať s narastajúcim pocitom frustrácie, že ste boli oklamaní, že bezpodmienečná láska a prijatie zmizli a teraz ste zostali sami s nepríjemnou, neznámou osobou. Snažíte sa získať nad druhým prevahu a zúrivo bojujete o peniaze, sex, zábavu a podobne.

4. VÝZVA

Ak ste sa nerozišli v predchádzajúcej fáze, nasleduje obdobie, keď sa obaja držíte len toho, čo máte. Nekonečné hádky vás natoľko citovo vyčerpali a vyhliadka na rozvod sa stala takou reálnou, že ak sa rozhodnete manželstvo udržať pri živote, musíte sa od vzájomných hádok preorientovať na iné aspekty života – kariéru, rodičovstvo, budovanie domu atď. Vo vzťahu stále nie ste spokojní, zdá sa, že láska sa niekam vytratila, ale spoločné ciele vás naďalej držia spolu.

5. SEBAROZVOJ

Každý z vás si uvedomil, že je zbytočné a kontraproduktívne očakávať od druhých, že uspokoja vaše potreby. Cítili ste, že ste nezávislé, sebavedomé osobnosti, ktoré by mohli byť šťastné aj s niečím mimo rodiny. To, napodiv, vášmu vzťahu len prospelo a dokonca sa v ňom prebudila niekdajšia vášeň.

6. ADULTERIA

V poslednej fáze ste konečne prijali realitu, naučili ste sa neočakávať od seba príliš veľa, ale vážiť si a užívať si to, čo máte. Ste dvaja sebestační, samostatní jedinci, ktorí dobrovoľne žijú v zrelom vzťahu.

Je dôležité si uvedomiť, že dlhodobé vzťahy majú vždy potenciál na zlepšenie. Aj keď máte pocit, že už nemáte žiadnu nádej, pamätajte, že vzťahy sa neustále vyvíjajú a to, čo si o svojom manželstve budete myslieť o rok, bude iné ako to, čo si o ňom myslíte teraz.