Málokedy zamestnávateľ informuje zamestnanca o tom, že si čoskoro bude musieť hľadať novú prácu, preto je neoceniteľné dozvedieť sa o zákerných plánoch vedenia vopred. Tu je návod, na čo si dať pozor.

Fámy o nadchádzajúcom prepúšťaní alebo o prepúšťaní sa niekedy začnú šíriť v podniku dlho pred oficiálnym oznámením – a všetci sa okamžite ponáhľajú aktualizovať životopisy a sledovať trh s vhodnými voľnými pracovnými miestami. Je to však bežná a pochopiteľná situácia. Čo však máte robiť, ak sa zdá, že všetko je ako vždy, ale máte pocit, že sa prístup zamestnávateľa k vám zmenil?

Jim Moore, odborník na zamestnanosť v spoločnosti Hamilton Nash, ktorá sa zaoberá poradenstvom v oblasti ľudských zdrojov, identifikoval kľúčové znaky v správaní vášho šéfa, ktoré naznačujú, že by ste mohli byť prepustení.

1. ŠÉF MENÍ FORMU KOMUNIKÁCIE

Rôzne spoločnosti majú rôzne komunikačné formáty – niektoré sú viac zvyknuté riešiť všetky záležitosti na telefonátoch, plánovacích poradách a stretnutiach, niektoré – v messengeroch a niektoré duplicitne posielajú informácie do firemnej pošty. Ak ste však boli zvyknutí komunikovať so svojím šéfom osobne alebo telefonicky a teraz náhle prešiel na e-mail, niečo môže byť zle.

“Zamestnávateľ sa môže týmto spôsobom podporiť: listy v pošte sú dôkazom, že postupoval správne, ak dôjde k pracovnému sporu na súde,” vysvetlil Jim Moore a odporučil zamestnancom, aby si dávali pozor na to, ako formulujú správy v korešpondencii.

2. ZRAZU MÁTE OVEĽA VIAC PRÁCE

Ak zrazu zistíte, že sa od vás začali vyžadovať nereálne KPI – možno od vás vedenie očakáva neúspech.

“Najdôležitejšie je v tejto fáze kontaktovať svojho priameho nadriadeného e-mailom, podeliť sa s ním o obavy a požiadať ho o vysvetlenie,” radí Moore.

3. OSTATNÍ MANAŽÉRI SA OBJAVUJÚ V KÓPII VAŠICH E-MAILOV

Pridanie ďalších zamestnancov spoločnosti do vašej kópie by tiež mohlo naznačovať, že manažéri vytvárajú papierovú stopu pre bezbolestné (pre nich) prepustenie. Alebo sa možno snažia nájsť za vás náhradu – aby sa tak stalo, osoba, ktorá bude poverená vašimi úlohami, musí mať prehľad o aktuálnych záležitostiach.

V tejto fáze sa oplatí uistiť sa, že po každom ústnom rozhovore nasleduje e-mail, v ktorom sú potvrdené kľúčové body – čo a kedy máte na projekte urobiť, koľko a za akých podmienok, kto je zodpovedný za nesplnenie a termíny.

4. STE DOČASNE “DEGRADOVANÍ”

Je to vtedy, keď ste z dôvodu preradenia na inú pozíciu, oddelenie alebo projekt “degradovaní” – pozícia, ktorú teraz zastávate, je menej dôležitá. Môže dôjsť aj k zníženiu platu. V tomto prípade – najmä ak ste vedeniu povedali, že sa vám to nepáči, ale nebolo vás “vypočuté” – by ste sa mali mať tiež na pozore.

Analyzujte, čo sa od vás na novej pozícii žiada a nakoľko sú pre spoločnosť dôležité úlohy, ktorým teraz čelíte. To môže byť červenou vlajkou.