“Oblečenie slúži len na zakrytie tela”, “nie šaty robia človeka”, “nie sutana robí mnícha” a tak ďalej a tak ďalej. Nakoľko sú tieto tvrdenia pravdivé? Čo v skutočnosti znamená oblečenie, ktoré si vyberáme – pre nás samých aj pre iných? Poďme to zistiť spolu s odborníkmi.

SPRÁVANIE

“Všetci vieme, že tak či onak nám naše vystupovanie, jeho primeranosť a relevantnosť k situácii môže pomôcť dosiahnuť naše ciele. Je pravda, že sa zvyčajne predpokladá, že je to vďaka dojmu, ktorý sme dokázali urobiť na svoje okolie. Niektorí výskumníci si však oprávnene kladú otázku, či oblečenie ovplyvňuje správanie človeka, ktorý si ho vyberá,” píše taliansky psychoterapeut Gennaro Romagnoli.

Dôkazom toho je experiment, ktorý v roku 2012 uskutočnila Northwestern University. Všetci účastníci dostali presne rovnakú úlohu a presne rovnaké biele plášte a boli rozdelení do dvoch skupín: prvej bolo povedané, že ide o lekárske uniformy a druhej, že ide o pracovné oblečenie umelcov. Tí, ktorí boli presvedčení, že majú na sebe lekárske plášte, pristupovali k úlohe opatrnejšie a opatrnejšie.
To znamená, že na našom oblečení záleží a že nie je dôležité, ako sa cítite, ale ako by ste sa chceli cítiť.
V čom sa cítite príťažlivo? Zvodne? A presvedčivo? Oblečenie, ktoré si vyberáte, nie je len odkazom pre okolie, ale aj pre vás samých. A vy ho musíte používať.
V tom istom roku vydala klinická psychologička Jennifer Baumgartnerová knihu “Si to, čo nosíš: Čo o tebe hovorí tvoje oblečenie”, v ktorej napríklad píše, že bežná priateľská rada, aby sme išli na nákupy alebo sa jednoducho obliekli, ako reakcia na naše sťažnosti na zlý deň, neúspešný pracovný pohovor alebo rozchod s partnerom, nie je bez významu: “Keď sa obliekate určitým spôsobom, prispieva to aj k vnútornej zmene. Všetci si niečo podobné všimneme, napríklad keď sa nalíčime, a dokonca aj herci si uvedomujú, do akej miery im kostým postavy pomáha vžiť sa do jej charakteru. To všetko je v každodennom živote.

ROVNOSŤ

Pokiaľ ide o vplyv oblečenia na deti a dospievajúcich, väčšina výskumov sa zamerala na problematiku školských a vysokoškolských uniforiem. O tejto téme sa veľa diskutuje: je rovnaké oblečenie dobré alebo zlé? Pomáhajú vytvárať akúsi rovnosť medzi študentmi? Alebo im bráni v sebavyjadrení? A je pravda, že uniformy podporujú študijné úspechy? Musím povedať, že vedci zatiaľ nedospeli k jednotnému názoru.
Napríklad David Brunsma a Kerry Rockemore pri štúdiu údajov od 5 000 amerických druhákov nezistili žiadnu priamu súvislosť medzi povinnými uniformami a dochádzkou, známkami a správaním študentov.
Ba čo viac, podľa ich výskumu študenti, ktorí nemuseli nosiť uniformy, dosahovali lepšie výsledky v štandardizovaných testoch.
Virginia Draa z Youngstown State University je však iného názoru: po analýze údajov zo 64 škôl v Ohiu z rokov 1994 až 2002 a rozhovoroch s vedením škôl dospela k záveru, že školské uniformy mali pozitívny vplyv na disciplínu a známky.

STATUS

Aj dospelí premýšľajú o tom, ako ich hodnotia iní. Oblečenie je totiž jedným z ukazovateľov ekonomického a sociálneho statusu. Doktor Baumgartner uvádza ako príklad americký televízny seriál Skutočné manželky: “Len sa pozrite, ako sú posadnuté peniazmi, návrhármi, značkami… Oblečenie a doplnky sú spôsobom, ako definovať miesto v referenčnom rámci a zbraňou proti ostatným. Je to príležitosť dokázať nadradenosť nad ostatnými.
A tým, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu nehrnú za oblečením slávnych couturierov, ale chcú vyzerať slušne, Jennifer Baumgartnerová odporúča obrátiť sa na možnosť, ktorá je výhodná pre obe strany – na klasiku. Pár lodičiek, sako a, áno, malé čierne šaty.
“Tu už história urobila všetku prácu za vás. V priebehu rokov sa tento druh oblečenia už osvedčil. Slúži mnohým funkciám a hodí sa ľuďom každého veku a typu postavy. Stal sa klasikou práve preto, že ide o rokmi overený štýl, ktorý ‘funguje’ bez ohľadu na to, kto ste,” uzatvára.