Zdroj

Depresia je jednou z najčastejšie diagnostikovaných porúch nálady. Dlhodobá depresia, strata schopnosti byť šťastný a množstvo ďalších pre ňu typických symptómov (psychických aj somatických) sú dnes oveľa častejšie diagnostikované u detí a dospievajúcich ako v minulosti. Diagnostika depresie u detí je pre lekárov veľkou výzvou. Čo robiť, ak máte podozrenie, že vášmu dieťaťu hrozí detská depresia?

Depresia u detí je však ochorením, ktorého príznaky by sa nemali ignorovať. Táto porucha nálady najviac ovplyvňuje emocionálnu sféru človeka, ovplyvňuje jeho sociálne schopnosti a spôsobuje somatické ochorenia.

Depresia u detí – príčiny

Rovnako ako pri iných afektívnych poruchách, je ťažké stanoviť uzavretú skupinu príčin, ktoré vedú k depresii u detí. Predpokladá sa, že je spôsobená kombináciou biologických, psychogénnych a environmentálnych faktorov. Prvými z nich sú predovšetkým porucha neurotransmiterov v mozgu a endokrinné poruchy.

Na druhej strane, medzi environmentálne príčiny depresie patrí zložitá rodinná situácia, problémy v škole, sexuálne zneužívanie alebo odmietanie zo strany rovesníkov.

Depresia dieťaťa – príznaky

Aj keď príznaky depresie môžu byť podobné vo všetkých vekových skupinách, je treba mať na pamäti, že deti a dospievajúci majú zvyčajne inú závažnosť jednotlivých príznakov ako dospelí.

Príznaky depresie u detí:

  • smútok, plačlivosť, depresia; navyše sa u detí a dospievajúcich vyskytuje podráždenosť a ľahko upadnú do zlosti alebo zúfalstva,
  • apatia, strata schopnosti tešiť sa z vecí,
  • nuda, skľúčenosť,
  • obmedzenie kontaktu s rovesníkmi,
  • nadmerná citlivosť na kritiku,
  • depresívne, pesimistické myslenie – „všetko je zbytočné“, „neuspejem“ atď.,
  • vnútorné napätie a strach, pre ktoré nie je možné určiť príčinu.

Okrem vyššie spomenutých príznakov môžu pacienti trpieť aj inými problémami, ktoré nemusia súvisieť s depresiou. Sú to napríklad:

  • problémy s koncentráciou a zapamätaním,
  • psychomotorická agitácia vyplývajúca z napätia, napr. somatické ťažkosti: bolesť brucha, nevoľnosť, hnačka, vracanie, bolesť hlavy, dýchavičnosť (typické pre deti),
  • rebelské správanie alebo agresívne správanie (typické pre tínedžerov).

Detská depresia – ako pomôcť?

V prvom rade by ste mali vaše dieťa pozorne počúvať, sledovať ho a rozprávať sa s ním. V rodinách, kde rodičia a deti vyvinuli efektívny spôsob otvorenej komunikácie bez úsudku alebo kritiky, je riziko detskej depresie nižšie.

Liečba depresie u detí

Ak má vaše dieťa závažné príznaky, ktoré pretrvávajú niekoľko týždňov, vyhľadajte odborného lekára. Psychiater so špecializáciou na duševné poruchy u detí a dospievajúcich bude schopný posúdiť závažnosť situácie a navrhnúť vhodnú liečbu depresie u detí.

Ako postupovať, keď je u dieťaťa diagnostikovaná depresia? V prvom rade ho podporte v liečbe. U mladších detí je psychoterapia zriedka účinná bez účasti rodičov. V niektorých prípadoch môže byť vhodná aj rodinná terapia.