Cholerik je určite temperament, ktorý je nemožné prehliadnuť. Rád presviedča ostatných, že má pravdu a miluje viesť skupiny ľudí. Zistite, aké má ďalšie vlastnosti alebo ako funguje cholerik v práci alebo vo vzťahu. Cholerik by mal byť predovšetkým spojený s jedným slovom: nadvláda. Miluje moc a je vodcom doma, ako aj na spoločenských stretnutiach alebo v práci.

Cholerici sa stále snažia napĺňať svoje ciele a zároveň hľadajú nové výšiny na dobývanie – lenivosť je pre neho výrazom, ktorý mu je určite cudzí. Rozhodne nemá rád stagnáciu. Najlepšie sa cíti, keď je jeho život v plnom prúde a neustále sa pred ním objavujú nové úlohy. Nebojí sa zmien ani výziev – ako človek hlboko presvedčený o svojej vlastnej hodnote, nemá obavy z toho, či zvládne nejaké náročné výzvy.

Aké sú jeho vlastnosti?

Cholerický človek prináša veľa výhod v mnohých aspektoch života, ale v niektorých sa stáva dosť problematickým. Cholerik relatívne často najskôr hovorí a potom premýšľa.

To môže viesť k rôznym konfliktom a je to spôsobené tým, že ľudia s týmto temperamentom sú veľmi emotívni. Rôzne emócie prežívajú veľmi intenzívne a keď cholerik cíti hnev, môžu sa objaviť rôzne problémy.

Jednou z vlastností, ktorú možno považovať za chybu cholerika, je jeho impulzívnosť a tendencia hnevať sa. Človeka s týmto temperamentom nie je ťažké vyviesť z rovnováhy – stačí nesúhlasiť s jeho názormi alebo nekonať tak, ako by to očakával cholerik.

Počas záchvatu hnevu je nepravdepodobné, že by cholerik dokázal ovládať emócie, ktoré prežíva – môže povedať slová, ktoré neskôr oľutuje. Po upokojení nervov si cholerik zvyčajne uvedomí, že to rozhodne prehnal – je však ťažké počítať s jeho ospravedlnením.

Ďalšia črta cholerizmu je spojená s pocitom hrdosti a sebavedomia – prudkou reakciou na kritiku. Neznáša, keď sa mýli, a ťažko znáša neúspech.

Cholerik a práca

Šéfa, ktorý má tendenciu sa hnevať, je teoreticky ťažké považovať za dokonalého šéfa. Pravdou však je, že cholerik je pre manažérske pozície ako stvorený. Jeho postoj zvyčajne vzbudzuje u svojich nadriadených rešpekt a okrem toho dokáže prácu medzi členmi tímu perfektne rozdeliť tak, aby bol výsledný projekt takmer dokonale úspešný. Zároveň je potrebné zdôrazniť, že cholerik nemá tendenciu prenášať svoje povinnosti na iných – áno, kladie veľké očakávania na svojich zamestnancov, ale zároveň od seba vyžaduje veľa a rozhodne sa nevyhýba jeho práci. Ideálnym miestom pre prácu pre neho je miesto, kde bude neustále v kontakte s novými úlohami. Z tohto dôvodu bude cholerik dobrým manažérom v reklamnej agentúre, ale s najväčšoupravdepodobnosťou bude úspešne riadiť aktivity obchodného alebo marketingového oddelenia v spoločnosti.

Cholerik nemá rád stereotyp (Zdroj: freepik.com)

Jednotvárna práca, spočívajúca v neustálom vykonávaní rovnakých úloh (napr. vyloženie tovaru alebo vkladanie údajov do tabuliek), cholerikom určite nebude vyhovovať. Monotónnosť rýchlo povedie k pocitu vyhorenia a frustrácie.

Ako z toho von?

Ak ste sa aj vy našli v definícii cholerika, dobrou správou je, že sa nemusíte nechávať zmietať návalmi hnevu a emóciami. Väčšinu urobia viac škody ako úžitku. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu:

  • pozorujte spúšťacie mechanizmy: väčšinu stúpame na tie isté hrable, ktoré nám komplikujú život. U cholerika sú spúštacie mechanizmy hnevu a negatívnych emócií ešte viac umocnené. Zapisuje si, čo vám najviac „dvíha tlak.“ Na kotré situácie reagujete najčastejšie? Väčšinu nás nezvihnú zo stoličky veľké veci. Človek najčastejšie zlyháva na maličkostiach.
  • držte sa faktov: pokiaľ riešite nejakú situáciu, ktorá vás vytočila, skúste sa nadýchnuť a chvíľu počkať. Držte sa faktov, nie domýšľaní.
  • nájdite si čas na stíšenie: cholerik je veľmi aktívny a predstava ničnerobenia môže byť preňho spočiatku desivá. Aj pár minút pokoja denne, ktoré strávite meditáciou, autogénnym tréningom alebo relaxačnými cvičeniami vám pomôže získať prepotrebný nadhľad nad návalom emócií. Nájdite si niečo, čo vám vyhovuje a vypestujte si z toho návyk.
  • pomáhajte ostatným: najlepším liekom na vlastné problémy a egoizmus je pomoc ostatným. Pomôže vám to prepnúť pozornosť a uvedomiť si, že sú bohužiaľ ľudia, ktorí riešia oveľa väčšie problémy.
  • stanovte si reálne ciele: cholerici sa radi púšťajú do viacero vecí naraz a stanovujú si latku tak vysoko, že je ťažké ju dosiahnuť. Miesto obrovských cieľov si stanovte malé ciele, ktoré je ľahšie dosiahnuť. Vyhnete sa tak frustrácii, ktorá by mohla byť spúšťačom negatívnych emócií.

Každý z nás dostal do vienka rôzny temperament. Cholerik môže byť dobrým šéfom, ktorý dokáže potiahnuť celý tím. Dôležité je naučiť sa správnym smerom zamerať pozornosť, držať na uzde svoje emócie a všetko bude v poriadku. Pokiaľ máte pocit, že vám emócie prerastajú cez hlavu, vyhľadajte odbornú pomoc.

Zdroj