Zážitky môžu ovládnuť všetky oblasti nášho života bez toho, aby sme si to všimli. Ako môžete znovu získať kontrolu a stať sa svojím vlastným pánom, najmä ak ste zažili skutočne stresujúcu udalosť?

PROBLÉM

Ak ste nedávno zažili traumu, máte veľa úzkosti alebo ste jednoducho v neustálom strese, pravdepodobne poznáte ten pocit, že svet okolo vás akoby neexistoval. Možno sa celý váš život teraz spojil do jedného bodu a vy už nevidíte nič iné ako predmet svojho utrpenia.

Úzkosť a utrpenie sa rady “zmocňujú”: začínajú v jednej oblasti nášho života a potom sa nepozorovane rozšíria do všetkých ostatných.

Trauma alebo akákoľvek významná negatívna udalosť v nás vyvoláva úzkosť. Ak sa stretneme s ľuďmi alebo vecami, ktoré nám pripomínajú našu bolesť, máme ešte väčšie obavy. Úzkostlivo sa snažíme vyhýbať stretnutiam s vecami, ktoré by nás mohli vrátiť, hoci aj psychicky, na miesto, kde sme boli zranení.

Príklady:

Keď sa rozídeme s partnerom, snažíme sa nenavštevovať kaviarne, v ktorých nám bolo spolu dobre. Prestaneme počúvať kapely, na ktoré sme chodievali spolu, prestaneme kupovať určitý druh koláča alebo dokonca zmeníme trasu, ktorou sme chodievali na spoločné metro.

Vysvetlenie:

Naša logika je jednoduchá: rozhodujeme sa medzi stresom a pohodlím. A z krátkodobého hľadiska to nie je zlé. V skutočnosti však táto stratégia nie je taká dobrá, ako si myslíme, domnieva sa fyziologička, odborníčka na zvládanie stresu a vyhorenie Susan Haasová. “Ak svoj úzkostný mozog príliš chránime, veci sa len zhoršujú,” vysvetľuje. A ak ho neprestaneme nadmerne chrániť, náš svet sa môže zmenšiť do nepatrných rozmerov.

TIPY

Ak chceme žiť plnohodnotný život, potrebujeme odhodlanie a cieľ. Musíme si znovu vydobyť svoj svet. Tento proces nebude jednoduchý, ale bude veľmi zaujímavý. Budeme musieť realizovať všetky svoje schopnosti introspekcie. Tu sú veci, ktoré by mal mať na pamäti každý, kto chce rozšíriť svoj rozhľad a získať späť územia “zabraté” traumou.

1. Všimnite si zmeny

Zakaždým, keď objavíme oblasť života, ktorá bola ovplyvnená a oslabená traumou, máme ďalšiu príležitosť získať späť časť nášho sveta. Keď si všimneme, že menej často počúvame hudbu alebo sme už dlho neboli v divadle, môžeme si priznať, čo sa deje, a začať s tým niečo robiť: kúpiť si lístky na konzervatórium alebo si aspoň pri raňajkách pustiť hudbu.

2. Prevezmite späť kontrolu nad svojimi myšlienkami

V skutočnosti máme nad sebou oveľa väčšiu kontrolu, než si myslíme – aspoň vo vlastnej hlave sme rozhodne pánmi. Neuroplasticita – schopnosť mozgu učiť sa prostredníctvom skúseností – nám môže veľmi pomôcť. Svoj mozog “učíme” báť sa, skrývať sa, vyhýbať sa problémom aj po tom, čo nebezpečenstvo pominulo.

Rovnakým spôsobom môžeme preprogramovať svoje vedomie, vytvoriť preň nové asociačné rady

Keď zájdeme do kníhkupectva, ktoré sme zvykli spoločne navštevovať a bez ktorého sa nám cnie, môžeme si kúpiť knihu, na ktorú sme mali už dlho oči, ale neodvážili sme sa ju kúpiť kvôli vysokej cene. Keď si kúpime kvety, môžeme sa konečne bez bolesti pozrieť na vázu, ktorú dostal ten, kto nás opustil.

3. Neponáhľajte sa

Netreba bežať pred lokomotívou! Keď prežívame traumu alebo utrpenie, máme tendenciu čakať na okamih, keď sa konečne pustíme, a snažíme sa ho za každú cenu priblížiť. Počas tohto úzkostného obdobia je však lepšie robiť malé kroky – také, ktoré nás rozhodne neprinútia k ďalšiemu pádu.

4. Nebojte sa vyhľadať pomoc

Samozrejme, ak vám úzkosť alebo príznaky súvisiace s vaším zranením znepríjemňujú život, určite by ste mali požiadať o pomoc. Nezabúdajte však, že aj vy sami musíte bojovať a nevzdávať sa. “Väčšinu tejto práce neurobí nikto iný ako my sami,” pripomína Susan Haasová. – Musíme začať tým, že sa rozhodneme, že už toho máme dosť!”

ZÁVER