Syndróm deficitu pozornosti a hyperaktivity (ADHD) je bežné javisko, ktoré postihuje 5-10% všetkých detí školského veku. V súčasnosti je známe, že tento jav nemusí vždy prejsť s dospelosťou a nemalá časť ľudí trpí ním aj v adolescentnom a dospelom veku. Ide o vážne poruchy, ktoré pri absencii liečby môžu spôsobiť vážne poškodenie funkčných schopností človeka a jeho zdravia a často sú spojené s pridruženými chorobami, hlavne v oblasti správania a duševného zdravia. Preto je časné a správne diagnostikovanie poruchy mimoriadne dôležité a malo by zaujímať dôležité miesto na zozname priorít pri určovaní národnej politiky v oblasti zdravotnej starostlivosti.

Diagnostika ADHD – všeobecné informácie:

Kto diagnostikuje: Profesionálny lekár, špecializujúci sa na liečbu porúch pozornosti, vrátane odborníkov v oblasti detskej neurologie a vývoja, odborníkov v oblasti detskej a adolescentnej psychiatrie, neurologie alebo psychiatrie u dospelých, pediatra s aspoň trojročnou praxou v oblasti vývoja dieťaťa (pediatria v oblasti vývoja). Špecialista v oblasti pediatrie alebo rodinnej medicíny s potrebnou kvalifikáciou (periodicky poskytovanou Ministerstvom zdravotníctva) a skúsenosťami v oblasti porúch pozornosti môže diagnostikovať len deti od 6 rokov a starších. Psychológovia špecializujúci sa na liečbu porúch pozornosti a získaní potrebnej skúsenosti. Títo psychológovia musia v prípade potreby pacienta smerovať k lekárovi, aby zistili prítomnosť súvisiacej choroby a preskúmali potrebu liečby liekmi. Diagnostici v prípade potreby môžu využívať pomoc odborníkov v iných oblastiach zdravotnej starostlivosti (sociálni pracovníci, didaktickí diagnostici, terapeuti práce, fyzioterapeuti, logopédi), ale zodpovednosť za diagnostiku nesú sami.

Trvanie diagnostiky:

Diagnostika by mala trvať počas prijateľného časového obdobia (45 – 60 minút), aby boli splnené všetky potrebné požiadavky diagnostiky. Treba zdôrazniť, že v tejto oblasti existuje vysoká a rôznorodá súbežná ochorelosť a diagnostika by mala zahŕňať aj takéto ochorenie, vrátane diagnostiky (a vylúčenia) súbežného ochorenia (diferenciálna diagnostika).

Diagnostika detí a adolescentov:

Diagnostika v tomto veku sa vykonáva podľa uznávaných a platných kritérií na celom svete, založených na poslednom vydání DSM. Diagnostika by mala zahŕňať: Klinické vyšetrenie vrátane: Diagnostických dotazníkov pre rodičov a učiteľov. V prípade potreby diagnostikujúci lekár alebo psychológ odporučí doplnkovú diagnostiku pomocou nasledujúcich nástrojov: komputerizované testy – napríklad CPT, psychologické testy, kognitívne hodnotenie, psychiatrické vyšetrenie, hodnotenie zručností v učení atď. v zariadeniach, ktoré sú schválené Ministerstvom zdravotníctva, prostredníctvom licencovaných profesionálnych pracovníkov.

Diagnostika dospelých:

Diagnostika dospelých by mala zahŕňať: Klinické vyšetrenie vrátane: Dotazníkov pre dospelých. V prípade potreby diagnostikujúci lekár alebo psychológ odporučí doplnkovú diagnostiku pomocou nasledujúcich nástrojov: komputerizované testy – napríklad CPT, psychologické testy, kognitívne hodnotenie, psychiatrické vyšetrenie, hodnotenie zručností v učení atď. Diagnostickí psychológovia v prípade potreby odkážu pacientov na príslušného lekára na preskúmanie potreby liečby liekmi.

Súvisiace ochorenia:

Lekár alebo psychológ pri diagnostike musia zvážiť možnosť rôznych typov súvisiacich ochorení a poradiť sa alebo odporučiť špecialistov v príslušnej oblasti.

Liečba liekmi:

Použitím vhodnej liečby ADHD môže byť zlepšená celková funkčná schopnosť, každodenné správanie a ovplyvniť budúce fungovanie. Podľa profesionálneho konsenzu je liečba liekmi prvou voľbou liečby pre deti vo veku 6 rokov a starších a druhou voľbou pre mladšie deti. Výber liečby liekmi vyžaduje klinické skúsenosti a trpezlivosť, ako zo strany lekára, tak aj zo strany pacienta. Existuje široká škála liekov a viac ako 90% pacientov dobre reaguje na liečbu liekmi, a väčšina pacientov (hoci nie všetci) môže byť priradená optimálnej liečbe liekmi. Liekov na poruchu pozornosti sa používa už mnoho rokov a má vysoký bezpečnostný profil. Neexistujú žiadne dôkazy o vyššom stupni závislosti na liekoch u ľudí s poruchou pozornosti, ktorí dostávajú liečbu liekmi, v porovnaní s tými, ktorí ju nedostávajú. Liečba poruchy pozornosti má tiež určitý ochranný účinok proti závislosti všeobecne u podobných pacientov.

Súčasná liečba:

Okrem liečby liekmi sa odporúča holistický prístup a komplexná liečba, ktorá sa sústredí aj na funkčné oblasti, v ktorých pacient má ťažkosti. Napríklad v prípade dieťaťa s poruchou pozornosti a poruchami učenia je potrebné zohľadniť obidve zložky pre optimálne zlepšenie funkčnej schopnosti.

Liečba ADHD by mala byť komplexná, ak je to možné, a vyžaduje čas a úsilie zo strany pacienta a jeho rodiny.

Kam sa obrátiť?

Rodičia alebo dospelý by mali kontaktovať svojho lekára pri akomkoľvek podozrení na prítomnosť poruchy pozornosti, lekár ich následne odkáže na vyšetrenie k lekárovi, ktorý má skúsenosti v oblasti porúch pozornosti.