Keď počujeme slovo „narcista“, najčastejšie si predstavíme muža. Vyhľadávame frázy „ako rozpoznať narcistu na prvom rande“ a „ako sa dostať preč od narcistu“. A zabúdame, že to môže byť aj žena – matka, priateľka, šéfka. A tá môže mať na náš život nemenej deštruktívny vplyv.

Nepremyslené ego a sebectvo sú vlastnosti, ktoré pripisujeme ľuďom s narcistickou poruchou osobnosti. Tieto povahové črty sú spoločné pre ženy aj mužov. Samozrejme, existujú štúdie, podľa ktorých sú touto duševnou poruchou častejšie postihnutí muži. Je to naozaj tak, alebo ženy len lepšie skrývajú svoje nepríjemné črty a snažia sa čo najviac vyťažiť z vlastností, ktoré im pomáhajú dosahovať ciele? A podľa akých znakov rozpoznáte narcistku?

1. KAŽDÝ ROZHOVOR SA TÝKA JEJ OSOBY

Je v poriadku hovoriť o sebe. Všetci niekedy rozprávame príbehy zo svojho života, ilustrujeme situácie príkladmi. Ale narcistka v každom rozhovore presunie pozornosť na seba, svoje pocity a zážitky. Spýtajte sa sami seba, kedy sa naposledy opýtala na niečo o vás a vašom živote. Ak je odpoveď „nikdy“ alebo „včera, ale o minútu neskôr začala opäť hovoriť o sebe“, pravdepodobne čelíte narcistke.

2. NEUSTÁLE RUŠÍ VAŠE SPOLOČNÉ PLÁNY

Ak máte priateľku, ktorá je patologicky neschopná dodržiavať dohody, je pravdepodobné, že ide o príznak narcizmu. Možno vás dokonca len tak mimochodom požiada o odpustenie, ale všetky jej činy svedčia o tom, že jej je jedno, ako veľmi jej zrušenie plánov ovplyvnilo váš život. Nezaujíma ju, ako ste strávili večer, ktorý ste predtým plánovali stráviť s ňou. Zaujíma ju len jej sloboda robiť si, čo chce, kedy chce a s kým chce, bez ohľadu na reakcie iných ľudí.

3. PRI SLOVE „NIE“ SA ROZZÚRI

Toto je jeden z najjednoduchších spôsobov. Keď vás nabudúce o niečo požiada, povedzte „nie“ a sledujte jej reakciu. Nemusíte dokonca odmietnuť hneď, ale povedzte, že potrebujete čas na premyslenie. Narcisti takéto situácie neznášajú – majú doslova pocit, že druhá osoba tak získava akúsi moc nad ich životom. Nedokážu to zniesť – oči sa im naplnia hnevom a budú sa vás všemožne snažiť presvedčiť, aby ste odpoveď dali hneď. A, samozrejme, musí to byť pozitívna odpoveď. Ak sa vám podarí požiadavku odmietnuť, s najväčšou pravdepodobnosťou sa z vás stane nepriateľ – až kým od vás opäť nebude niečo potrebovať.

4. FLIRTUJE S ĽUĎMI, KTORÝCH NEMÁ RADA

Flirtovanie je zábavný a ľahký proces. Pre narcistu to však nie je zábava ani prejav sympatií – je to prostriedok, ktorým dosahuje svoje. Takáto žena často smeruje svoju sexuálnu energiu na mužov, ktorí sa jej vôbec nepáčia, ale môžu byť užitoční. Tieto osobnosti sú presvedčené, že na svete nie je nikto lepší ako ony a nikto nedokáže odolať ich šarmu.

5. MÁ NÍZKU MIENKU O DRUHÝCH

Takáto žena je presvedčená, že je na vrchole spoločenskej pyramídy, nech je jej postavenie v skutočnosti akékoľvek, a všetci ostatní ľudia nie sú na jej úrovni. Prejavuje sa to, keď hovorí o iných ľuďoch, ich úspechoch a životnom štýle.

Je vo vašom okolí žena, ktorá všetkých okolo seba nazýva „idiotmi“ a tvrdo kritizuje správanie a morálny charakter svojich priateľov (a najmä priateliek)?

Žena, ktorá neustále spochybňuje intelektuálnu úroveň iných, ale nikdy nepochybuje o svojej vlastnej pravde? To je klasické narcistické správanie. Všetci sa niekedy nelichotivo vyjadrujeme o konaní svojich priateľov, ale nepovažujeme ich za hlúpych alebo bezcenných ľudí. A na rozdiel od takýchto ľudí si dokážeme priznať vlastné chyby. To vedie k ďalšiemu bodu.

6. NIKDY SI NEPRIZNÁ SVOJU CHYBU

Ak prídete neskoro na stretnutie, neospravedlní sa za to. Vo farbách vám povie, že za všetko môže doprava, taxikári alebo vaše zmätočné vysvetľovanie, kam potrebuje ísť. V svetonázore tejto osoby neexistuje, že by ona mohla byť príčinou akéhokoľvek problému alebo chyby – vždy to bude vina inej osoby alebo vyššej moci.

7. NEUSTÁLE SI ROBÍ SELFIE

Všetci to z času na čas robíme alebo dokonca častejšie, ako by sme mali. Ak však má žena na svojich účtoch na sociálnych sieťach všetky fotografie venované výlučne rôznym uhlom svojej tváre alebo iným častiam tela, veľmi pravdepodobne to svedčí o narcizme. Neuvidíte fotografie jej rodiny, priateľov, detí, domácich zvierat alebo krásnej večernej oblohy. Ak áno, všetky sú v pozadí jej osoby.