Poznámky a útoky pália každého z nás, ale ženy viac ako mužov, pretože dievčatá sa od malička učia byť jemnejšie, poddajnejšie, trpezlivejšie. Ako reagovať na kritiku bez straty sebavedomia?

AKO SA HODNOTIA ŽENY

Ukázalo sa, že manažéri hodnotia spôsob práce mužov a žien odlišne. Nedávna štúdia, v ktorej manažéri 28 spoločností hodnotili svojich podriadených, odhalila dva hlavné rozdiely.

Zamestnankyne dostali niekoľkokrát viac negatívnych komentárov ako zamestnanci. Väčšina negatívnych komentárov na adresu ženských zamestnancov (76 %) však obsahovala skôr kritiku osobnosti ženy než jej práce (“príliš prísna”, “krikľavá”, “nevľúdna”).
Naproti tomu len 2 % negatívnych komentárov na adresu mužských zamestnancov obsahovali kritiku ich osobnosti
“Na jednej strane sa od žien v práci tradične očakáva, že budú milé, jemné a všetci ich budú mať radi,” komentuje zistenia obchodná koučka a odborníčka na ženské vedenie Tara Moore. – Na druhej strane, aby mohli kompetentne vykonávať svoju prácu, musia robiť niekedy ťažké a nepopulárne rozhodnutia. Nie je to príjemný pocit, akoby ste neustále chodili po napnutom lane”.
Podľa Tary Mooreovej štúdia tiež ukazuje, že ak chce žena robiť to, čo ju baví, a dosahovať výsledky, musí si zvyknúť na kritiku – a byť pripravená na negatívnu spätnú väzbu nielen o svojej práci, ale aj o sebe. “Vo svojej koučingovej praxi sa často stretávam so ženami, ktoré sa boja vyjadriť svoje nápady alebo sa pustiť do dôležitého projektu, pretože sú veľmi závislé od súhlasu alebo hodnotenia iných,” hovorí.

PREČO VZNIKÁ STRACH Z ODSÚDENIA

Rodičovstvo
Ženy sa od detstva učia byť príjemné, milé a poddajné. V období dospievania typické dievča videlo stovky filmov, televíznych relácií a reklám, v ktorých osud ženy nezávisí od jej vlastných rozhodnutí, ale od toho, ako ju vnímajú ostatní. A mladá žena sa nechtiac naučí posolstvo: to, čo si o nás myslia a hovoria iní ľudia, rozhoduje o mnohom.
Prežitie
Ženy slabšieho pohlavia si po stáročia nedokázali zaistiť vlastnú bezpečnosť, či už fyzicky, vlastnými silami alebo s pomocou zákona či peňazí.
“V patriarchálnej spoločnosti sme sa nemohli spoľahnúť na zákon, ak sme čelili hrozbám násilia, nemali sme finančné prostriedky na útek alebo ochranu seba a detí, pretože sme nemali právo vlastniť majetok,” pripomína míľniky boja za práva žien Tara Moor.
Takto vznikla jedna zo základných stratégií prežitia ženskej polovice ľudstva – snažiť sa byť akceptovaná.
Je to realita, v ktorej stále žije mnoho žien na celom svete. V hrôze sa krčíme pri nesúhlase, kritike, odmietnutí, mnohé majú pocit, že ich život je v takýchto chvíľach ohrozený, pretože po stáročia to tak bolo.

AKO PRIJAŤ KRITIKU

Riešením je prijať nevyhnutné: každá hodnotná práca, inovatívna myšlienka, kontroverzné rozhodnutie so sebou prináša nielen pochvalu, ale aj útoky, najmä ak ste žena. A na rozdiel od mužov sú ženy často kritizované nie za konkrétne aspekty svojej práce, ale za svoju osobnosť – predovšetkým za svoj vzhľad. Musíte si vedome rozvíjať “hrubosť kože” – pokojnú, očakávanú reakciu na kritiku. Tu je niekoľko spôsobov, ako to dosiahnuť.
1. Hľadajte vzory
Nájdite si ženy, ktoré vás obdivujú za to, ako zvládajú ťažké situácie. V kritickej situácii si predstavte, ako by sa zachovala a čo by povedala na vašom mieste – dodá vám to silu.
Napríklad Hillary Clintonovú niektorí nenávidia a iní ju obdivujú, ale ona dokáže svojich kritikov usadiť na ich miesto.
Keď sa raz politička zúčastnila na tlačovej konferencii bez mejkapu, okuliarov a s rozstrapateným účesom kvôli jet lagu, celá americká tlač si nemohla pomôcť a špekulovala o jej vzhľade.
V rozhovore pre CNN politička chladnokrvne odrážala útoky slovami: “Dosiahla som vek, v ktorom sa cítim neuveriteľne slobodná. Ak si chcem nasadiť okuliare, nasadím si ich. Ak si chcem dať vlasy za uši, dám si ich dozadu. Viete, v určitom momente to všetko prestane mať veľký význam – nechcete míňať veľa energie a času na nezmysly. Ak ostatným ľuďom tak veľmi záleží na tom, ako vyzerám, nuž nech sa pre zmenu starajú oni.
2. Otočte stoly
Namiesto toho, aby ste negatívnu spätnú väzbu brali osobne, využite ju ako zdroj informácií o osobe, ktorá ju poskytla, o jej presvedčení, záujmoch a preferenciách.
Päť investorov, ktorí odmietnu investovať do vášho podnikateľského projektu, nevypovedá nič o kvalite vášho podnikateľského nápadu alebo o vašej vhodnosti na podnikanie. Hovorí to len o tom, že títo investori hľadajú iný projekt. Čo ak sa im, naopak, vaša podnikateľská prezentácia páčila? Opäť to nezvyšuje vašu hodnotu ako podnikateľa – len to, že vaše záujmy sú v súlade.
Inými slovami, každá spätná väzba je užitočná, pretože vám dáva príležitosť dozvedieť sa o ľuďoch, ktorých chceme prilákať
Ak takto prehodnotíte svoj postoj ku kritike, naučíte sa filtrovať užitočné informácie bez toho, aby ste na pochvalu alebo odmietnutie reagovali prudkými emóciami.
3. Zamerajte sa na to, čo je dôležité
Známa americká komediálna herečka Tina Fey navrhuje všetkým pracujúcim ženám: “Keď vás kritizujú za váš vzhľad, vek alebo len za to, že ste žena, položte si otázku: “Stojí tento človek medzi mnou a tým, čo chcem dosiahnuť?” Ak je odpoveď záporná, ignorujte jeho slová a choďte ďalej. Takto si ušetríte energiu pre svoju prácu a nebudete strácať čas s ľuďmi, ktorí sú vo vašom živote bezcenní.
4. Postavte sa tvárou v tvár svojim komplexom
Často sa cítime zastrašení určitým druhom kritiky, ktorej sme čelili v minulosti – napríklad mnohé ženy sú paralyzované hrubými útokmi na svoj vzhľad. V takom prípade sa oplatí položiť si otázku: “Odráža táto kritika nejakým spôsobom to, čo si o sebe myslím? Kedy a prečo sa tento negatívny obraz o mne samej objavil? Odráža pravdu?”
Ak žena skamenie, keď jej niekto povie, že nie je dosť inteligentná, pravdepodobne pochybuje sama o sebe. Ak sa cíti dotknutá poznámkami o svojom vzhľade, pravdepodobne sa hanbí za svoje vlastné telo.
Nájdením koreňov komplexov a ich nahradením presnejším pohľadom na seba v prítomnosti sa môžeme oslobodiť od strachu z kritiky.
Na záver ešte jeden citát Hillary Clintonovej o kritike. “Vidím okolo seba príliš veľa mladých žien, ktoré sa k sebe správajú nezaslúžene prísne. Podceňujú sa. Berú si kritiku k srdcu namiesto toho, aby ju analyzovali bez emócií.
Musíte sa naučiť kritiku analyzovať, pretože len tak z nej môžete niečo získať a nenechať sa ňou zničiť. Musíte byť flexibilní, odolní a húževnatí, aby ste sa mohli posúvať vpred, nech už vás čakajú akékoľvek osobné neúspechy, prehry a urážky. Zmysel pre humor voči sebe a ostatným zachraňuje situáciu. Verte mi, toto poznanie neprichádza jedného rána ako zjavenie. Nie, je to proces, práca na sebe deň za dňom.