Koho si vyberáme v skutočnosti? Nová štúdia romantických preferencií odhalila nečakané výsledky.

Keď hľadáme romantického partnera, najčastejšie máme v hlave predstavu o tom, aký by mal byť. Napríklad spoľahlivý človek, s dobrým zmyslom pre humor, schopný rozprávať zaujímavé príbehy a podobne. Sny o ideálnom partnerovi a realita sa však často rozchádzajú.

Veľká medzinárodná skupina výskumníkov, ktorej článok je uverejnený na stránke psychologických preprintov PsyArXiv, sa rozhodla zistiť, ako sa sny zhodujú s realitou, ako naše romantické preferencie ovplyvňujú to, s kým skutočne nadväzujeme vzťahy. Ukázalo sa, že život je komplikovanejší ako sny.

Veľmi často sa stretávame s ľuďmi, ktorí sú ďaleko od nášho osobného ideálu, ale spĺňajú predstavu spoločnosti o ideáli.

Vedci analyzovali údaje z rozsiahleho prieskumu, ktorého sa zúčastnilo viac ako 10 000 mužov a žien zo 43 krajín. Niektorí z účastníkov, ktorých priemerný vek bol 28,5 roka, boli v čase prieskumu v romantickom vzťahu, zatiaľ čo zvyšok bol slobodný.

Účastníkom bol najprv predložený zoznam 35 rôznych ľudských vlastností – inteligencia, príťažlivosť, láskavosť a podobne – a boli požiadaní, aby na stupnici od 1 do 11 ohodnotili, nakoľko by chceli, aby ich ideálny partner mal tieto alebo podobné vlastnosti.

Účastníci boli potom požiadaní, aby ohodnotili štyroch ľudí opačného pohlavia, ktorých poznali, v tých istých 35 položkách, vrátane ich súčasného romantického partnera alebo v prípade slobodných niekoho, koho by v tejto úlohe obzvlášť radi videli. Okrem toho účastníci odpovedali na otázky týkajúce sa každej z uvedených osôb – ako a prečo ich daná osoba priťahuje, nakoľko je im blízka alebo vzdialená od ideálu, nakoľko by s ňou chceli mať vzťah atď.

Vo výsledku sa ukázalo, že ľudia si častejšie vyberajú partnerov, ak majú tie vlastnosti, ktoré spoločnosť považuje za žiaduce a závideniahodné, a nie tie, ktoré by v skutočnosti chceli vidieť u svojho ideálneho partnera. Inými slovami, spoločenské normy majú rozhodujúci vplyv na náš výber a my sa radšej stretávame s tými, ktorí ich spĺňajú, aj keď sú títo ľudia ďaleko od ideálu, ktorý sme si vytvorili v hlave.