Extrovert je jedným z typov osobnosti, ktorý bol po prvýkrát definovaný vo výskume Carla Gustava Junga. Švajčiarsky psychológ a psychiater veril, že extroverti sú ľudia, ktorých pozornosť a aktivita sú primárne zamerané na vonkajší svet. Tiež to naznačovalo ich ľahkú komunikáciu s ostatnými ľuďmi a vysokú prispôsobivosť. Neskôr Jungov výskum prehĺbili ďalší psychológovia.

Vlastnosti jeho osobnosti sú spojené s túžbou byť medzi ľuďmi. Je pre neho ťažké fungovať sám. Interakcia s prostredím, činnosťami a predstavami iných ľudí ho veľmi silno stimuluje k vlastnej iniciatíve. Extrovert funguje trochu ako otvorená kniha: nie je ťažké uhádnuť, čo si o danej téme myslí a čo si myslí, pretože veľmi túži zdieľať svoje postrehy a úvahy. Charakteristický je aj extrovertský spôsob vyjadrovania: rýchly, hlasný, často sa odchyľujúci od hlavnej zápletky.

Extroverti sú často vodcami v skupine a rýchlo si vytvárajú nových priateľov. Tento typ osobnosti má veľa výhod. Najdôležitejšie sú spontánnosť, optimizmus a spoločenskosť. Nie sú však bez chýb.

Extroverti majú často problém počúvať druhého človeka. Sami radi veľa hovoria a s chuťou zdieľajú svoje postrehy, prejavujú sa bez ťažkostí, ale ak majú stáť na druhej strane, je to pre nich veľký problém. Nie vždy sú schopní ovládať svoje správanie, najmä v náhlych a nervových situáciách, upadnutí do hystérie alebo záchvatov hnevu. Občas sú ovplyvnení stavmi vyčerpania alebo nízkej nálady spôsobenou množstvom vecí, ku ktorým sa zaviazali. Výskum tiež ukazuje, že kríza stredného veku ovplyvňuje mužov, ktorí sú extrovertmi, oveľa častejšie ako mužov, ktorí sú introvertmi.

Extrovert vo vzťahu

Extrovert je človek, ktorého baví byť v skupine ľudí, preto by si mal zvoliť partnera, ktorý bude vyjadrovať podobnú filozofiu, alebo aspoň takého, ​​ktorého to nebude rušiť. Pri vstupe do vzťahu s extrovertom musíte byť pripravení na to, že nebude chcieť tráviť veľa času len vo dvojici.

Ako milovať extroverta? Je možné vytvoriť úspešný vzťah s introvertnejším človekom? Samozrejme, že áno. Psychológovia zdôrazňujú, že v prípade protichodných typov osobnosti je zásadné, aby si partneri nechali priestor len pre seba. Introvertom nie vždy vyhovujú spoločné večery s priateľmi. Preto je také dôležité, aby každý z partnerov fungoval čiastočne vo svojom vlastnom svete, aby mal svojich priateľov a obľúbené činnosti. Nemusíte vždy chodiť spolu za priateľmi. Na druhej strane je veľmi užitočné nájsť aktivity, ktoré vás oboch potešia.

Pracujte pre extroverta

Extrovert, ktorý začína svoju profesionálnu kariéru, má najčastejšie veľa nápadov pre svoju budúcu prácu. Medzi ľuďmi sa bude cítiť veľmi dobre. Najlepší tip pre extroverta je pracovať ako novinár, tlačový hovorca alebo predajca. Ak rozvinie schopnosť aktívne načúvať a otvoriť sa potrebám druhých, môže svoj potenciál využiť ako klientsky alebo finančný poradca. Bude z neho tiež dobrý sprievodca, tréner alebo obchodný manažér. Extrovertom sa darí vo vedúcich pozíciách, pretože dominujú v dave. Ako šéfovia sa rozhodujú rýchlo a získavajú si ľudí.

Zdroj