Zdroj

Psychogénna bolesť, známa aj ako psychalgia, je forma somatoformnej poruchy. Medzi ich príznaky patrí bolesť brucha, hlavy alebo kožné vyrážky. Psychogénne bolesti sú podobné psychosomatickým bolestiam, ktoré sa objavujú v dôsledku emočných porúch. Ako upozorňujú pediatri, podstatou somatických bolestí u najmenších detí je ich psychika. Práve ona je zodpovedná za somatické poruchy bez zjavného dôvodu.

Somatoformné poruchy

Psychogénna bolesť je formou somatoformnej poruchy, ktorá je charakterizovaná pocitom dlhotrvajúcej a akútnej bolesti pri absencii objektívneho lekárskeho potvrdenia. Príčinou psychogénnej bolesti sú emocionálne a psychosociálne problémy. Nevysvetliteľné somatické bolesti sú diagnostikované ako poruchy a majú veľa spoločného s psychosomatickými poruchami. Symptómy psychogénnej bolesti u detí zahŕňajú:

  • bolesť brucha,
  • bolesť hlavy,
  • žihľavka alebo kožná vyrážka
  • zvýšenie krvného tlaku.

Ak sa dieťa sťažuje na podobné príznaky a rodičia spozorujú aj iné rušivé príznaky, často navštívia lekára. Potom sa po dôkladnom vyšetrení ukáže, že ich príčinou je psychika dieťaťa. Nie sú somatické, ale vyplývajú z emocionálnych problémov batoľaťa. Ich príčiny môžu byť:

  • ťažkosti pri zvládaní emócií a zážitkov,
  • ťažká situácia doma alebo v škôlke,
  • emocionálne problémy s rovesníkmi, súrodencami alebo rodičmi.

Diagnóza psychogénnej bolesti si vyžaduje liečbu.

Pretrvávajúce psychogénne bolesti

Tieto bolesti sa často objavujú, keď chce dieťa upútať pozornosť, cíti sa osamelé a opustené. Riešením môže byť posilnenie väzieb dieťaťa s rodičmi. Keď vaše dieťa pociťuje psychogénnu bolesť a plače, stojí za to ho objať, pohladiť a ukázať mu podporu. Vďaka tomu batoľa prežíva menej úzkosti a cíti sa bezpečnejšie. Ak začne dieťa v náručí rodičov plakať ešte intenzívnejšie, musíte mu to dovoliť, pretože to paradoxne upokojí jeho emócie. Ak dieťa pociťuje psychogénne bolesti, vysvetlite mu, prečo má bolesti, čo spôsobuje jeho stav a aké kroky podniknete, aby ste mu pomohli. Keď sa objavia záchvaty bolesti, snažte sa udržať vaše dieťa rozptýlené od opakujúcich sa nepríjemností a súvisiacich ochorení. Môžete mu rozprávať zaujímavý príbeh, pozrieť si spoločné fotografie alebo mu prečítať rozprávku. Navyše, keď sa objavia psychosomatické bolesti, môžete bábätku zaspievať uspávanku alebo mu ponúknuť hranie v ktorom sa bude môcť uvoľniť.

Psychogénne bolesti negatívne ovplyvňujú emócie detí. Niektorí z nich sú letargickí, stiahnutí a majú zlú náladu. Iní sa môžu prehnane hnevať. Všetky tieto príznaky negatívnych emócií zhoršujú bolesť dieťaťa.