V živote takmer každého páru sú ťažké obdobia, v ktorých sa žene môže zdať, že city muža vyhasli. Kedy je to tak naozaj a kedy – len “príznak” problémov v práci, vekovej krízy alebo iných zážitkov, ktoré nesúvisia so vzťahom? Zistime to spolu so psychológom.

1. MUŽ SA SPRÁVA ODŤAŽITO

Mnohí ľudia si myslia, že ak sa s partnerom často hádajú, potom tu nie je žiadna láska, ale najčastejšie je znakom vyhasínajúcich citov práve absolútna absencia hádok. Ak k vám muž nemá žiadne nároky, nechce na vás nič zmeniť a na vás a akékoľvek vaše návrhy reaguje odťažito a ľahostajne, potom je takmer stopercentne pravdepodobné, že jeho city vyhasli.

2. MUŽ SI VÁS DOBERÁ

To, že absencia hádok hovorí o ochladnutí citov, neznamená, že by zo strany milujúceho partnera mali neustále znieť nároky. Napriek tomu chceme s milovanou osobou zahladiť ostré hrany a minimalizovať konflikty kvôli niečomu, čo nie je dôležité. Ale toho, ku komu necítite vrelý cit, môže dráždiť už samotný fakt jeho prítomnosti a skrývať ho nebude chcieť.

Preto zo strany nemilujúceho muža môžu padať rôzne rýpania, podpichovania a posmešky. V extrémnych prípadoch môže dokonca urážať a úprimne ponižovať. To sa nedá tolerovať a nie je to potrebné.

3. MUŽ SA VYHÝBA FYZICKÉMU KONTAKTU

Nech je to akokoľvek, pre väčšinu mužov je sex a všetky jeho ďalšie prejavy veľmi dôležitý. A ak predtým váš muž nevynechal príležitosť navyše aspoň na objatie a bozk a teraz fyzický kontakt nevyhľadáva alebo vás objíma, akoby cez to nemohol, potom je čas biť na poplach.

Stojí za to venovať pozornosť aj vášmu sexu, a to nielen na jeho frekvenciu, ale aj na kvalitu. Cítite jeho odstup v momente intimity? Máte pocit, že len plní manželské povinnosti a myšlienkami je niekde ďaleko? Ak to predtým bolo inak, mali by ste sa o vašej intimite a o tom, ako sa cítite, aspoň porozprávať. Len to nerobte počas sexu alebo bezprostredne po ňom: lepšie je to v pokojnej neutrálnej atmosfére, keď sa váš partner bude nachádzať na otvorený dialóg.

4. MUŽ SA S VAMI DOSTATOČNE NEROZPRÁVA

Komunikácia je emocionálnym lepidlom každého vzťahu. Žiadna komunikácia – žiadny vzťah. Ak ste si začali všímať, že muž s vami čoraz menej chodí do kontaktu, čoraz menej často s vami o niečom diskutuje, prestal sa deliť o svoje plány a predtým to ochotne robil, potom s najväčšou pravdepodobnosťou nevidí svoju budúcnosť s vami.

Samozrejme, stáva sa, že človek je v práci banálne unavený alebo že má veľmi stresujúce a zodpovedné obdobie vo svojej kariére. Ak si však uvedomíte, že sa s ním nič nadprirodzené nedeje a večery trávi pri televízii, počítači alebo telefóne, ale nie s vami, môže to byť neklamné znamenie, že láska vyprchala.

5. MUŽ SA VÁM NEPOZERÁ DO OČÍ

Keď milujeme, nemôžeme sa pozerať na svojho obľúbeného človeka a v jeho očiach čítať lásku a nehu aj voči sebe. Preto sa chcete tak často a tak veľmi pozerať do očí svojej obľúbenej osoby. Ak časom alebo z iných dôvodov láska pominie, tieto oči pre nás prestávajú byť také príťažlivé a záťaž urážky a nechuti všeobecne môže spôsobiť nechuť pozerať sa do nich.

Okrem toho neochota pozerať sa do očí partnera môže byť skrytým znakom toho, že je niečo, čo vám nepovie. A môže to byť čokoľvek od neochoty podeliť sa s vami o svoj vnútorný svet a zážitky až po zatajovanie podvádzania a milostných afér.

Pri čítaní tohto článku ste pravdepodobne analyzovali svoj vzťah. Možno ste sa rozhodli, že láska sa z vášho vzťahu naozaj vytratila, a niekto iný si zrazu uvedomil, že tam nikdy žiadna láska nebola, pretože tieto signály sa objavili na začiatku vzťahu. Ak však stále pochybujete o tom, či vás váš muž miluje, alebo nie, skúste sa na vzťah pozrieť z tohto uhla: koľko dávate a investujete do tohto vzťahu vy a koľko váš partner?

Ak je na vašej strane obrovská výhoda a máte pocit, že keď tento vzťah prestanete podporovať, zrúti sa, potom partner naozaj nemá záujem v tomto vzťahu pokračovať. O tom sa, samozrejme, nedá jednoznačne povedať: sú prípady, keď pár s pomocou psychológa vybuduje zrelší a romantický vzťah na novej úrovni. Na to však musí existovať túžba a motivácia oboch partnerov. A ak takáto túžba neexistuje, bude veľmi ťažké vzkriesiť takéto vzťahy.