Ako zabezpečiť, aby sa vaše rande nestalo posledným? Samozrejme, na schôdzku by ste nemali ísť s naučeným súborom pravidiel – vždy je predsa možnosť improvizácie. Napriek tomu je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí, aby ste všetko nepokazili.

Prvý dojem z človeka je zvyčajne najpravdivejší – zvyčajne takmer okamžite vieme, či sa nám páči alebo nie. A nejde len o to, čo hovorí spoločník – čítame ho neverbálne, všetko analyzujeme:

  • vzhľad,
  • vôňa,
  • tón hlasu a intonáciu,
  • výraz tváre,
  • chôdza,
  • spôsob reči,
  • gestá a ďalšie.
Ako teda zabrániť tomu, aby ste si na prvom rande pokazili dojem? Valerij Gut, psychológ, PhD, tvorca “teórie adaptívnej inteligencie”, navrhuje štyri pravidlá, ktoré by ste mali dodržiavať.

1. PREMÝŠĽAJTE O SVOJOM IMIDŽI

Chlapci aj dievčatá by sa mali zamyslieť nad tým, ako chcú na prvom stretnutí pôsobiť na toho druhého. Veľmi odhaľujúce oblečenie a mejkap by mohli milenke vyslať nesprávny signál (ak má záujem o dlhodobý vzťah), ale nedbalosť a neupravenosť ju pravdepodobne neoslovia.
Či chce byť dievča roztomilé, koketa, snehová kráľovná alebo femme fatale, je to na nej. Musíte tiež myslieť na to, ako vhodný bude outfit v závislosti od miesta rande (jedno si oblečieme do divadla, iné na jazdu na koni). A čo je najdôležitejšie, outfit by mal byť pohodlný, aby ste sa počas celého rande nemuseli obávať šmýkajúceho sa remienka alebo priesvitnej látky.
Mimochodom, muži by mali nosiť aspoň čisté a vyžehlené oblečenie, aby ženy neodradili. A nenoste kravatu a košeľu, ak ju nikdy nenosíte, bude vám to nepríjemné.

2. NEPREHÁŇAJTE TO SO ZÁUJMOM.

Každý má rád komplimenty, ale nepreháňajte to s nimi, aj keď sa vám daná osoba veľmi páči. Znížte zápal a mieru záujmu, inak si dievča bude myslieť, že ste príliš dotieraví alebo že váš milostný život je celý zlý, keďže vyvolal také divoké nadšenie.
Žena by mala byť tiež uvoľnenejšia, aby sa muž nerozhodol, že je jej poslednou šancou oženiť sa.

3. BUĎTE SAMI SEBOU

Dievčatá milujú flirtovanie a obletovanie – najdôležitejšie je, aby ste to nepreháňali a stále boli sami sebou. Neprikrášľujte osobné fakty, nevymýšľajte si koníčky, ktoré nemáte, nechváľte knihy a filmy, ktoré nepoznáte, aby ste sa partnerovi páčili, a nevymýšľajte si dramatické epizódy, ktoré sa vám údajne stali.
Chlapi by sa mali menej chváliť a netajiť svoj rodinný stav, ak nejaký majú. Akákoľvek neúprimnosť sa dá ľahko prečítať a potom nemôžete vytvoriť atmosféru dôvery.

4. NEPOVEDZTE VŠETKO

Prvé rande nie je miestom na lavírujúce odhalenia. Rande nepotrebuje poznať vaše intímne detaily ani vaše rodinné zázemie.
Snažte sa klásť otázky postupne, aby ste s partnerom hovorili približne na rovnakej úrovni a stretnutie sa nezmenilo na monológ o cudzom ťažkom živote. Priatelia, finančné problémy a bývalí – to si nechajte nabudúce. Dobrý nápad je aj to, aby ste vypočúvaného neškatuľkovali a vyhýbali sa príliš osobným otázkam. Taktiež neklaďte žiadne požiadavky na váš budúci vzťah.
Hovorte o záujmoch a koníčkoch, cestovaní, práci – sú to pomerne neutrálne témy, ale odhaľujú vašu osobnosť.
A nakoniec, nerobte si veľké plány s niekým, koho vôbec nepoznáte. Rande berte ako príjemné stretnutie, ktoré môže, ale nemusí k niečomu viesť. Užívajte si rozhovor a neberte veci príliš vážne.