Ukazuje sa, že na to, aby mozog pracoval efektívne, je potrebné vedieť zabúdať. Neurovedec to dokazuje a vysvetľuje, aké škodlivé je snažiť sa “pamätať si všetko”. A áno, tento článok zabudnete, ale pomôže vám stať sa múdrejším.

Sherlock Holmes v sovietskej adaptácii povedal: “Watson, pochopte: ľudský mozog je prázdna pôda, kam môžete napchať čokoľvek, čo chcete. Hlupák to tak robí: ťahá tam potrebné a nepotrebné veci. A nakoniec príde chvíľa, keď sa tam už nedá napchať ani to najpotrebnejšie. Alebo je schovaná tak ďaleko, že sa k nej nedá dostať. To nie je to, čo robím ja. V podkroví mám len tie nástroje, ktoré potrebujem. Je ich veľa, ale sú v dokonalom poriadku a vždy po ruke. A nepotrebujem zbytočné haraburdy.” Vychovaný k úcte k širokým encyklopedickým vedomostiam bol Watson šokovaný. Ale či sa veľký detektív tak veľmi mýlil?

PREČO SI NEMUSÍTE PAMÄTAŤ VŠETKO

Nemecký neurológ Henning Beck skúma, ako funguje ľudský mozog pri učení a porozumení, a obhajuje našu schopnosť zabúdať.

Problém

“Pamätáte si prvý titulok, ktorý ste ráno videli na spravodajskej webovej stránke? Alebo druhú správu, ktorú ste si dnes prečítali vo svojom kanáli sociálnych médií na smartfóne? Alebo čo ste jedli na obed pred štyrmi dňami? – pýta sa vedec. – Čím viac sa snažíte spomenúť si, tým viac si uvedomujete, aká zlá je vaša pamäť. Ak jednoducho zabudnete novinový titulok alebo obedové menu, nie je to nič hrozné, ale neúspešná snaha zapamätať si meno človeka, keď ho stretnete, môže byť mätúca alebo zahanbujúca.”

Pokusy o riešenie

Nie je divu, že bojujeme so zabúdaním. Mnemotechniky nám pomáhajú zapamätať si dôležité veci, početné školenia nám “otvárajú nové možnosti”, výrobcovia liekov na báze ginkgo biloby sľubujú, že prestaneme zabúdať – existuje celý priemysel, ktorý sa snaží pomôcť nám dosiahnuť dokonalú pamäť.

Dôsledky

Snaha zapamätať si všetko však môže mať veľké kognitívne nevýhody. Ide o to, že na zabúdaní nie je nič zlé. Iste, keď si nezapamätáme niekoho meno včas, cítime sa trápne. Ale ak sa zamyslíte nad alternatívou, ľahko dospejete k záveru, že dokonalá pamäť nakoniec povedie ku kognitívnemu preťaženiu.

Ak by sme si pamätali všetko, bolo by ťažké rozlíšiť dôležité informácie od nedôležitých.

Čím viac toho vieme, tým viac času nám trvá, kým si z pamäti vyčítame to, čo potrebujeme. V istom zmysle je to ako s preplnenou poštovou schránkou: čím viac e-mailov máme, tým viac času nám zaberie nájsť konkrétny, ktorý práve najviac potrebujeme. To sa stáva, keď sa nám meno, termín alebo názov doslova váľa na jazyku. Sme si istí, že meno osoby, ktorú máme pred sebou, poznáme, ale neurónovým sieťam mozgu trvá, kým ho zosynchronizujú a načítajú z pamäte.

AKO FUNGUJE MOZOG

Potrebujeme zabúdať – aby sme si zapamätali dôležité veci. Mozog organizuje informácie inak ako my na počítači, pripomína Henning Back. Tu máme priečinky, do ktorých ukladáme súbory a dokumenty podľa systému, ktorý sme si zvolili. Keď sa na ne chceme po čase pozrieť, stačí kliknúť na správnu ikonu a dostaneme sa k informáciám. To sa veľmi líši od spôsobu fungovania mozgu, kde nemáme priečinky ani špecifické pamäťové miesta. Okrem toho neexistuje žiadna špecifická oblasť, kde by sme si ukladali informácie.

Bez ohľadu na to, ako hlboko sa pozrieme do svojej hlavy, nikdy nenájdeme spomienku: je to len spôsob, akým mozgové bunky v určitom okamihu spolupracujú

Tak ako orchester “neobsahuje” hudbu, ale dáva vzniknúť konkrétnej melódii, keď hudobníci zosynchronizujú svoju hru, tak aj pamäť v mozgu sa nenachádza niekde v neurónovej sieti, ale je vytváraná bunkami vždy, keď si na niečo spomenieme.

Výhody

  • Sme veľmi flexibilní a dynamickí, takže dokážeme rýchlo kombinovať spomienky, a tak vznikajú nové nápady.
  • Mozog nie je nikdy preťažený. Pýtať sa, koľko vecí si dokážeme zapamätať, je ako pýtať sa, koľko melódií dokáže zahrať orchester.

Nevýhody

Tento spôsob spracovania má však svoju cenu: ľahko sme zahltení prichádzajúcimi informáciami. Zakaždým, keď zažijeme alebo sa naučíme niečo nové, mozgové bunky musia trénovať špecifický vzorec činnosti, upravujú svoje spojenia a prispôsobujú neurónovú sieť.

To si vyžaduje rozšírenie alebo zrútenie neurónových kontaktov – aktivácia konkrétneho vzoru pri každom ďalšom pokuse má tendenciu ho zjednodušiť

Ak konzumujeme informácie nepretržite, môžeme “prasknúť”. Tento typ “mentálnej explózie” môže mať rôzne prejavy:

  • zabúdanie,
  • roztržitosť,
  • pocit, že čas beží,
  • ťažkosti so sústredením a určovaním priorít,
  • problémy so zapamätaním si dôležitých faktov.

Podľa neurológa sú tieto “civilizačné choroby” dôsledkom nášho kognitívneho správania: podceňujeme čas potrebný na spracovanie informácií a zabúdame na nepotrebné.

AKO SI SPRÁVNE ZAPAMÄTAŤ INFORMÁCIE

Naše mozgové siete potrebujú určitý čas na prispôsobenie sa prichádzajúcim informáciám. Potrebujeme niečo zabudnúť, aby sme si spresnili pamäť o tom, čo je dôležité.

“Po prečítaní ranných správ pri raňajkách nescrollujem sociálne siete a médiá na smartfóne, kým jazdím metrom. Namiesto toho si dám čas a na smartfón sa vôbec nepozerám. Je to zložité. Je ľahké cítiť sa ako muzeálny exponát z 90. rokov, izolovaný od moderného vesmíru Apple a Androidu pod ľútostivými pohľadmi tínedžerov listujúcich v kanáloch sociálnych sietí,” smeje sa vedec. – Áno, viem, že si nebudem vedieť spomenúť na všetky detaily článku, ktorý som si prečítal v novinách pri raňajkách. Ale zatiaľ čo moje telo trávi müsli, môj mozog spracováva a asimiluje kúsky informácií, ktoré som ráno dostal. V tomto momente sa z informácií stávajú vedomosti.”