Sme zvyknutí spájať osamelosť s neprítomnosťou blízkych v našich životoch: ak nie je na koho sa obrátiť o pomoc, na koho by sme sa mohli porozprávať od srdca alebo len stráviť voľný čas. Inými slovami, človek je vždy sám – tento údaj je dokonca základom slova. Ale stáva sa aj „osamelosť v dave“, keď nás šťastnejšími neurobí ani prítomnosť rodiny a priateľov. Aký je dôvod tohto stavu? A ako sa ho zbaviť? Psychológ hovorí.

“V mestách, najmä vo veľkých, sme neustále obklopení ľuďmi, naše dni sú naplnené aktivitou. Niekedy sa však pozrieme okolo seba a uvedomíme si, že aj medzi davom sa cítime osamelo,“ hovorí psychologička Elena Mitrochinová. — Osamelosť nie je nevyhnutne spojená s neprítomnosťou ľudí okolo: aj keď sme medzi našimi blízkymi, môžeme mať pocit, že naše myšlienky a emócie zostávajú nepochopené. V takýchto chvíľach sa tento pocit stáva ešte prenikavejším.

Osamelosť sa často prejavuje nielen fyzicky, ale aj emocionálne. Môžeme to zažiť aj vtedy, keď máme veľa priateľov v reálnom aj virtuálnom živote. Zdá sa, že nikto nás nemôže skutočne pochopiť a ponoriť sa do hĺbky našich pocitov.“

PRÍČINY

Tento typ osamelosti je podľa odborníčky najťažší, pretože jej príčiny často nie sú zrejmé. Tento pocit sa vkráda nepozorovane a stáva sa výsledkom kumulatívneho účinku. Elena Mitrochinová vymenúva niekoľko dôvodov, prečo sa môžeme cítiť osamelo.

1. Snaha o ideál

Žijeme vo svete, kde sa dokonalosť meria určitými ideálmi a štandardmi. Neschopnosť žiť podľa týchto vzorcov môže vyvolať pocity odcudzenia a osamelosti.

2. Sociálne väzby

Ak nám chýbajú silné sociálne väzby, môže to viesť k pocitu odpojenia od okolitého sveta, čo má za následok osamelosť a duchovnú prázdnotu.

3. Život sa mení

Sťahovanie, strata blízkych, rozvod alebo ukončenie vzťahu – ktorákoľvek z týchto udalostí môže viesť k pocitu osamelosti, najmä ak necítime podporu iných ľudí.

4. Nízka sebaúcta

Nedostatočnosť, menejcennosť vo vlastných očiach môže byť ďalším dôvodom osamelosti. Môžeme mať pocit, že nás nikto nebude chápať a neprijme nás takých, akí sme.

AKO SA ZBAVIŤ

Existuje niekoľko spôsobov, ako pomôcť zbaviť sa nechceného hosťa v podobe osamelosti.

1. Skúste sa obrátiť na seba

Nájdite si príležitosť sedieť so svojimi myšlienkami a spojiť sa so svojimi túžbami a cieľmi. Veď len vy sami viete, čo vám prináša skutočné šťastie a radosť. Urobte zo svojich snov prioritu a začnite ich napĺňať!

2. Nehanbite sa otvoriť sa ostatným.

Nájdite blízkych priateľov alebo rodinu, s ktorými môžete zdieľať svoje myšlienky a pocity. Niekedy, aby sme sa necítili osamelí, stačí počuť milé slová a cítiť podporu.

3. Skúste tráviť čas vonku

Prechádzka parkom či najbližšou hrádzou vám dodá nielen fyzický, ale aj emocionálny náboj! Príroda a priestor vám pomôžu uvoľniť sa a užiť si daný okamih.

4. Rozšírte svoj sociálny okruh

Ak všetko vyššie uvedené nepomôže, mali by ste sa venovať novému koníčku alebo sa pridať do klubu podobných záujmov. Je to skvelý spôsob, ako nielen rozšíriť svoj spoločenský kruh, ale aj dozvedieť sa niečo nové o sebe a svete okolo vás. Alebo zájdite za odborníkom, s ktorým sa môžete o všetkom porozprávať a ktorý vás nikdy za nič neodsúdi.