Väčšina z nás sa už pravdepodobne aspoň raz zobudila uprostred noci spotená a s búšením srdca – a to všetko kvôli nočnej more! Prečo sa z času na čas musíme zaoberať negatívnymi snami? A ako sa v takom prípade ovládnuť? Povedal nám to psychoanalytický psychológ.

Sny hrajú v ľudskom živote veľkú úlohu, pretože vo svete snov strávime v priemere asi 25 rokov! Zároveň nás vždy zaujímalo neprebádané územie snov… A stále sa snažíme zistiť, čo sa deje v našom podvedomí počas spánku.

VÝKLAD SNOV A FREUD

V modernom svete sa tým zaoberá medicína, resp. jej časť – somnológia. Za zakladateľa výkladu snov a štúdia snov však možno považovať psychoanalytika Sigmunda Freuda.

Bol to on, kto ako prvý navrhol, že sny môžu byť užitočné na pochopenie našich emócií, uvedomenie si našich obáv a túžob. Okrem toho môžu dokonca “predpovedať budúcnosť”. Analýza snov môže ľuďom skutočne pomôcť lepšie pochopiť samých seba, svoje emócie a túžby a robiť informovanejšie rozhodnutia v každodennom živote.

Freudova kniha Výklad snov bola začiatkom modernej psychoanalýzy. Ide o štúdium snov ako odrazu nevedomých túžob a konfliktov. Tvrdí, že sny majú význam a môžu odhaliť skryté aspekty ľudskej psychiky.

Freud vníma sny ako produkt nevedomia, ktorý sa snaží vyjadriť zakázané alebo neprijateľné túžby a fantázie. Analyzuje rôzne symboly a motívy a tvrdí, že môžu súvisieť s traumami z detstva, sexuálnymi fantáziami alebo agresívnymi inštinktmi.

Jedným z najčastejších typov snov sú nočné mory

Ide o veľmi nepríjemný typ sna, ktorý môže viesť k pocitom strachu, úzkosti a obáv. Nočné mory často súvisia s konkrétnymi strachmi alebo psychickými problémami človeka a ich výklad môže pomôcť pri ich prekonávaní.

3 NAJČASTEJŠIE NOČNÉ MORY

  • Je celkom bežné, že sa človeku snívajú nočné mory, v ktorých má pocit, že sa nemôže hýbať, že je ochrnutý. Tento sen sa často spája s pocitmi bezmocnosti v reálnom živote a môže tiež naznačovať nedostatok kontroly nad sebou samým alebo nad svojím životom.
  • Ďalšou častou nočnou morou je sen o páde, ktorý vyvoláva pocity strachu zo straty kontroly alebo pádu v reálnom živote. Aj sny o páde môžu naznačovať strach z neznámeho alebo neuveriteľnú hrozbu.
  • V neposlednom rade je to nočná mora zahŕňajúca smrť. Byť na hranici života a smrti alebo vidieť vo sne vlastný hrob je naozaj desivé nie na žart. Takýto sen nám môže hovoriť o prechodnej fáze života, možno vás veľmi skoro čakajú veľké zmeny.

Interpretácia týchto nočných môr môže človeku pomôcť pochopiť jeho strach, vyrovnať sa s ním a začať na sebe pracovať. Je dôležité uvedomiť si, že výklad snov nie je exaktná veda a mal by sa považovať za osobný názor psychológa alebo vykladača snov. Sny a nočné mory tvoria dôležitú súčasť nášho nevedomia a ich výklad nám môže pomôcť lepšie pochopiť samých seba a vypracovať stratégie na prekonanie strachov a problémov.

ČO MÁM ROBIŤ, AK SA MI SNÍVA ZLÝ SEN?

Zlé sny v nás môžu zanechať pocit veľkej úzkosti a stresu. Existuje však niekoľko techník, ktoré vám môžu pomôcť upokojiť sa po zlom sne a vrátiť sa späť do spánku, ako aj zabrániť budúcim nočným morám. Čo teda robiť, ak sa vám sníva zlý sen?

  • Prijmite svoje emócie. Prvým krokom k upokojeniu je pochopiť a priznať si všetky pocity spôsobené zlým snom. Presne identifikujte, čo vás trápi, a dovoľte si tieto pocity vyjadriť.
  • Skúste zhlboka dýchať. To pomôže znížiť napätie. Sústreďte sa na dýchanie a pocíťte uvoľnenie v každej časti tela.
  • Zopakujte si sen. Prehodnotenie jeho obsahu môže veľmi pomôcť. Namiesto toho, aby ste sa sústredili na negatívne aspekty, skúste nájsť pozitívny zvrat alebo ponaučenie z tohto sna. Objasnenie signálov nevedomia vám pomôže cítiť sa vyrovnanejšie.

ZLÝ SEN: AKO SA UPOKOJIŤ – 3 KROKY

Čo robiť po zlom sne? Ako zabrániť tomu, aby sa opäť vrátil?

  • Pred spaním používajte relaxačné techniky. Napríklad teplý kúpeľ, čítanie alebo meditácia. Pomôže vám to vytvoriť pokojné prostredie a pripraviť myseľ a telo na spánok.
  • Vytvorte si vlastné večerné rituály pred spaním. Tie budú vášmu mozgu signalizovať, že sa blíži odpočinok. Môžu to byť relaxačné zvuky, šálka teplého čaju alebo čítanie ľahkej knihy.
  • Ak zlé sny pretrvávajú a zasahujú do vášho bežného života, navštívte psychológa alebo psychoterapeuta. Odborník vám môže pomôcť pochopiť príčiny znepokojujúcich snov a ponúknuť vhodnú liečbu.

Zlé sny by sme nemali zanedbávať, pretože môžu ovplyvniť naše duševné a fyzické zdravie. Preto je dôležité nájsť spôsoby, ktoré vám budú individuálne vyhovovať. Pomôžu vám nájsť pokoj po zlom sne, poskytnú dobrý odpočinok a zotavenie pred novým dňom.

A nezabudnite: každý výklad je individuálny, neexistuje žiadny spoločný menovateľ, ktorý by nám povedal “ryba je pre deti”. Dôležité je, čo sa stalo počas týždňa, uplynulého dňa, ako ste spali, a dokonca aj to, či vám bola zima alebo teplo.