Vedci začali prvýkrát hovoriť o klipovom myslení dávno pred krátkymi videami TikTok, ale tie spolu s trendmi k úspechu a multitaskingu určite urýchlili jeho rozvoj u značného počtu ľudí. Je to také zlé? A čo sa dá urobiť, aby ste ho pretvorili vo svoj prospech?

Klipové myslenie je kognitívny proces, pri ktorom človek spracováva informácie v krátkych, skrátených formátoch, pričom sa spolieha najmä na živé obrazy a povrchné pochopenie ich významu.

KLADY KLIPOVÉHO MYSLENIA

Kreativita

Klipové myslenie podporuje myslenie mimo rámca a prichádzanie s jedinečnými a inovatívnymi nápadmi. Rozložením zložitých problémov na menšie fragmenty k nim môžeme pristupovať z inej perspektívy.

Účinnosť

S týmto myslením spracovávame informácie rýchlejšie, čím zvyšujeme svoju produktivitu a zvykáme si rýchlejšie sa rozhodovať.

Prispôsobivosť

Klikové myslenie podporuje adaptabilitu: naučíme sa prepínať medzi úlohami a nápadmi, aby sme vyhoveli rýchlo sa meniacemu prostrediu.

Komunikatívnosť

Toto myslenie nám umožňuje komunikovať pomocou krátkych a výstižných správ. Na čo môže byť užitočné? Napríklad pri práci s reklamou a sociálnymi médiami, kde je potrebné zdieľať informácie veľa a rýchlo.

NEVÝHODY KLIKOVÉHO MYSLENIA

Povrchné chápanie

Klikové myslenie najčastejšie nezahŕňa ponorenie sa do témy, čo môže brániť rozvoju kritického myslenia a získaniu skutočne potrebných vedomostí.

Neobjektívne názory

Keď sa spoliehame na informácie, ktoré sú prezentované v malej miere a fragmentárne, je ťažké vyhnúť sa zaujatosti.

Závislosť na technológii

Klikové myslenie je formované technológiami, takže sa môžeme stať príliš závislými od technológií – napríklad od umelej inteligencie a odporúčacích systémov. Tým sa už mimochodom proces prijímania informovaných rozhodnutí skôr spomaľuje, než urýchľuje.

Ťažkosti pri vytváraní prepojení

Keď sa sústredíme na jednotlivé fakty alebo momenty, je ťažšie vytvárať medzi nimi súvislosti a vidieť širší obraz.

AKO ZNÍŽIŤ NEGATÍVNE ÚČINKY KLIPOVÉHO MYSLENIA

V súčasnosti bolo vyvinutých mnoho spôsobov, ako minimalizovať uvedené účinky – kľúčom je podľa môjho názoru štúdium klasickej literatúry. Klasické diela sú podrobné texty s množstvom opisov a detailov a vyžadujú si, aby čitatelia dávali pozor a boli do nich plne ponorení – aby pochopili sled udalostí a logiku diania. Čítaním takýchto diel môžeme rozvíjať zručnosti, ktoré sa “pochovávajú” kvôli skratkovitému mysleniu.

Rovnako nápomocné môžu byť v tomto smere aj hrané filmy, pretože kombinácia vizuálnych a sluchových informácií si vyžaduje osobitnú pozornosť pri rozprávaní. Aj ony nás podnecujú ku kritickému mysleniu, k tomu, aby sme si našli čas na analýzu vývoja postáv a rôznych dejových prvkov. Toto ponorenie bráni používaniu klipového myslenia, pretože pri spracúvaní rôznych dejových vetiev a “profilov” postáv musíme v hlave udržať množstvo rôznych informácií.

Klikové myslenie môže byť teda v závislosti od okolností užitočné aj škodlivé. Aby sme sa vyhli negatívnym dôsledkom, musíme diverzifikovať zdroje informácií, paralelne rozvíjať kritické myslenie, venovať pozornosť súvislostiam a pracovať na zručnostiach, ktoré sú oslabené klikovým myslením.