Sme neoddeliteľne spätí s ľuďmi okolo nás a niekedy nás premáha strach z opustenosti, ktorý nám bráni normálne žiť. Ako často sa stáva, že už dospelého a bohatého človeka stále prenasledujú myšlienky na samotu! Prečo sa bojíte samoty? Je samota naozaj taká desivá? Ako tento strach prekonať? Na všetky tieto otázky nájdete odpovede v tomto článku.

PREČO VZNIKÁ STRACH Z OSAMELOSTI

Ak sa chcete zbaviť dotieravých myšlienok, musíte zistiť, odkiaľ prichádzajú. Čo môže ovplyvňovať vás a vaše fóbie?

Neúplné oddelenie
Keď ste sa rozišli s rodičmi, nedokázali ste sa úplne oddeliť, čo vám sťažuje realizáciu v dospelosti. Máte dvadsať rokov, ale nenaučili ste sa organizovať si voľný čas, ste zavalení domácimi prácami a nezvládate všetky povinnosti. Ťažko sa vyrovnávate s tým, že zodpovednosť za váš život teraz spočíva len na vás. Z tohto dôvodu sa cítite bezbranní a zraniteľní. Pochvaly a rady od druhých potrebujete ako živú vodu, pretože samostatné rozhodnutia sa robia veľmi ťažko. Pointa: závislosť od rodičov nezmizla, a preto sa bojíte byť sami a bezmocní.
Strata milovanej osoby
Stále ste sa nevyrovnali so stratou milovanej osoby a snívate o tom, že vrátite čas. Staráte sa o blízkych, dokonca nadmerne. Bojíte sa, že stratíte iných blízkych, desí vás myšlienka na možnú samotu. Tieto myšlienky môže vyvolať aj strach zo straty podpornej siete – napr. partnera, živiteľa rodiny, ktorý vás a vaše deti podporuje.
Trauma z minulého vzťahu
Všetko sa zdá byť v poriadku – máte po svojom boku niekoho, koho milujete, môžete plánovať budúcnosť a nemáte strach zo zmeny. Ale zrazu vzťah praskne a všetko sa drasticky zmení. Aféra, tyrania alebo nezhody – každý dôvod na rozchod je traumatizujúci. Ako ryba je človek vyhodený z vody na súš, kde zažíva nevídaný kontrast medzi tým, čo bolo predtým, a tým, čo sa stalo potom. Postupne sa človek zotavuje, ale trauma s ním zostáva, ak ju nespracuje. Životom prechádza s myšlienkou, že nikomu sa nedá veriť, že láska je lož a sen. Ťažko nadväzuje vzťahy, pretože sa bojí, že opäť prežije zlý rozchod a zostane sám. Vytvorila sa vyhýbavá náklonnosť, ktorá sa vyznačuje správaním “s tebou to nedokážem, bez teba to nedokážem”.
Potreba “silného ramena”.
A nejde len o mužskú oporu. Napríklad tí, ktorí majú zdravotné problémy, sa jedného dňa boja, aby si so svojou chorobou neporadili sami. Je pokojnejšie, keď je tu druhá polovička, ktorá sa postará a pomôže. Tí, ktorí majú problémy s peniazmi, sa tiež obávajú samoty. Žena sa môže obávať finančnej závislosti od partnera, ktorý jej poskytuje všetko, čo potrebuje. Myšlienka, že sa jedného dňa bude chcieť rozísť, ju v tomto prípade desí.
Trauma z detstva
V detstve mohlo človeka ovplyvniť mnoho udalostí. Strach z osamelosti pochádza zo syndrómu plavčíka. Človek potrebuje, aby mu niekto pomáhal, aj keď je táto pomoc nechcená. Cíti potrebu niekoho opatrovať a kontrolovať, pretože tak uspokojuje sám seba. Bojí sa, že jedného dňa sa od neho všetci odvrátia a jeho možnosť presadiť sa zmizne.
Najhorší strach pociťujú tí, ktorí sú závislí od partnera. Nezdravé pripútanie sa formuje v detstve prostredníctvom vzťahov s rodičmi. Osoba má pocit, že celý jej život je sústredený na partnera.
Tento druh lásky nemožno nazvať úprimnou, ale skôr naliehavou potrebou, aby tu pre nich niekto bol. Rozchody sú pre závislých veľmi ťažké. Vyžaduje si to oveľa viac úsilia, aby sa spamätali a začali nový život. Mnohým ľuďom sa to nepodarí a strach zo samoty môže viesť k depresiám, poruchám príjmu potravy a iným vážnejším psychickým ochoreniam.

PREČO SA OPLATÍ MILOVAŤ SAMOTU

Osamelosť vás nebude sprevádzať vždy. Faktom je, že aj keď vás niektorí ľudia opustia (alebo vy opustíte ich), stále je okolo vás veľa ľudí, ktorí vás môžu urobiť šťastnými.
Obdobie samoty je možné prežiť čo najlepšie. Často človek potrebuje čas osamote, aby si utriedil a rozplietol spleť myšlienok. Samota je skvelou príležitosťou na to, aby ste si oddýchli od všetkých okolo vás. Dokonca aj vaši najbližší môžu byť niekedy otravní. Svoju rodinu máte radi, ale niekedy chcete, aby bola ticho, neotravovala vás otázkami a nechala vás na pokoji. Aby ste si s nimi udržali dobrý vzťah, je dôležité z času na čas si od ich spoločnosti oddýchnuť.
V samote môžete nájsť inšpiráciu. Tvoriví ľudia sa pravidelne potrebujú zavrieť v miestnosti, aby vytvorili svoje majstrovské diela. Keď samotu nevnímate ako bremeno a tragédiu, prospieva vám.

AKO PREKONAŤ STRACH ZO SAMOTY

Porozprávajte sa so svojím partnerom
Bojíte sa, že vás partner opustí? Potrebujete si vypočuť opak. Strach zo samoty často vzniká preto, lebo partneri sa jeden druhému dostatočne neotvárajú. Podeľte sa o tento problém so svojím partnerom. Budete sa cítiť lepšie, ak vám partner vysvetlí, že sa nemáte čoho obávať.
Zamerajte pozornosť na seba
Zamerajte sa na svoje ambície a túžby. Keď budete spokojní sami so sebou, nebudete vo svojom vnútri sami. Prijmite skutočnosť, že ste tu vy – jednotlivec – a okolo vás sú ľudia, ktorí prichádzajú a odchádzajú. Ak sa cítite závislí od svojho partnera – napravte to. Vytvorte si finančnú záchrannú sieť, pracujte prostredníctvom pripútanosti. Skrátka, usilujte sa o nezávislosť, aby zmizol strach zo samoty.

VYTVORTE SI CIELE.

Vaším prvým cieľom by mal byť boj proti strachu zo samoty. Skúste do svojej rutiny vniesť niečo nové. Akékoľvek hobby alebo sledovanie filmu môže naštartovať vašu cestu. Týmto spôsobom ešte viac presuniete svoju pozornosť na seba, prestanete hľadať oporu vo vonkajšom prostredí a začnete vytvárať svet okolo seba. Verte mi, že vtedy vás ľudia oslovia!