Prečo sa niektorým ľuďom darí robiť niečo rýchlejšie a ľahšie, zatiaľ čo iným nie? Aj keď začínali rovnako, učili sa od rovnakých učiteľov. Je to otázka zvláštneho talentu alebo šťastia? Len šťastie vás ďaleko nedostane a existuje neviditeľná nuansa, ktorá vám pomáha dosahovať vysoké výsledky.

PREČO BY STE SA NEMALI POROVNÁVAŤ S OSTATNÝMI

Ľudia sa často porovnávajú s ostatnými, a nie vždy v ich prospech. Niektorých ľudí takéto porovnávanie motivuje. Iných naopak ochudobňuje o silu, začnú sa trápiť svojou nedostatočnosťou a upadajú do apatie, ba dokonca do depresie.

“Tí, ktorým sa niečo nedarí – alebo si myslia, že sa im nedarí -, sú frustrovaní, nahnevaní, urazení, žiarliví a obviňujú sa, pretože “problém je určite v nich”. Sú si istí, že im niečo chýba. A tí, ktorým sa darí, majú superschopnosti,” hovorí Irina Grossová. – Takže: títo ľudia nemajú žiadne superschopnosti, ale je tu neviditeľná nuansa. Myslím tým už investované zdroje, ktoré nie sú zvonku viditeľné.

Často vidíme len výsledok projektu, akcie, úspech niekoho iného a nevšimneme si najväčšiu časť ľadovca

Čo sa skrýva pod hladinou? Môže to byť čokoľvek:

  • bohatá babička,
  • osobnostné vlastnosti (napr. dobrá pamäť, sociálne zručnosti, dobrý vzhľad),
  • vplyvná známosť,
  • skúsenosti získané na ceste štúdiom, prácou, nárazmi, víťazstvami a sklamaniami.

Niekedy sa tieto nuansy zhrnú a niekedy stačí jedna na prelom. Je však pre nás ľahšie povedať: “Mal len šťastie!”, než prijať fakt, že vavríny neprišli tak ľahko, ako si myslíme.

Príklad

“Jedna klientka mi rozprávala o tom, ako závidela kolegyni, keď sa jedného dňa na parkovisku pod oknami kancelárie objavil jej nový mercedes. “Odkiaľ sa to vzalo? Ako je to možné? Veď dostávame rovnaký plat!” – dlho protestovala. Na čo som jej odporučil, aby sa kolegyne priamo opýtala, ako sa jej podarilo stať sa majiteľkou takého luxusného auta. Ukázalo sa, že mercedes bol jej dlhoročným snom, na ktorý si niekoľko rokov šetrila peniaze. Okrem hlavného zamestnania mala aj ďalší príjem. Milovala umenie, rozumela obrazom, zúčastňovala sa na aukciách, investovala, predávala. Takto si zarobila peniaze,” uvádza príklad odborník.

ZLOŽKY ÚSPECHU

1. Šťastie

Ale prečo sú potom štartové pozície rovnaké – študovali sme v rovnakej triede, v rovnakej skupine, pracujeme na rovnakom oddelení, ale len jeden človek príde do cieľa ako prvý? Možno je to všetko o šťastí a dôvod úspechu je v ňom?

“Zamieňame si šťastie a úspech. Šťastie je niečo náhodné, neznáme, dočasné, mimo ľudskej kontroly. Úspech je plánovaný, vypočítaný, zaslúžený. Šťastní ľudia sú príjemní, závidíme im a úspešní ľudia sú rešpektovaní. Úspešní ľudia sú pripravení na neočakávané udalosti, nepremeškajú šťastné náhody a vedia ich využiť. Ak človek vnesie do života rozmanitosť, šance na šťastie sa zvyšujú,” vysvetľuje Irina Grossová.

Odporúča nesústrediť sa na to, čo sa deje práve teraz, ale predstaviť si najhorší možný scenár, ale neutápať sa v pocite neúspechu. Toto cvičenie nám pomôže, aby sme sa vždy cítili šťastní, pretože najhorší scenár sme si už v hlave nakreslili.

2.  Zodpovednosť

“Ak si z každej udalosti zoberieme to pozitívne, bude na nás na každom kroku čakať šťastie. Najúspešnejších klientov, ktorí dosahujú svoje ciele, spája jedna vlastnosť – vnútorný zmysel pre zodpovednosť. V učebniciach sa to označuje ako locus of control.

Všetci sa delíme na dva typy:

  • Vlastné úspechy a neúspechy pripisujeme vonkajším faktorom: krajina nie je taká, rodina nie je taká, ľudia okolo nás nie sú takí, manžel nie je taký, čas nie je taký.
  • pripisujeme si výsledky svojej životnej činnosti: “Moje úsilie, moje silné a slabé stránky, moje vedomosti, schopnosti, zručnosti, moje chyby – to všetko je moje a závisí odo mňa.”

Ak dieťa nie je od detstva zvyknuté preberať zodpovednosť, keď dostane päťku, povie: “Rodičia mi nepomohli” namiesto “Sám som sa nepripravil”. Bude preň ťažké prevziať zodpovednosť v dospelosti.

3. Spojenia a prostredie

Nakoľko je výchova dôležitá pre úspech? Jedna vec je vyrastať v rodine akademika a druhá v rodine kombajnistu. Majú výchova a prostredie vplyv na úspech? Vznikne nový Steve Jobs alebo Bill Gates, ak vyrastal v milujúcej a vychovávajúcej rodine, alebo ak videl od rodičov len pokarhanie a otec alkoholik ho bil? A napokon, aké osobné vlastnosti vedú k úspechu?

“Svet nie je spravodlivý. Všetci sme veľmi rozdielni: niekto zdravý, múdry, krásny a niekto chorý a nie Alain Delon, – vysvetľuje psychológ. – Ak sa človek narodil v rodine diplomatov, od detstva veľa cestoval, študoval jazyky, komunikoval s vplyvnými ľuďmi, potom mu je od detstva vštepovaná určitá úroveň kultúry. “Obyčajný človek” alebo človek zo zapadákova pre neho nie je konkurentom. Niekto má maximálne základné vybavenie, niekto minimálne. Ale prečo porovnávať úspech generála a úspech vojaka?”

4. Práca

“Často si nevšimneme, koľko práce do toho vložil iný človek. Vieme zvážiť telo v kilogramoch, zmerať objem v centimetroch, poznať teplotu a tlak, ale v akých jednotkách vážime ľudskú prácu? V človekohodinách? Sú vhodné na vykazovanie v podnikoch, ale nie na meranie fyzických, intelektuálnych a morálnych investícií. Keby sme sa zakaždým, keď závidíme niekomu úspech, dozvedeli alebo aspoň zamysleli nad tým, koľko doň investoval, ľahko by sme sa takýchto vecí vzdali. Pretože sami často nie sme na takúto prácu pripravení,” hovorí Irina Grossová.

Môžete sa pokúsiť rozobrať príbeh úspechu niekoho iného a predstaviť si, koľko práce do toho bolo vloženej.

Takéto cvičenia sú triezve a pomôžu vám pochopiť algoritmus úspechu iných ľudí a aplikovať ho na vlastný život. Aj pri talente je potrebná práca a za každým plným domom Denisa Maceva sa skrývajú dlhé hodiny váhy a opakovania.

5. Podpora

“Nepoznám jediného človeka, ktorý by dosiahol seriózne výsledky sám. Za chrbtom víťazov zvyčajne stoja tí, ktorí v nich verili, starali sa o nich a podporovali ich. Môže to byť tréner, rodič, učiteľ. Nájdite si ľudí, ktorí sa stanú vašou oporou,” radí odborník.

6. Financovanie

Žiadny veľký projekt nebol realizovaný bez investícií. “Na zapisovanie básní potrebujete ceruzku a zošit. Aj keď je vaša úloha relatívne jednoduchá – aby ste sa stali dobrým odborníkom, budete musieť investovať do vzdelania. Málokto, keď hovorí o úspechu, myslí na finančné investície. Ak nemáte finančnú podporu, tak ju hľadajte a vytvorte si ju, ako to dievča s mercedesom,” pokračuje.

7. Pripravenosť na bolesť

Ďalším dôležitým faktorom je znalosť stresu, nepohodlia a dokonca aj bolesti. “Budeme musieť rásť a rast bolí a vyžaduje si námahu. Bolesť je každodennou súčasťou úspechu. Neúspechy, prehry, chybné kroky, omyly. Musíte poznať svoj prah bolesti,” uvádza psychológ. Po dobrom tréningu je ťažké sa pohnúť, ale športovec ide ďalej a prekonáva nepríjemné pocity. Pred začiatkom silového výpadu sa oplatí odpovedať si na otázku: Koľko som pripravený vydržať?

8. Myslenie

“Poznáte hlúpych úspešných ľudí? Ja nie,” uzatvára Irina Grossová. – Adekvátne zhodnotiť svoje možnosti a zdroje, stanoviť si realistické a dosiahnuteľné ciele – na to slúži rozum. Nie je strašidelné mýliť sa, mýliť sa, hádať sa. Desivejšie je prestať samostatne myslieť.