Život vie byť pekne komplikovaný. Niektorí z nás si ho dokonca komplikujú celkom sami. Zvyk hádzať si polená pod nohy si niekedy nesieme z domu, inokedy ho získame po skúsenosti so svetom. Mnohí z nás majú svoj vlastný návod na nešťastie, ktorým si komplikujú život. Mojou radou pre vás je spoznať ten svoj, spísať si ho, pokrčiť a odhodiť do koša. Pre lepši inšpiráciu prikladám zoznam toho, ako si urobiť svoj život ťažším ako treba. Aj s malými návrhmi, prečo to tak nerobiť. A ak ste už svoj návod na nešťastie skompletizovali, odporúčame prejsť k návodu na šťastie.

1. Hľadajte zlý úmysel aj tam, kde nie je

Predavačka vás chcela oklamať, ľudia vám schválne lezú do cesty a v novinách píšu presne také správy, aby vás vytočili. V jednom prípade z milióna je to možno naozaj tak. Prevažná väčšina životných situácii však pravdepodobne dopláca na vašu projekciu. Premietnete si vlastné pocity do iných ľudí, pripíšete im úmysel a zrazu ani neviete ako, celý svet je proti vám. Čo ste komu urobili?

To, čo sa deje okolo, nás často napĺňa rôznymi emóciami. Netreba však zabudnúť, že sú iba vaše. Smútok či hnev síce nepatria medzi tie najpríjemnejšie, no určite spravíte pre seba a svoje okolie viac, ak sa naučíte ich spracovať. Emocionálna inteligencia totiž priamo súvisí s prežívaným šťastím a mentálnym zdravím.

2. Buďte hlavnou (a najdôležitejšou) postavou vášho života

Kamera beží, klapka, akcia! Vchádzate na scénu a celý dej sa točí okolo vás. Prichádzajú aj záporné postavy, ktoré chcú zabrániť tomu, aby mal váš film happyend.

Lenže svet má 7 miliárd postáv a dej sa skrátka netočí len okolo vás. Skúste sa preto obrátiť na osobu, ktorá je vám blízka a na chvíľu si pozrite „film jej života“. Chvíľa načúvania vás obohatí o novú perspektívu a pomôže človeku, ktorý to práve potrebuje.

3. Očakávajte vždy to najhoršie

Nech sa deje čokoľvek, apokalypsa je za rohom. V živote máte potvrdené, že čokoľvek sa môže pokaziť sa aj naozaj pokazí. Preto ostávate v strehu a hlavne čakáte na každý najmenší náznak blížiacej sa katastrofy.

Negativita však plodí len ďalšiu negativitu. Okrem toho, že ostávate uzavretí voči všetkému dobrému čo sa okolo vás deje môžete ľahko svojim pesimizmom nakaziť aj okolie. Skúste sa namiesto toho (hoci aj bezdôvodne) usmiať. Veď optimizmus plodí ďalší optimizmus, ktorý sa vám vráti.

4. Zvyšujte a/alebo nekomunikujte svoje očakávania

Prečo vám priateľ nezavolá, keď ste osamelá? Prečo vás v práci nikto neocení? Prečo vám ľudia neprejavujú väčšiu úctu?

Tieto otázky znejú ako ukážkový návod na nešťastie. Vaše okolie o vašich očakávaniach nemusí vedieť vôbec nič. Dajte preto najavo priateľovi, že je vám za ním smutno keď nie ste spolu, oceňte prácu svojich kolegov (určite vám mnohí kompliment vrátia) a manažujte svoje očakávania voči okoliu. Menej je niekedy viac a pre očakávania to platí dvojnásobne.

5. Čakajte na znamenie

A čakajte dlho. Nepohnite sa z miesta, až kým nebudete cítiť, že nadišla tá správna chvíľa.

Prídete o krásne bozky, o dobrú prácu, alebo o pekný nový byt. Tak či tak, prídete aj o čas, ktorého máte v živote obmedzené množstvo. Je pekné, keď príde „znamenie zhora“, no častokrát ste tým znamením práve vy. Nečakajte, kým vám dá vesmír najavo, že môžete byť šťastní. Spravte si svoje šťastie sami.

6. Neriskujte

Ak riskujete, hrozí vám strata, a tú si určite nemôžete dovoliť. Musíte sa mať skrátka na pozore, aby ste neprišli aj o to, čo máte.

Stáť pred rizikom nie je príjemné a už vôbec nie je príjemné čeliť strate. Žiť svoj život v šedom priemere je však premárnená šanca. Keď budete veľa riskovať, určite to mnohokrát nedopadne dobre. Na druhej strane ale získate viac, ako keby ste neriskovali vôbec.

7. Porovnávajte svoj život s druhými

Či už ide o šťastie, peniaze, alebo popularitu, vždy sa nájde niekto, kto jej má viac ako vy. Samozrejme si to všetko nezaslúži. No a kto by si to zaslúžil? Vy. Jedine vy.

Nemerajte svoje šťastie šťastím niekoho iného. V prvom rade môže byť vaše videnie veľmi skreslené. Pravda môže byť taká, že ľudia, ktorým závidíme zase závidia nám. Omnoho dôležitejšie je však nie čo iné. Závisť je priamym protikladom vďačnosti. Robí váš život nešťastným, pretože nech sa v ňom deje čokoľvek, vždy je kritériom vášho šťastia niekto iný.

8. Nechajte sa okrádať o čas

Prezrite si váš 12. najobľúbenejší seriál ešte raz. Pri čakaní na zastávke nadávajte na meškanie. Vysvetľujte všetko všetkým, až kým vás plne nepochopia.

Čas, ktorý v živote máte je obmedzený. Ak sa necháte o svoj čas okrádať, strácate príležitosti k tomu, aby ste pracovali na svojom šťastí. Práve tie momenty, ktoré sa zdajú akoby prázdne volajú po svojom naplnení. Naplňte ich teda niečím zmysluplným.

9. Neodpúšťajte a nezabúdajte

Robte všetko preto, aby ste sa nikdy nezranili. Majte sa na pozore pre ľuďmi, väčšina z nich vás chce aj tak iba oklamať.

Neodpúšťať a nezabúdať. Odpúšťať, ale nezabúdať. To sú dve kombinácie slov, ktoré nemajú inú moc, len priviesť vás k nešťastiu. Ak odpúšťate, pre svoje vlastné dobro sa snažte aj zabudnúť. Najlepšie tak, že o bolestnej situácii budete mlčať až do smrti. Pozor, „zabudnúť“ neznamená ostať nejakým naivným hlupákom, ktorý sa stokrát popáli na tej istej veci. Zo zranenia sa poučte, no nedovoľte, aby vám zobralo vašu slobodu. Nenechajte sa ním zraňovať aj roky po jeho vzniku. Urobte všetko pre to, aby vás urobilo silnejším. V takom prípade ostanete o spomienku chudobnejší, ale za to silnejší.

10. Nič nedávajte zadarmo

Všetko, čo ste si v živote vydreli je vaše a len vaše! Nech sa len nik neopováži vám na to siahať!

S takýmto životným nastavením možno ostanete bohatí navonok, no absolútne chudobní vo svojom vnútri. Darovanie vás dokáže urobiť šťastným. Znie to síce paradoxne, no čím viac si navyknete na obdarovanie druhých, posielanie peňazí na charitu či podpore slabších, tým šťastnejšími sa stávate.

Neváhajte preto a začnite svoj život obracať smerom k šťastiu už dnes. A so svojim vlastným návodom na šťastie (alebo nešťastie) sa môžete podeliť v komentároch.


Voľne inšpirované článkom:

10 Ways You’re Making Your Life Harder Than It Has To Be

Two words: Live boldly. Every single time you are offered a choice that involves greater risk, take it. You will lose on many of them but when you add them up at the end of your life you’ll be glad…