Všetci vieme, čím sa úspešní ľudia odlišujú od ostatných: vášnivo veria svojim snom, tvrdo a energicky pracujú a nevzdávajú sa tvárou v tvár ťažkostiam. Je tu však ešte jedna vlastnosť, na ktorú zvykneme zabúdať – trpezlivosť. Nezáleží na tom, aký veľký drive v sebe máme, ak nám chýba trpezlivosť, skôr či neskôr vyhoríme. Tento stĺpček napísala poetka Rachel Munfordová.

Som netrpezlivý, odkedy si pamätám. Keď som musel na odpoveď z univerzity alebo od potenciálneho zamestnávateľa čakať dlhšie ako pár týždňov, hnevalo ma to. Ak sa na správy neodpovedalo okamžite, dostávala som hystériu. A, samozrejme, televízne seriály som hltal na jedno posedenie, namiesto toho, aby som si ich vychutnával a pozeral jednu epizódu denne.

A hoci to nie je úplne moja chyba (mám pozornosť ako hyperaktívny pudlík), moja netrpezlivosť mi prekážala v živote. “No tak, nefunguje to, skúsim niečo iné!” A tak som sa rozhodla, že sa na to pozriem. – opakovane som si hovorila, začínala som nové projekty a hneď som ich opúšťala. Žiadny z nich nebol naozaj beznádejný, len nebol taký rýchly, ako by som chcela.

Ale keď ste na voľnej nohe, musíte byť jednoducho trpezliví. Klienti sa nepúšťajú do vecí, aby vám odpovedali na e-mail, keď ho sotva dostanú. Na odpoveď od redaktora, ktorému ste predložili nápad, môžete čakať týždne. Môžete tvrdo pracovať na úlohe a nikdy sa nedočkať spätnej väzby (určite nie v dohodnutom termíne). Áno, ubíja vás to, ale nemôžete s tým nič robiť.

Niektorí hovoria: potrebujete drive, aby ste niečo dotiahli do konca, aby ste urobili niečo významné. Musíte pracovať 24 hodín denne, vydať zo seba maximum, byť “najlepšou verziou seba samého” a výsledok na seba nenechá dlho čakať. Iní sa delia o dôverné tajomstvá, ktoré im vraj pomôžu dosiahnuť úspech a rýchlo zbohatnúť.

Mnohí ľudia vyhoria, keď si uvedomia, že ich tvrdá práca sa nevypláca okamžite, že pot a slzy sa nevyplácajú okamžite.

Pravdou však je, že to nejde rýchlo. Napríklad poviedku s 80 000 slovami nemôžete napísať za jeden deň (ak nie ste najrýchlejší pisár na stroji na svete) a už vôbec nie ju publikovať a predať za 24 hodín. Nič na svete nie je okamžité. Je jedno, ako veľmi niečo chcete, dostanete to, až keď nastane ten správny čas.

Možno je na vine náš zvyk na okamžité uspokojenie, ale mnohí ľudia vyhoria, keď si uvedomia, že ich tvrdá práca sa nevypláca okamžite, že pot a slzy sa nevyplácajú okamžite. Máte pocit, že ste na pracovnú ponuku odpovedali pred celou večnosťou, ale v skutočnosti to bolo len pred dvoma týždňami. Vo veľkých korporáciách nie je posudzovanie životopisov uchádzačov rýchly proces a náboroví pracovníci musia dodržiavať určitý protokol.

Schopnosť čakať je vlastnosť úspešných ľudí, na ktorú si málokto spomenie. Všetci vieme, že Walta Disneyho vyhodili z novín pre jeho “pozoruhodnú neschopnosť kresliť”, Oprah Winfreyovú dvakrát vyhodili z práce a Bill Gates pred Microsoftom zanechal štúdium na Harvarde a založil firmu, ktorá neuspela. Títo ľudia sú pre nás príkladom toho, ako sa zotaviť z neúspechu a ísť ďalej. Verili svojim snom a nevzdávali sa.

Jedného rána sa môžete zobudiť bohatí a slávni – ale koľko nocí musíte stráviť čakaním na tento okamih

Ale trvalo to dlho. Úspech si vyžaduje čas. Ľudia, ktorých považujeme za príklad vytrvalosti a húževnatosti, nám môžu dať lekciu z trpezlivosti. Pochopili, že nakoniec skončia tam, kde chcú byť, ale cesta si vyžiada čas. Museli čakať a tvrdo pracovať, aby dosiahli svoj dlhodobý cieľ.

Áno, jedného rána by ste sa mohli zobudiť bohatí a slávni – ale koľko nocí by ste museli stráviť čakaním na tento okamih! (A dni tvrdej práce.) Chce to trpezlivosť, aby ste si neustále pripomínali, že ste na správnej ceste a jedného dňa tam budete. Áno, ešte tam nie ste, ale to je dočasné.

Stále sa učím byť trpezlivá, ale teraz som si aspoň istá, že jedného dňa to tak môže byť, skôr ako neskôr.