Pondelok ráno. Po víkende sa málokomu chce s plnou vervou vrhnúť do pracovného kolotoča. Ak bojujete s prokrastináciou a znechutene sa pozeráte na zoznam úloh, ktoré sa už naozaj nedajú odložiť, vyskúšajte dvojminútové pravidlo. Ukáže vám, že tajomstvo každého veľkého úspechu sa skladá z malých, úspešne zrealizovaných krokov.

Jednoduchý trik

Autorom dvojminútového pravidla je David Allen. Nachádza svoje uplatnenie v rámci metódy GTD: Getting Things Done (dokončiť veci). Pomáha práve chronickým odkladačom úloh na dobu neurčitú. Je to užitočná metóda, ktorá pomáha ľuďom zorganizovať si úlohy tak, aby ste mohli dosiahnuť svoje ciele oveľa efektívnejšie. O tejto metóde vám viac prezradíme v ďalšom článku. Dvojminútové pravidlo je jednou z kľúčových zásad tohto systému. O čo teda ide?

Za dve minúty stihnete toho oveľa viac, než si myslíte (Zdroj: senivpetro/freepik.com)

je veľmi jednoduché. Ak máte nejakú úlohu alebo cieľ, ktorý môžete dokončiť za menej ako 2 minúty, spravte to hneď teraz. Neodkladajte to na neskôr, nezapisujte si to na zoznam úloh – jednoducho to urobte. Napríklad, ak sa chystáte odpovedať na e-mail, ktorý sa vám dostal do schránky a viete, že to zaberie len pár sekúnd, odpovedzte hneď teraz. Ak si musíte vziať zložku z regálu, aby ste si mohli pozrieť niečo, čo ste si už dávno mali pozrieť, spravte to teraz. Pri písaní tohto článku som sa objednala na preventívnu prehliadku k stomatologičke. Myslím na to už celé týždne a hoci viem, že mi to zaberie len chvíľku, neustále to odkladám.

Výhody dvojminútového pravidla

Dvojminútové pravidlo môže byť veľmi užitočné z niekoľkých dôvodov. Po prvé, pomáha vám zbaviť sa odkladania. Ak máte tendenciu odkladať úlohy, ktoré sú pre vás nepríjemné alebo nepohodlné, môže byť dvojminútové pravidlo vhodným nástrojom, aby ste tieto úlohy mali čím skôr za sebou. Po druhé vám toto pravidlo pomôže zbaviť sa myšlienok na to všetko, čo máte urobiť a nestíhate. Viac energie vám berie neustále myslenie na zoznam úloh, než na ich vyplnenie. Zároveň vám toto pravidlo pomôže zbaviť sa stresu, najmä keď máte pocit, že vaše úlohy nemajú konca kraja. Väčšinou, keď si to rozložíte na “drobné”, zistíte, že to nie je také strašné, ako sa zdalo.

Dvojminútové pravidlo sa často spája s tzv. „inbox zero“ filozofiou, ktorá znamená, že by sme mali mať v v našej e-mailovej pošte čo najmenej nevybavených správ. Toto pravidlo prináša dobré výsledky aj nerozhodným ľuďom. Keď sa ho naučíte aplikovať v bežnom živote, pomôže vám rýchlo sa rozhodnúť. Predsa len, musíte sa zmestiť do dvoch minút a vtedy nie je miesto na siahodlhé úvahy.

Na záver praktický tip:

Aj komplikované úlohy si môžete rozdeliť do dvojminútových intervalov. Potrebujete si pozrieť dvadsaťminútový záznam lekcie v cudzom jazyku? Na začiatku použite dvojminútovú techniku. Pomocou dvoch minút prekonáte nechuť a ktovie. Možno vás to motivuje k pokračovaniu činnosti. Pokiaľ nie, dajte si pauzu, venujte sa niečomu inému a neskôr si pozrite ďalšie dve minúty. Je to lepšie, ako keby ste sa ku tomu vôbec neprinútili.

Máte skúsenosti s touto technikou? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom!