Zdá sa, že v dospelosti nie je veľa priestoru pre radosť. Ale je to naozaj tak? Môže to byť tým, že si jednoducho prestávame uvedomovať, čo nám prináša radosť? Tento článok od terapeuta CPT vám pomôže na to prísť.

ZABÍJA DOSPIEVANIE POTEŠENIE?

Pamätáte si, aké ľahké bolo potešiť nás ako deti? Vedeli sme sa nechať prekvapiť, každý deň sme sa učili nové veci, chceli sme skúšať a učiť sa. Všetko okolo nás bolo zvláštne a zaujímavé, aj tie najobyčajnejšie veci sa ľahko premenili na kúzlo.

Ako sme dospievali, toto všetko sa postupne vytrácalo. Objavili sa úlohy, ciele, termíny. Svet sa vo všeobecnosti stal známym a zrozumiteľným… Nájsť potešenie v rutine – to je nový druh mágie!

Vo voľnom čase: domáce práce, čas s blízkymi, deťmi a dovolenka (v najlepšom prípade s notebookom na pohovke, lebo na viac niet energie). Dovolenka má tiež svoj vlastný program: výlety do prírody alebo k moru. Samozrejme, pomáha to odpočívať, ale je v tom veľa potešenia?

Je tu ešte jeden dôležitý aspekt: keď sme boli deťmi, naše radosti sa zdali byť jasnejšie, pretože boli zadarmo alebo ich platili naši rodičia. V dospelosti sa naše potreby zvyšujú a vyžadujú si viac finančných výdavkov a nášho času.

PÔŽITOK NIE JE DRAHÝ

A predsa, napriek tomu, že existujú záľuby, koníčky, ktoré si vyžadujú značné investície, je nespravodlivé obmedzovať sa len na ne. Je možné nájsť alternatívy, len je potrebné stanoviť si cieľ.

Aby ste odolali stresu, napätiu, pracovnému rytmu, zodpovednosti, musíte sa naplniť. A nie, pohár vína po pracovnom dni síce poteší, ale z dlhodobého hľadiska neprináša nič užitočné.

Aby ste sa vyhli vyhoreniu, dlhotrvajúcemu stresu a depresívnym epizódam, je dôležité vytvárať si každodenné malé radosti.

Nájdite si niečo, čo vám poskytne rozptýlenie a potešenie bez poškodenia zdravia a možno aj s prínosom (aj keď sa to prejaví len v skvelej nálade). Niečo, o čo sa môžete podeliť so svojimi blízkymi alebo si to ponechať ako osobný koníček, niečo, čo vám umožní vyjadriť sa iným, novým spôsobom.

Život je plný povinností, a preto je také dôležité robiť niečo len pre svoje potešenie. Zo 100 % svojho života vyčleňte aspoň 5 % pre seba a svoje hobby.

AKO NÁJSŤ NIEČO, Z ČOHO SA DÁ TEŠIŤ?

1. Skúste to!

Nech to znie akokoľvek klišé, bohužiaľ, zatiaľ nebola vynájdená žiadna alternatíva. Hľadajte, skúšajte a znova hľadajte. Preštudujte si, čo je dostupné vo vašom meste, čo ponúka internet, na čo reagujete na základe svojich preferencií, hodnôt, možností? Zapojte sa do procesu bez hodnotenia, bez očakávania výsledkov, berte to ako hru.

2. Spomeňte si na seba ako na dieťa

Je dobré vrátiť sa k minulým zážitkom: napíšte si všetky veci, ktoré vás ako dieťa tešili a robili vám radosť. Pozrite sa, čo môžete vniesť do svojho života dnes? Možno ste boli tanečník, ale po strednej škole ste toho nechali. Je to skvelá príležitosť vrátiť sa k tomu! Alebo ste možno snívali o hlasovej výchove, ale dali ste sa na šport – je čas splniť si svoje detské sny a absolvovať skúšobnú hodinu.

3. Porozhliadnite sa po okolí

Rozhliadnite sa okolo seba: čomu sa venujú vaši priatelia, kolegovia, váš partner? Čo keby ste sa k nim pridali, možno ste boli zbytočne skeptickí voči ich koníčkom? Alebo naopak, už dlho ste chceli niečo vyskúšať, ale netrúfali ste si na to sami. Pozvite ich, aby sa k vám pridali: choďte na párovú jogu, tango, hodiny streľby alebo do divadla.

4. Nezabúdajte na malé radosti

Pri hľadaní veľkých radostí nezanedbávajte každodenné rituály radosti. Ako napríklad zapálenie sviečok pred spaním, nanesenie lahodného voňavého krému, pitie kávy nie len tak v behu, ale pomaly, rozvážne, z krásnej šálky a s chutným dezertom.

Snažte sa nepozerať na seba a na svoju každodennú rutinu ako na niečo pevné a nemenné. Skúmajte, skúšajte a pristupujte k hľadaniu radosti pre seba s prirodzenou detskou zvedavosťou – hrou a zapojením sa do procesu.

Pomôže vám to lepšie spoznať samých seba, spoznať, čo máte radi, pomôže vám to spestriť vašu rutinu a určite to prinesie veľa zábavy!