Zdroj

Vzťah, v ktorom nie je napätie, hádky a konflikty, jednoducho neexistuje. Hádať sa vo vzťahu je však normálna súčasť života – jednoducho sa to stáva.

Problémom sa stáva, keď je hádok čoraz viac a každá vedie k ďalšej. Príčiny hádok vo vzťahu sú rôzne – zistite, ako sa po hádke dohodnúť, či má neustále dohadovanie zmysel a či je vlastne možné z hádky získať niečo dobré pre váš vzťah.

NAJČASTEJŠIE PRÍČINY HÁDOK VO VZŤAHU

Dôvody na hádky vo vzťahu sú rôzne – ľudia sa hádajú o rôznych veciach, s rôznou frekvenciou či intenzitou. Čo k nim patrí? Medzi najčastejšie príčiny hádok vo vzťahu patria:

  • Hádky o rozdelení domácich prác – keď dvaja spolu začnú bývať, môžu mať úplne iné zvyky ako z čias, keď ešte bývali s rodičmi alebo sami. Na Slovensku stále prevláda tradičný model segregácie povinností. S týmto stavom najčastejšie nesúhlasia ženy, ktoré sa cítia zavalené prebytkom povinností. Najmä ak obaja partneri pracujú profesionálne – môže byť veľmi frustrujúce, keď jeden z nich musí robiť aj všetky domáce práce, čo môže viesť ku konfliktom.
  • Hádky o čistotu v domácnosti – veľa ľudí má úplne inú predstavu o tom, kedy je dom v poriadku. Kým sa vytvorí určitý spoločný model, ktorému sa obaja partneri dokážu prispôsobiť, môžu vzniknúť hádky. Neumyté hrnčeky v umývadle, porozhadzované ponožky, neustlaná posteľ, pofŕkaná kúpeľňa, to všetko sa môže zdať ako veľmi triviálny a bezvýznamný dôvod na hádku, no z dlhodobého hľadiska môže byť veľmi otravné a môže byť skutočnou skúškou každého vzťahu.
  • Peniaze – Existujú rôzne finančné modely vzťahu. Niekedy sa partneri rozhodnú využiť spoločný účet a dohodnú sa na všetkých výdavkoch spoločne. Niekedy úspešne funguje model, v ktorom má každý z partnerov vlastný rozpočet a len časť nákladov alokuje do spoločného rozpočtu domácnosti. Ani jeden z týchto finančných modelov nie je zlý. Bez ohľadu na to však peniaze môžu byť vždy bodom vzplanutia vo vzťahu. Každý môže mať inú predstavu o hospodárení s domácim rozpočtom. Veľmi ľahko sa tiež dá posťažovať, že jeden z partnerov míňa priveľa peňazí na vlastné radovánky, čo ide na úkor potrieb druhého partnera, detí či domu.
  • Rodina – vzťah s druhým človekom znamená nielen prijať do života toho jedného človeka, ale aj celú partnerovu rodinu. Štatisticky najčastejšie hádky o rodinu vypuknú kvôli matkám partnerov – ktoré sú predsa jednou z najdôležitejších osôb v ľudskom živote. Matky, alebo všeobecnejšie rodinní príslušníci, sa niekedy môžu snažiť zasahovať do života ľudí, ktorí sú vo vzťahu.

MAJÚ NEUSTÁLE HÁDKY ZMYSEL?

Hoci sú konflikty normálne, neustále hádky vo vzťahu môžu byť veľmi frustrujúce a psychicky stresujúce. Môžu dokonca spôsobiť zdravotné problémy – neustály život v napätí a v očakávaní konfliktov a nekonečných hádok môže mať negatívny dopad na duševné aj fyzické zdravie.

Ako sa zmieriť po hádke?

Hádka vo vzťahu ešte nie je koniec sveta. Najdôležitejšie je upokojiť sa a ísť ďalej. Veľa žien by chcelo vedieť, ako sa po hádke porozprávať s mužom, a mnohí muži by tiež chceli vedieť, ako sa potom rozprávať so ženou. Nie je to až taká ľahká úloha – do hry totiž vstupujú emócie, často až veľmi silné.

Najdôležitejšie je naučiť sa úprimne rozprávať sám so sebou. Aby partneri vyriešili svoje konflikty, musia sa naučiť byť otvorení svojim potrebám a komunikovať medzi sebou čo najlepším spôsobom.

Je tiež potrebné pripomenúť, že konflikty veľmi často vypuknú kvôli obom partnerom – preto sa oplatí premýšľať a pracovať na sebe. Sebareflexia môže urobiť veľa dobrého a umožní vám pochopiť, že aj váš partner má pravdu v tom, čo hovorí.

Niekedy sa oplatí zájsť na psychoterapiu. Párová terapia umožní ľuďom to, čo často sami nedokážu – otvoriť sa svojim potrebám a naučiť sa viesť rozhovor, ktorý nepovedie k ďalším konfliktom, ale umožní ľuďom vyčistiť atmosféru a dospieť k porozumeniu.

Počas psychoterapie môže pár tiež pochopiť, čo je pre nich najčastejším zápalovým bodom konfliktov. Počas terapie sa tiež môžete naučiť, ako zvládať stres a znižovať ho zdravým spôsobom, ktorý nespôsobuje ďalšie konflikty. Zníženie stresu je veľmi dôležité, ak sa chcete týmto bojom a konfliktom v budúcnosti vyhnúť.